Αλλαγή στρατηγικής φέρνει η κρίση

Λιγότερη σιγουριά για το μέλλον, λιγότερη ακόμη και από αυτή που εκφράζουν οι Έλληνες συνάδελφοι τους, νοιώθουν οι Κύπριοι manager, σύμφωνα με την 15η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα Ανώτερων Εκτελεστικών Συμβούλων της PwC.  Οι απαντήσεις που έδωσαν στην έρευνα – πρώτη φορά συμμετείχαν και Κύπριοι- καταγράφουν κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας, χωρίς να λείπει το απαραίτητο στοιχείο του πραγματισμού.

Η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις στην οικονομία, μακροπρόθεσμα, χτυπά «κόκκινο», ενώ το 65% των manager προβαίνει σε αλλαγές στρατηγικής στην επιχειρηματική του δράση, για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Παράλληλα βλέπουν ευκαιρίες μέσα από συνεργασίες και ένωση δυνάμεων. Το 32% δηλώνει ότι το επόμενο δωδεκάμηνο θα ολοκληρώσει διασυνοριακή συγχώνευση ή εξαγορά.

Αυτά τα δύο δεδομένα αποτελούν το μόνο θετικό στοιχεία της έρευνας, με την έννοια ότι αποτελούν σημάδια κινητικότητας με αναπτυξιακή προοπτική. Το 55% είναι έτοιμο να προχωρήσει σε στρατηγική συμμαχία ή κοινοπρακτικό σχήμα (joint venture).

Παράλληλα το επόμενο 12μηνο θα γίνει προσπάθεια για συρρίκνωση του κόστους, όπως δήλωσε το  87%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό, παγκόσμια, είναι 50%. Η εφαρμογή ενός νέου επιχειρηματικού μοντέλου αποτελεί επιλογή για το 29% (44% στην ευρωζώνη) και η εισαγωγή νέου προϊόντος ή υπηρεσίας στο πλαίσιο υπάρχοντος επιχειρηματικού μοντέλου για το 61% (63% στην ευρωζώνη)

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν στην έρευνα της PwC, οι Kύπριοι επικεφαλής επιχειρήσεων δίνουν λιγότερη σημασία στην εισαγωγή νέων επιχειρηματικών μοντέλων και προτάσσουν τη συρρίκνωση του κόστους.

Οι κύπριοι Ανώτεροι Εκτελεστικοί Σύμβουλοι παρουσιάζονται απαισιόδοξοι όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Μόλις το 6% των ερωτηθέντων δήλωσαν «πολύ αισιόδοξοι» σε αντίθεση με τα παγκόσμια ποσοστά αλλά και τα ποσοστά που καταγράφηκαν στην Ευρωζώνη τα οποία αγγίζουν το 40% και 22% αντίστοιχα.

Οι κύπριοι mamager παρουσιάζονται ακόμη πιο απαισιόδοξοι όσον αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων τους μέσα στα επόμενα 3 χρόνια με το ποσοστό που δηλώνει να είναι «καθόλου αισιόδοξοι» να φτάνει το 45%.

Μέσα στους επόμενους 12 μήνες οι Κύπριοι Ανώτεροι Εκτελεστικοί Σύμβουλοι αναμένουν αλλαγές σε αρκετούς τομείς όπως είναι η επικέντρωση στην φήμη της επιχείρησης και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η διαχείριση κινδύνου, οι αποφάσεις που αφορούν τις επενδύσεις κεφαλαίου, η επένδυση στην τεχνολογία, η οργανωτική δομή κτλ.

Η κυρίαρχη πηγή ανησυχίας πηγάζει από τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων (ποσοστό ανησυχίας 97%)  και περιμένουν περισσότερα από το κράτος.

Ως παράγοντας ανησυχίας ακολουθεί η αβεβαιότητα στο οικονομικό περιβάλλον (95%, 76% στην ευρωζώνη και 66% παγκόσμια).

Επίσης ένα συντριπτικό 94% εκφράζει θεωρεί ως σημαντική απειλή το κόστος της ενέργειας, όταν στην ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 47% και παγκόσμια 46%. Απειλές αποτελούν η αδυναμία χρηματοδότησης αναπτυξιακών σχεδίων (90%, έναντι 51% στην ευρωζώνη) και οι αλλαγές στις συνήθειες των καταναλωτών (81%)

Διαδικασία αλλαγής
Ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να προχωρήσουν με αλλαγές στις στρατηγικές τους. Το 52% των Ανώτερων Εκτελεστικών Σύμβουλων δήλωσε ότι αναμένει αλλαγές στη στρατηγική της εταιρίας τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες και το 13%  δηλώνει ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι θεμελιώδεις.

Μέσα στους επόμενους 12 μήνες οι Κύπριοι Ανώτεροι Εκτελεστικοί Σύμβουλοι αναμένουν αλλαγές σε αρκετούς τομείς όπως είναι η επικέντρωση στην φήμη της επιχείρησης και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης (87%), η διαχείριση κινδύνου (84%), οι αποφάσεις που αφορούν τις επενδύσεις κεφαλαίου (84%), η επένδυση στην τεχνολογία (77%) και η οργανωτική δομή (74%).

«Βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο από την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και αυτό που κυριαρχεί διεθνώς είναι η αβεβαιότητα», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της PwC Κύπρου, Ευγένιος Ευγενίου. «Το να πετυχαίνεις στόχους, να δημιουργείς ανάπτυξη και να προσφέρεις προστιθέμενη αξία, σε μια εποχή αστάθειας και οικονομικής αβεβαιότητας, είναι η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων στην Κύπρο και διεθνώς».

«Ευκαιρίες για ανάπτυξη μπορούν πάντα να υπάρξουν φτάνει να στηρίζονται και να προκαλούνται από στρατηγικές και πολιτικές που δημιουργούν ευκαιρίες. Αυτό δεν το έχουμε σήμερα στο βαθμό που θα έπρεπε», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Παύλος Φωτιάδης, διευθύνων Σύμβουλος της Photos Photiades Group.

info

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας έρευνας, η PwC Κύπρου διεξήγαγε για πρώτη φορά μελέτη στην Κύπρο, οποία περιλαμβάνει τις απόψεις 31 Ανώτερων Εκτελεστικών Συμβούλων. Επιπρόσθετα, ο κύριος Παύλος Φωτιάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Photos Photiades, συνείσφερε σημαντικά στα ευρήματα της έρευνας συμμετέχοντας σε μια εις βάθος συνέντευξη και παραθέτοντας τις απόψεις του πάνω σε όλα τα ζητήματα τα οποία εξετάζει η έρευνα. Τα αποτελέσματα της 15η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα Ανώτερων Εκτελεστικών καθώς και αποσπάσματα της συνέντευξης του κ Παύλου Φωτιάδη είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της PwC.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρου στις 26 Φεβρουαρίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.