Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΙΤΑΝΙΔΗ
Το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού τονίζει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Oxford Management, Άθως Φούττης, της εταιρίας που διακρίθηκε για τρίτη φορά με το 1ο Βραβείο Εξαγωγής Υπηρεσιών. Ο κ. Φούττης μιλά για τις προοπτικές του τομέα των υπηρεσιών και τονίζει την ανάγκη εκσυγχρονισμού υποδομών και διαδικασιών, καθώς ο διεθνής ανταγωνισμός είναι σκληρός και άλλες χώρες έχουν ξεπεράσει ήδη την Κύπρο.
«Αν οι ξένοι επενδυτές – καταθέτες νιώσουν ανασφάλεια και αρχίσουν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό θα δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας, ακόμα και επιβίωσης τραπεζών»
–Βραβευτήκατε για τρίτη συνεχή χρονιά. Υπάρχει κάποιο «μυστικό» επιτυχίας.
Η επιτυχία πιστεύω οφείλεται στην φιλοσοφία της εταιρείας που είναι πολύ απλή και βασίζεται στο δίπτυχο «υπηρεσίες» και «άτομα». Το λογότυπο της εταιρείας μας αναφέρει «άμεση, επαγγελματική και προσωπική εξυπηρέτηση. Είναι υπόσχεση».
Σας διαβεβαιώνω ότι η εταιρεία κρατά την υπόσχεση της. Στο θέμα της στελέχωσης η φιλοσοφία μας είναι ακόμα πιο απλή. Εμπειρία, γνώση και σωστός χαρακτήρας είναι απαραίτητα. Όμως πάνω απ’ όλα απαίτηση μας είναι ο καθένας να μπορεί να διεκπεραιώσει την εργασία του χωρίς να χρειάζεται επίβλεψη, με το σκεπτικό ότι το κάθε άτομο είναι εκεί για να δίνει λύσεις σε κάποια προβλήματα όχι να γίνεται μέρος κάποιου προβλήματος.
Το κάθε άτομο της Oxford έχει εκπαιδευτεί στον υψηλότερο δυνατό βαθμό σχετικά με τις συγκεκριμένες εργασίες που του έχουν ανατεθεί. Όλοι οι νέοι μας εργοδοτούμενοι συμμετέχουν σε ενδοεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης προτού τους ανατεθούν οποιαδήποτε καθήκοντα. Πολιτική της εταιρείας μας είναι επίσης να παροτρύνει τους εργαζόμενους της για να συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια.
Κατά τα τελευταία χρόνια όπου η παγκόσμια αγορά βρίσκεται σε ύφεση πολλές εταιρείες μειώνουν το προσωπικό ή/και τους μισθούς. Εμείς έχουμε δηλώσει ότι κανένας υπάλληλος δεν θα χάσει την δουλεία του λόγω κρίσης και οι ετήσιες αναθεωρήσεις μισθών θα γίνονται κανονικά. Επίσης αυξήσαμε τον προϋπολογισμό μας και τη προσπάθεια στο εξωτερικό διοργανώνοντας σεμινάρια, για ενημέρωση ξένων επιχειρηματιών για τα οφέλη που τους προσφέρει η Κύπρος και γενικά αναπτύξαμε μια πιο «επιθετική» γραμμή ανάπτυξης. Εφαρμόσαμε δηλαδή αυτό που λένε ότι «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».
-Ο τομέας των υπηρεσιών δίνει στην Κύπρο προστιθέμενη αξία και συμβάλλει στην ύπαρξη υψηλού βιοτικού επιπέδου. Ωστόσο ο διεθνής ανταγωνισμός είναι έντονος. Σε ποιος τομείς υστερούμε, σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας;
Είναι αλήθεια ότι ο τομέας των υπηρεσιών προσφέρει πάρα πολλά στην Κυπριακή οικονομία και γενικά στο βιοτικό επίπεδο του τόπου.
Είναι επίσης αλήθεια ότι παρόλο ότι η Κύπρος προσφέρει πάρα πολλά φορολογικά και άλλα οφέλη (χαμηλή φορολογία, συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας, πρόσβαση στις οδηγίες της Ε.Ε για συνδεδεμένες εταιρείες κτλ.) υπάρχουν τομείς που υστερούμε και τομείς που οι ανταγωνιστές μας έχουν ξεπεράσει.
Για παράδειγμα, σε θέματα υποδομής όπως είναι τα γραφεία του Εφόρου Εταιρειών. Παρ’ όλες τις καλές προσπάθειες που γίνονται από τον Έφορο Εταιρειών και το προσωπικό του, υπάρχουν διαχρονικά προβλήματα υποδομής που πρέπει να επιλυθούν για πετύχουμε ταχύτερη εξυπηρέτηση.
Απλά να αναφέρω ότι ο χρόνος που χρειάζεται για έγκριση ονόματος και ίδρυση εταιρείας στην Αγγλία είναι μια μέρα, ενώ στην Κύπρο είναι δέκα ημέρες.
Το ίδιο ισχύει και σε άλλα κυβερνητικά τμήματα όπως τα γραφεία αλλοδαπών. Οι διαδικασίες για άδειες παραμονής για άτομα με οικονομική ευχέρεια θα πρέπει να απλοποιηθούν και να συντομεύσουν.
Ακόμη οι άδειες για απόκτηση ακίνητης περιουσίας (για πολίτες εκτός Ε.Ε) είναι πολύ χρονοβόρες. Κανονισμοί για άδεια λειτουργίας εξειδικευμένων εταιρειών (ΕΠΕΥ, ασφαλιστών κτλ) είναι επίσης πολύπλοκες και χρονοβόρες.
Σε πολλές χώρες (πχ. Αγγλία, Αυστρία, Ολλανδία, Ελβετία κτλ) είναι πολύ εύκολο να έχουμε γραπτώς από τις φορολογικές αρχές την γνώμη τους για κάποιο θέμα στο οποίο η νομοθεσία μπορεί να μην είναι ξεκάθαρη. Στην Κύπρο είναι δύσκολο και παίρνει πολύ χρόνο.
Η οικονομική ευμάρεια της Κύπρου προήλθε από τις αναπτυσσόμενες χώρες των τελευταίων χρόνων όπως η Ρωσία. Με το ίδιο σκεπτικό η προσοχή μας πρέπει να είναι και στις νέες αναδυόμενες οικονομίες όπως Ινδία, Κίνα, Βραζιλία. Πρέπει να υπογράφουν μνημόνια συνεργασίας με αυτές τις χώρες. Οι ανταγωνιστές όπως Λουξεμβούργο, Μάλτα και πρόσφατα η Ουγγαρία και Βουλγαρία κάνουν προσπάθειες έλκυσης επενδυτών από χώρες όπως η Ρωσία και Ουκρανία που παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν την Κύπρο.
Με ιδιαίτερη χαρά είδαμε ότι ψηφίστηκε ο νόμος για τα εμπιστεύματα που κατά την γνώμη μου θα ελκύσουν αρκετά κεφάλαια στο νησί μας. Είναι εδώ που ο ρόλος της εταιρείας μας και των υπόλοιπων συναδέλφων είναι σημαντικός. Στο να προωθήσουμε δηλαδή την Κύπρο ως βάση για δημιουργία και διαχείριση εμπιστευμάτων.
-Ποια η εικόνα που έχουν για την Κύπρο οι πελάτες σας. Τι σας λένε; Τι ζητούν να αλλάξει;
Μπορώ να χαρακτηρίσω την εικόνα που έχουν οι πελάτες για την Κύπρο ως πολύ καλή.
Το επίπεδο επαγγελματικών υπηρεσιών είναι πολύ υψηλού επιπέδου και σ’ αυτό συντέλεσαν και οι προσπάθειες της κυβέρνησης (παρόλο που όπως προανέφερα πιο πάνω χρειάζεται βελτίωση), αλλά και των επαγγελματικών συνδέσμων των Λογιστών και Δικηγόρων.
Οι ανησυχίες τους είναι περισσότερο για το τραπεζικό σύστημα, το οποίο φαίνεται ότι θα ξεκαθαρίσει μέχρι τον Ιούνιο, και η κατά καιρούς απογοήτευση τους αφορά στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
-Με προβληματικό τραπεζικό τομέα μπορεί η Κύπρος να σταθεί ως διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο; Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα για τη εξυγίανση του, ακόμη και με κρατική στήριξη;
Το τραπεζικό σύστημα μας θα πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
Αν οι ξένοι επενδυτές – καταθέτες νιώσουν ανασφάλεια και αρχίσουν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό θα δημιουργηθεί πρόβλημα ρευστότητας, ακόμα και επιβίωσης τραπεζών.
Η ανασφάλεια μπορεί να προέλθει από διάφορους παράγοντες όπως επιπρόσθετες ζημιές από την Ελλάδα, πέραν των όσων έχουν προβλέψει, ή ακόμα και από ψίθυρους. Και μόνο ψίθυροι για χρεοκοπία τραπεζών μπορεί να τους φέρουν σε κρίσιμη κατάσταση. Γι’ αυτό ο καθένας, από τη θέση που έχει ταχθεί, με λόγια και πράξεις πρέπει να διασφαλίσει ότι οι ξένοι επενδυτές νιώθουν ασφάλεια.
Η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για κρατική στήριξη σε περίπτωση αποτυχίας μιας τράπεζας είναι οπωσδήποτε ενίσχυση της ασφάλειας που θα πρέπει να νοιώθουν ξένοι και ντόπιοι επενδύτες. Επιπρόσθετα, η αύξηση σε 100.000 ευρώ κατά άτομο κατά τράπεζα του ποσού αποζημίωσης από το Ταμείο Προστασίας Καταθέσεων ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας στους καταθέτες.
Αν χρειαστεί σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει κρατική στήριξη αλλά το προτιμότερο είναι να μην χρειαστούν. Ίσως ο μόνος δρόμος να αποφευχθεί είναι η συγχώνευση ή και ο ερχομός μεγάλων επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα.
Όλοι μαζί λογιστές, δικηγόροι, τραπεζίτες, πολιτικοί πρέπει να δίνουμε περισσότερη έμφαση στα θετικά των τραπεζών και τις οικονομίας. Ταυτόχρονα να προσπαθήσουμε να προσελκύσουμε επενδύτες για μεγάλα έργα, τα οποία μπορεί να είναι ο καταλύτης για την ανάπτυξη.
seitanidisi@kathimerini.com.cy
info
Η Oxford Management προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν την Κύπρο ως βάση για τις διεθνείς τους δραστηριότητες. Η δραστηριότητά της ξεκίνησε το 1986, στην Αυστραλία. Η έδρα της εταιρείας είναι στη Λεμεσό και αντιπροσωπεύεται με δικά της γραφεία στη Ρουμανία, Αθήνα και με συνεργάτες σε πολλές άλλες χώρες. Στα άμεσα σχέδια της είναι η ίδρυση γραφείου στο Ντουμπάι, τους επόμενους δύο μήνες, με στόχο την προσέγγιση επιχειρήσεων από τις Αραβικές χώρες, αλλά και την πιο εύκολη πρόσβαση σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρου, στις 25 Μαρτίου 2012