Σακελλάρης: Η ανακεφαλαιοποίηση κλειδί για τη ρευστότητα

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Η χρηματοδότηση της εθνικής συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που εκτελούνται στην Κύπρο είναι το επόμενο μεγάλο σχέδιο που συζητά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με την κυβέρνηση. Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, Πλούταρχος Σακελλάρης μιλά στην «Κ» για το υπό συγκρότηση Εθνικό Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ενώ βλέπει το άνοιγμα των χρηματοδοτήσεων των εμπορικών τραπεζών μετά την ολοκλήρωση των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης.

Στην Ευρώπη το θέμα της ανάπτυξης ανεβαίνει ψηλά στην ατζέντα. Η ΕΤΕπ πως μπορείς να συμβάλει;
Σε αυτά που εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε αφορούν τη χρηματοδότηση των επενδύσεων. Οι επενδύσεις αναπτύσσουν την παραγωγικότητα της οικονομίας και η παραγωγικότητα φέρνει ανταγωνιστικότητα και θέσεις εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί και δημόσιες επενδύσεις και ιδιωτικές. Στην Κύπρο μέχρι τώρα χρηματοδοτούσαμε δημόσιες επενδύσεις. Σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι εμείς δεν μπορούμε να αγγίξουμε την πραγματική οικονομία χωρίς τους συνεταίρους μας, τις εμπορικές τράπεζες. Μιλάμε για ανάπτυξη, αλλά το πιο σημαντικό εργαλείο για ανάπτυξη είναι ο τραπεζικός τομέας. Το γεγονός ότι σήμερα είμαστε εν μέσω κάποιων διαδικασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δημιουργεί αναστολές.

Το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση και στη συνέχεια οι υγιείς, πλέον, κεφαλαιακά τράπεζες πιστεύω ότι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν σε αυτό που τους ζητείται.

Παράλληλα χρειάζονται και κάποια εργαλεία, στα οποία εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε, είτε είναι το Jeremmie –υπογράψαμε πέρυσι συμφωνία με την Τράπεζα Κύπρου- είτε είναι το εγγυητικό ταμείο για το οποίο συζητούμε με την Κυπριακή Δημοκρατία και πιστεύουμε ότι σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.

Ξεκινώντας από το γενικότερο θέμα των τραπεζών, εκτιμάται ότι μετά την 30η Ιουνίου, ημερομηνία ολοκλήρωσης των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης, θα αυξηθούν τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά;
Από τη στιγμή που οι τράπεζες θα έχουν καταφέρει την ανακεφαλαιοποίησης θα είναι έτοιμες να προσφέρουν αυτό που χρειάζεται η πραγματική οικονομία, δηλαδή τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων. Μέχρι να γίνει αυτό θα υπάρχουν αναστολές (σ.σ. στις δανειοδοτήσεις) από τη δική τους την πλευρά.

Το εργαλείο που συζητάτε με την κυπριακή κυβέρνηση, πότε εκτιμάτε ότι θα τεθεί σε λειτουργία;
Πιστεύω ότι στο δεύτερο μισό του 2012 θα λειτουργήσει. Τώρα αν θα είναι το καλοκαίρι ή προς το φθινόπωρο, δεν μπορώ να το ξέρω. Το βασικό εργαλείο αυτού του μηχανισμού θα είναι η εγγυοδοσία. Το πώς ακριβώς θα υλοποιηθεί, το συζητάμε αυτή την περίοδο με το υπουργείο Οικονομικών. Πάντως θα είναι ένα ταμείο που θα βασιστεί αρχικά σε κάποιο δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και πιστεύουμε ότι αργότερα θα διατεθούν και κρατικοί πόροι. Με τα χρηματικά διαθέσιμα  που σχηματιστούν το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων θα μπορεί να δίνει εγγυήσεις προς τις τράπεζες έτσι ώστε να δίνουν δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο οι τράπεζες θα βοηθηθούν και στο κομμάτι της διατήρησης της κεφαλαιακής τους επάρκεια, καθώς θα σχηματίζουν λιγότερες προβλέψεις. Αν ένα δάνειο δεν πληρωθεί, αυτό θα καλύπτεται από το Ταμείο.

Πέραν από τη συμφωνία με την ΑΗΚ, τι άλλες δράσεις προγραμματίζεται στην Κύπρο, την τρέχουσα χρονιά;
Η χρηματοδοτική συμφωνία με την Αρχή Ηλεκτρισμού (σύναψη δανείου ύψους 130 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέας μονάδας παραγωγής στο Βασιλικό) είναι ίσως η πιο σημαντική χρηματοδοτική ενέργεια για φέτος. Αυτό το έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Η ενέργεια είναι ο πυρήνας γύρω από τον οποίο χτίζεται η οικονομική ανάπτυξη. Συζητάμε για το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ενώ επεξεργαζόμαστε και ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης της εθνικής συμμετοχής της Κύπρου στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διαρθρωτικά ταμεία, ταμείο συνοχής κτλ). Θα είναι ένα μεγάλο πρόγραμμα και θα δώσει μια ώθηση στις επενδύσεις που γίνονται για κρατικές υποδομές.

Ένα τέταρτο πρόγραμμα που μελετούμε για το 2012 αφορά το αποχετευτικό δίκτυο της Λεμεσού.

Η αξία όλων των χρηματοδοτήσεων θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, πέριξ των 250 εκατ. ευρώ. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την καταπολέμηση της ανεργία των νέων. Σε αυτή την προσπάθεια πως σκοπεύει να συνεισφέρει η ΕΤΕπ;
Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε ήδη εργαλεία που τα τρέχουμε σε συνεργασία με τις τράπεζες, όπως εργαλεία εγγυοδοσίας, επιμερισμού κινδύνου και απευθείας παροχής ρευστότητας σε τράπεζες για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας. Νέες δράσεις θα αφορούν χώρες όπως η Ελλάδα, όπου θα αξιοποιούνται οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων για τη στήριξη των προγραμμάτων της ΕΤΕπ. Στην Ελλάδα επεξεργαζόμαστε τη δημιουργία ενός νέου εγγυητικού ταμείου, στο οποίο οι εγγυήσεις θα στηρίζονται στους πόρους των κοινοτικών ταμείων.

Δουλεύουμε σε μια γενική λογική συνεργειών με τους ευρωπαϊκούς πόρους για να τονωθεί η ανάπτυξη, αξιοποιώντας υφιστάμενους πόρους, που δεν απορροφούνται. Τα νέα αυτά προγράμματα στην Ελλάδα θα αφορούν και χρηματοδότηση επενδύσεων, αλλά και παροχή κεφαλαίου κίνησης.

Σε ότι αφορά τους νέους κινούμαστε με εργαλεία μικροχρηματοδοτήσεων, όπως το Progress. To εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το διαχειρίζεται μια θυγατρική μας εταιρία, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Με το εργαλείο αυτό μπορεί να χρηματοδοτηθεί και η νέα επιχειρηματικότητα. H μικροχρηματοδότηση δεν πρέπει να υποτιμηθεί ως εργαλείο.

seitanidisi@kathimerini.com.cy

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα η «Καθημερινή» Κύπρου, στις 11 Απριλίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.