Κύπρος: Επιταχύνεται η πτώση στις τιμές κατοικιών

Η πτωτική πορεία των  τιμών κατοικιών στην Κύπρο (οικίες και διαμερίσματα) συνεχίστηκε και εντατικοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2011. Συγκεκριμένα,  οι τιμές κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2011 κατέγραψαν τριμηνιαία μείωση της τάξης του 1,8%, σε σύγκριση με 0,9% το προηγούμενο τρίμηνο.  Η μείωση  ήταν ελαφρά μεγαλύτερη στις τιμές  οικιών (1,9%) σε σύγκριση με τις τιμές των διαμερισμάτων (1,6%).

Σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010,  οι τιμές κατοικιών στην Κύπρο παρουσίασαν μείωση κατά 5,6%, όπως ακριβώς και στο προηγούμενο τρίμηνο. Οι τιμές διαμερισμάτων  κατέγραψαν  τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση (7,2%) από το 2010.  Οι μειώσεις αυτές ήταν μεγαλύτερες  από τις  μειώσεις  των τιμών των οικιών, οι οποίες κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011  συρρικνώθηκαν κατά 4,7%.

Όλοι οι ανά επαρχία δείκτες τιμών κατοικιών  σημείωσαν μείωση κατά την εν λόγω περίοδο, με τις μεγαλύτερες να καταγράφονται στην επαρχία  Αμμοχώστου (10,7%) και ακολούθως στην επαρχία Λάρνακας (8,8%). Τη μικρότερη μείωση σε ετήσια  βάση κατέγραψαν οι τιμές των κατοικιών  στην επαρχία Λευκωσίας (2%).

Η επαρχία Λευκωσίας παρουσίασε και τις μικρότερες μειώσεις στους δύο επιμέρους δείκτες οικιών και διαμερισμάτων (1,2%  και 3,1%, αντίστοιχα). Όμως, οι εν λόγω ετήσιες  μειώσεις ήταν οι μεγαλύτερες που παρουσιάστηκαν κατά το 2011 στην επαρχία Λευκωσίας, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι τιμές κατοικιών  άρχισαν να επηρεάζονται από το αρνητικό κλίμα  και στην πρωτεύουσα.

Η επαρχία Λάρνακας κατέγραψε τη μεγαλύτερη ετήσια μείωση στις τιμές διαμερισμάτων (13,9%), ενώ  τις μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές των οικιών κατέγραψε η επαρχία Αμμοχώστου (8,3%).

Το τέταρτο τρίμηνο
Όσον αφορά τις τιμές κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2011 ανά επαρχία, η Αμμόχωστος κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση (3,5%)  κατά το  υπό εξέταση  τρίμηνο, αντικατοπτρίζοντας την υψηλότερη καταγεγραμμένη μείωση στις τιμές οικιών (4,5%). Η  μεγαλύτερη μείωση στις τιμές διαμερισμάτων καταγράφηκε στην επαρχία Λάρνακας (4,2%).

Αντίθετα,  η μικρότερη μείωση στις τιμές οικιών καταγράφηκε στην επαρχία Λευκωσίας (0,9%), ενώ οριακή αύξηση παρουσίασαν οι τιμές διαμερισμάτων της επαρχίας Αμμοχώστου (0,3%). Αξίζει να σημειωθεί πως παρά  την οριακή αύξηση, οι τιμές των διαμερισμάτων στην επαρχία Αμμοχώστου έχουν σημειώσει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση (μετά την επαρχία Πάφου) από το  πρώτο τρίμηνο του 2010 που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Αντιθέτως, όπως διαφαίνεται και από τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2011, οι τιμές των κατοικιών στην  επαρχία  Λευκωσίας, ενώ  μέχρι και το τέλος του 2010 παρέμεναν συγκριτικά σταθερές, άρχισαν και αυτές να υποχωρούν, ακολουθώντας σε μικρότερο βαθμό την πτωτική τάση των τιμών κατοικιών των άλλων επαρχιών.

Μεταβολές άλλων σχετικών δεικτών
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου από τον  τομέα των κατασκευών, η  κατασκευαστική δραστηριότητα συνέχισε να καταγράφει αρνητική πορεία και κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011,  χωρίς να  διαφαίνονται  σημάδια ανάκαμψης του κλάδου.

Συγκεκριμένα, οι εγχώριες πωλήσεις τσιμέντου κατέγραψαν σε ετήσια βάση μείωση της τάξης του 24,5%, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011, ενώ ο δείκτης τιμών οικοδομικών υλικών  παρουσίασε αύξηση της τάξης του 4,1%.

Επιπρόσθετα,  σύμφωνα με  στοιχεία  του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, τα πωλητήρια  έγγραφα  κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011παρουσίασαν μείωση της τάξης του  21%, σε σύγκριση με μείωση της τάξης του 5,5% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

Οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις καταγράφηκαν στις επαρχίες Λευκωσίας (37,4%) και Λάρνακας (27,8%). Σημαντική μείωση παρουσίασαν και τα έσοδα του κράτους από το φόρο ακίνητης περιουσίας και φόρο κεφαλαιουχικών κερδών  (57,1% και 39,4%, αντίστοιχα).

Όσον αφορά τον αριθμό των ανέργων στον κατασκευαστικό τομέα, αυτός σημείωσε σημαντική αύξηση  της τάξης του  37,4% κατά  το  τέταρτο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010, καταγράφοντας τον  μεγαλύτερο αριθμό ανέργων από το 2002  που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.

Τέλος, οι άδειες οικοδομής συνέχισαν να καταγράφουν σημαντικές μειώσεις (43,9%), γεγονός που  δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας  για ανάκαμψη της  οικοδομικής δραστηριότητας στο άμεσο μέλλον.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρου στις 14 – 15 Απριλίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.