Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Το διαδίκτυο και η δυνατότητα που δίνει σε όλους τους παίκτες της τουριστικής αγοράς να αποκτούν απευθείας πρόσβαση στους εν δυνάμει ταξιδιώτες, ανατρέπει παραδοσιακές ισορροπίες και αποδυναμώνει το ρόλο των οργανωτών ταξιδίων.
Η δυσχερής οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί μεγάλοι ευρωπαϊκοί οργανωτές ταξιδιών οφείλεται και στη μεταστροφή του τρόπου με τον οποίο ο μέσος ευρωπαίος αγοράζει ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Παράλληλα διαφοροποιούνται τα κανάλια πωλήσεων για τη ξενοδοχειακή βιομηχανία, κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη η κυπριακή τουριστική βιομηχανία.
Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τις Συμπεριφορές των Ευρωπαίων σε Σχέση με τον Τουρισμό, η οποία διεξήχθη το διάστημα 10 Ιανουαρίου – 14 Ιανουαρίου 2012, σε δείγμα 26.523 ατόμων (500 στην Κύπρο) σε 34 χώρες δείχνει ότι το 53% των ερωτηθέντων οργάνωσε τις διακοπές του μέσω διαδικτύου. Σε 15 χώρες η πλειοψηφία έκανε χωριστές κρατήσεις για εισιτήρια και ξενοδοχεία (στη Δανία το 65% και στη Γερμανία το 63%), ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται στο παραδοσιακό ταξιδιωτικό πακέτο.
Ακριβώς κάτω από ένα τέταρτο (23%) των ερωτηθέντων λέει ότι οργάνωσε το ταξίδι του μέσω ενός ταξιδιωτικού πρακτορείου, το 22% ότι κανόνισε τις διακοπές του μέσω κάποιου γνωστού και ένα στα πέντε άτομα (18%) μέσω τηλεφώνου.
Στην Κύπρο, παραμένει υψηλό το ποσοστό πίστης στα ταξιδιωτικά γραφεία (36%), αλλά το διαδίκτυο επιλέγει ένα υψηλότατο ποσοστό της τάξης του 45%. Σε ξεχωριστή αγορά υπηρεσιών διαμονής και μεταφοράς προέβη το 43% των Κυπρίων, ενώ το 40% (27% στην ΕΕ) αγόρασε πακέτο που περιλαμβάνει μεταφορά, διαμονή και διατροφή (all inclusive) και πακέτο διακοπών (μεταφορά – διαμονή) αγόρασε το 25%. Σε ότι αφορά το all inclusive ο μέσος όρος επιλογής, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είναι 27%, δηλαδή δεν αποτελεί κυρίαρχη τάση.
Το 70% των Κυπρίων ταξιδεύει για λόγους ξεκούρασης / αναψυχής. Το 44% ερωτηθέντων πραγματοποίησε τουλάχιστον τέσσερις διανυκτερεύσεις εντός της Κύπρου των (ο μέσος όρος του εσωτερικού τουρισμού στην ΕΕ είναι 55%) και σε χώρα της Ένωσης το 73% (43% ο μέσος όρος της ΕΕ).
Η γνώμη των φίλων
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (52%) θεωρούν τις προτάσεις των συναδέλφων, φίλων ή συγγενών καθοριστικές για να αποφασίσουν τον τόπο των διακοπών τους. Τέσσερεις στους δέκα (40%) λένε ότι οι ιστοσελίδες στο διαδίκτυο αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι στη διαδικασία λήψης απόφασης. Τρίτος, στη σειρά, αποφασιστικός παράγοντας (32%) είναι η προσωπική εμπειρία του προορισμού. Το 16% επηρεάζεται από τουριστικά πρακτορεία, το 11% από δωρεάν καταλόγους και φυλλάδια, το 7% από εφημερίδες, ραδιόφωνο και τηλεόραση και επίσης το 7% από οδηγούς και περιοδικά.
Σχεδόν οι μισοί (48%) των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πήγε διακοπές για ξεκούραση / αναψυχή (συμπεριλαμβανομένων των διακοπών ευεξίας – υγείας), ενώ ακριβώς κάτω από ένα τρίτο (32%) πήγε διακοπές για να περάσει
χρόνο με την οικογένειά τους.
Πάνω από ένα τέταρτο (28%) των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι πήγαν διακοπές για να απολαύσουν τον ήλιο ή την παραλία και το 28% επισκέφθηκε συγγενείς ή φίλους.
Παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή του προορισμού τους είναι τα αξιοθέατα (32%), η πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου (27%) και η ψυχαγωγία (14%).
Το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επισκέπτεται εκ νέου ένα προορισμό λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών του (καιρός ή το τοπίο), ενώ το 32% δηλώνει ότι η ποιότητα του καταλύματος τους αποτελεί ένα σημαντικό λόγο για να επιστρέψουν σε ένα προορισμό.
Περίπου το ένα τέταρτο (27%) θέτει ως λόγο επανάληψης μιας επίσκεψης το επίπεδο των τιμών.
Οι δημοφιλείς προορισμοί
Πάνω από το ένα δέκατο (11%), των ερωτηθέντων στα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που για διακοπές, δήλωσε ότι επισκέφθηκε την Ισπανία. Ακολουθούν Ιταλία (9%), Γαλλία (8%), Γερμανία (5%), Αυστρία (5%) και την Ελλάδα (4%).
Σε ότι αφορά το 2012, όσοι σχεδιάζουν διακοπές οι πιο δημοφιλείς προορισμοί είναι η Ισπανία (10%), η Ιταλία (7%), η Γαλλία (6%), η Ελλάδα (4%), η Αυστρία (3%), η Γερμανία (3%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (3%).
Τα μεγαλύτερα ποσοστά δήλωσης πρόθεσης εντός της ΕΕ τα συναντάμε σε Λουξεμβούργο (80%), Κύπρο (72%), Μάλτα (70%), Βέλγιο (65%) και Δανία (60%).
Σχετικά λίγοι δήλωσαν ότι προγραμματίζουν διακοπές σε χώρα εκτός της ΕΕ σε Κύπρος (8%), Ελλάδα (8%), Ουγγαρία (9%) και Ρουμανία (9%).
Η οικονομική κρίση
Μεταξύ αυτών που δεν πήγαν διακοπές το 2011, το 45% δήλωσε ότι το έπραξε για οικονομικούς λόγους, η οποία είναι ελαφρώς περισσότερο από το 43% του Φεβρουάριου του 2011. Το 23% δήλωσε ότι δεν πήγε διακοπές για προσωπικούς λόγους και το 10% ότι προτίμησε να μείνει στο σπίτι με την οικογένεια ή φίλους και το 9% γιατί δεν είχε χρόνο.
Το 2012 διακοπές σχεδιάζει το 73% των Ευρωπαίων, αλλά το 33% άλλαξε τα σχέδια του λόγω της οικονομικής κατάστασης. Η πλειοψηφία (52%) των ευρωπαίων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να περάσουν τις διακοπές τους στη δική τους χώρα, ενώ το 37% δήλωσε ότι σκοπεύει να πάει για διακοπές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην Κύπρο, βασικός ανασταλτικός λόγος για όσους δεν πήγαν διακοπές το 2011 ήταν οι οικονομικές δυσχέρειες, σε ποσοστό 52%, υψηλότερο από το 45% του μέσου όρου στην ΕΕ. Έλλειψη χρόνου δήλωσε το 4%, ενώ ανησυχίες για λόγους ασφάλειας εξεδήλωσε το 3%.
Σε ότι αφορά το 2012, το 21% των Κυπρίων θα πάει διακοπές, ενώ ένα 46% θα πάει, αλλά λόγω της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης άλλαξε το σχεδιασμό του. Δεν θα πάει διακοπές το 18%.
seitanidisi@kathimerini.com.cy
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» (Κύπρου) στις 11 Απριλίου 2012