Την επανάληψη του προγράμματος υποστήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας ζητεί η Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ), το οποίο θεωρεί απαραίτητο για να μπορέσει να προωθεί οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες των γυναικών σε περιόδους κρίσης.
«Οι ανισότητες παραμένουν ισχυρές», τόνισε στην «Κ» η πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ, Αλεξάνδρα Γαλανού, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει πρόοδος στη θέση της γυναίκας στην κυπριακή κοινωνία. Το χάσμα των αμοιβών στην εργασία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανισοτήτων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων του Υπουργείου Εργασίας το 2009 το χάσμα αμοιβών ανδρών και γυναικών για ίσης αξίας εργασίας ήταν 21,3%. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν το 2009 κάτω του 18%.
Η ανισότητα δεν αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα. Μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ)με αντικείμενο «Το χάσμα αμοιβών ανδρών και γυναικών στον ημικρατικό τομέα της Κύπρου» καταδεικνύει ότι το 2006 σε επτά ημικρατικούς οργανισμούς (ΑΗΚ, ΑΤΗΚ, ΡΙΚ, ΚΟΑ, ΚΟΤ, Αρχή Λιμένων και ΚΟΘ), οι οποίοι συγκεντρώνουν περίπου τα τέσσερα πέμπτα της συνολικής απασχόλησης του ημικρατικού τομέα, οι μέσες αποδοχές των γυναικών ανέρχονταν σε 5 λίρες ανά ώρα εργασίας ενώ των ανδρών σε 8,4 λίρες, με το χάσμα αμοιβών ανδρών να ανέρχεται σε 40,4%, σε σύγκριση με 22,8% (το 2006) στο σύνολο της κυπριακής οικονομίας.
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Κύπρο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά η τρέχουσα οικονομική κρίση δρα πολύ περισσότερο ανασταλτικά στην ανάληψη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από γυναίκες.
Η Ομοσπονδία
Κύριος στόχος της Κ.Ο.Γ.Ε.Ε. –που αριθμεί 350 μέλη από όλες τις περιοχές της Κύπρου– είναι η ανάπτυξη της δυναμικής των γυναικών σε όλα τα επίπεδα.
Παρέχει στήριξη για την ανάληψη επαγγελματικής ευθύνης σε όλα τα επίπεδα, σε θέματα οικονομίας, πολιτικής καθώς και κοινωνικά θέματα.
Στους στόχους της περιλαμβάνονται η προαγωγή ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες και η εξάλειψη της δυσμενούς διάκρισης στον επαγγελματικό τομέα, η δικτύωση μεταξύ γυναικών και η δημιουργία λόμπυ, η δια βίου μάθηση και η ενθάρρυνση των γυναικών για απόκτηση μόρφωσης, επαγγελματικής κατάρτισης και ανώτερης εκπαίδευσης καθώς και η πλήρης ανάπτυξη των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των προς όφελος των άλλων καθώς και των ιδίων, η συνεργασία με άλλους οργανισμούς τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο για την προαγωγή θεμάτων που αφορούν τις γυναίκες και η ανάπτυξη πολύ-πολιτισμικών σχέσεων φιλίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗΣ
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρου, την 1η Απριλίου 2012