Το υψηλό κόστος παγίων τορπιλίζει τη βιωσιμότητα των βιοτεχνιών

Στη μέγγενη του υψηλού κόστους παγίων, της έλλειψης ρευστότητας, της συρρίκνωσης του κύκλου εργασιών αλλά και του αθέμιτου ανταγωνισμού βρίσκονται οι θεσσαλονικείς βιοτέχνες που καθημερινά δίνουν αγώνα για να κρατήσουν ενεργές τις επιχειρήσεις τους.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που συνέλεξε η νεόκοπη υπηρεσία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) «Ο Σύμβουλος του Βιοτέχνη» το 61,7% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των υπηρεσιών δείχνει το υψηλό κόστος παγίων  (ΟΑΕΕ, ενοίκιο, φόροι) ως το κυριότερο αγκάθι για την επιβίωση του. Μικρότερο είναι το ποσοστό (45,5%) των επιχειρήσεων που ασχολούνται με την μεταποίηση και χαρακτηρίζουν ως σημαντικό πρόβλημα το υψηλό κόστος των παγίων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ερώτηση «ποιο είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της επιχείρησης σας» οι ερωτώμενοι είχαν τη δυνατότητα να δώσουν δύο απαντήσεις. Ως σημαντικό πρόβλημα για την επιχείρηση του το 43,3%  αναφέρει τη μείωση του κύκλου εργασιών. Το ποσοστό για τις επιχειρήσεις από το χώρο των υπηρεσιών αυξάνεται στο 48,1% ενώ για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις περιορίζεται σε 40,3%.

Την έλλειψη ρευστότητας δείχνουν ως σημαντικό πρόβλημα τέσσερις στους δέκα επιχειρηματίες (39,4%) με τη μεταποίηση να αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες οικονομικές δυσκολίες (46,3%) και τις υπηρεσίες με 29,2%.

Σημαντικό είναι το ποσοστό 17,4% των βιοτεχνών που λένε ότι ο αθέμιτος ανταγωνισμός (παραεμπόριο, λαθρεργασία) αποτελεί γάγγραινα για τις επιχειρήσεις τους. Το ποσοστό στις υπηρεσίες διαμορφώνεται σε 19,5% ενώ στη μεταποίηση σε 16%.

Μικρότερα είναι τα ποσοστά όσων έδειξαν ως σημαντικό πρόβλημα για την επιβίωση της επιχείρησής τους τη δυσκολία είσπραξης των οφειλών (12,4% κατά μέσο όρο), την αύξηση των πρώτων υλών (5,2%) και το ειδικό τέλος ακινήτων (4,4%).

Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν το διάστημα από 1 έως 30 Μαρτίου οπότε οι συνεργάτες του «Σύμβουλου του Βιοτέχνη» επισκέφθηκαν 394 επιχειρήσεις –μέλη του ΒΕΘ στις περιοχές Αμπελοκήπων, Ξηροκρήνης, κέντρου, Τούμπας, Εύοσμου και Σταυρούπολης. Από το σύνολο των επιχειρήσεων οι 239 απασχολούνται στο χώρο της μεταποίησης και οι 155 στην παροχή υπηρεσιών.

Κερδίζουν έδαφος οι νέες τεχνολογίες
Την λύση του e-mail προκρίνει ως βέλτιστο τρόπο για την ενημέρωση του από το ΒΕΘ το 65% των επιχειρήσεων που επισκέφθηκε ο «Σύμβουλος του Βιοτέχνη» τον Μάρτιο και ακολουθούν τα sms (24%) και το τηλέφωνο (6%). Ύστατη επιλογή είναι ο κάποτε αγαπημένος τρόπος ενημέρωσης, το fax που συγκέντρωσε μόλις το 5%.

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις οι βιοτέχνες φαίνεται να κάνουν το τελευταίο διάστημα στροφή προς τις νέες τεχνολογίες ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής.

Πρωτιά ενδιαφέροντος για την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη

Μπορεί κάποτε η ΝΑ Ευρώπη να αποτελούσε την δημοφιλέστερη περιοχή για εξαγωγές, ωστόσο όπως προκύπτει από τις απαντήσεις 62 επιχειρηματιών  (εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εξαγωγές) από το σύνολο των επιχειρηματιών που συνομίλησαν με το «Σύμβουλο του Βιοτέχνη», έξι στους δέκα ρίχνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Έπεται  η Βόρεια Ευρώπη με 48,6% και η Αμερική με 28,6%. Μικρότερα ποσοστά συγκεντρώνουν η Ασία 17,1% και η ΝΑ Ευρώπη με αντίστοιχο ποσοστό. Στην συγκεκριμένη ερώτηση υπήρχε δυνατότητα δύο επιλογών ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι 62 επιχειρήσεις που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εξαγωγές είναι μεταποιητικές.

Αναφορικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες το 94% δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένο ενώ για την παρεχόμενη ενημέρωση το ποσοστό αγγίζει το 89%.

 

Το 27,2%  ζητά η ενημέρωση του ΒΕΘ να εστιάζει σε προγράμματα επιδοτήσεων, ενώ έντονο ενδιαφέρον υπάρχει για πληροφόρηση σχετικά με φορολογικά (21%) και ασφαλιστικά θέματα (22,3%).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.