Ευρωπαϊκές πιέσεις στον Χριστόφια για την οικονομία

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Βαραίνει το κλίμα για την Κύπρο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εξαιτίας της προβληματικής πορείας των δημόσιων οικονομικών.

Θεωρείται δεδομένο ότι υπάρχει πρόβλημα και ασκούνται “τρομακτικές πιέσεις” –όπως αποκάλυψε στις αρχές της εβδομάδας το www.kathimerini.com.cy – στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατία, Δημήτρη Χριστόφια, για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρακτικά ζητείται ένα νέο μίγμα πολιτικής, ανάλογο με αυτό που τηρούν όλες οι προβληματικές οικονομίες της ευρωζώνης.

Από την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, μέχρι την Ισπανία και την Ιταλία. Η πρώτη παρουσία του νέου υπουργού Οικονομικών, Βάσου Σαρλή στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και οι δηλώσεις του περί λήψης νέων μέτρων, αν χρειαστεί, φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα του κακού κλίματος που εισέπραξε στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών στην Κοπεγχάγη.

Η ενόχληση των ευρωπαίων εταίρων –με πρώτη τη Γερμανία- έχει να κάνει με την αθέτηση των υποσχέσεων που έχει αναλάβει η Κύπρος με αιχμή τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και καταβολής της ΑΤΑ.

Οι δεσμεύσεις αυτές και τα μέτρα που ελήφθησαν στο τέλος του 2011 είχαν φέρει και τη θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Κύπρου.

Στις 11 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου Αντιπρόεδρου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ολι Ρεν, έκρινε ότι η Κύπρος που αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της μη τήρησης των προθεσμιών για διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος είχε λάβει αποτελεσματικά μέτρα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θεωρούσε ότι δεν απαιτούνται περαιτέρω βήματα της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, ενώ θα συνεχίσει, όπως επισήμανε, να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις δημοσιονομικές εξελίξεις.

Το κλίμα για την Κύπρο άλλαξε
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στις Βρυξέλλες στα τέλη Φεβρουαρίου, με επικεφαλή τον Πρόεδρο Χριστόφια, και στις επαφές που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εν όψει της Κυπριακής Προεδρίας, το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό. Η πορεία των δημόσιων οικονομικών δεν αποτελούσε πρόβλημα. Η υλοποίηση του προγράμματος, όμως, φαίνεται ότι δεν προχωρά και τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι το έλλειμμα δεν υποχωρεί. Το κλίμα για την Κύπρο άλλαξε.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης η κακή εμπειρία του παρελθόντος έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον καμία ελαστικότητα έναντι οποιουδήποτε κράτους – μέλους παρεκκλίνει από όσα υπόσχεται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ασκούνται πιέσεις στη Λευκωσία με κύριο αποδέκτη τον ίδιο τον Πρόεδρο, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο κλειδί για να τρέξει ένα ρεαλιστικότερο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα στηρίζεται σε διαρθρωτικές περικοπές δαπανών.

Μείζον θέμα και η Κεντρική
Παράλληλα σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται η αλλαγή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, αυξάνοντας τα σύννεφα αναξιοπιστίας που συγκεντρώνονται πάνω από το λόφο του Προεδρικού.

Οι ενστάσεις από πλευράς ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων δεν έχουν να κάνουν τόσο με την αλλαγή του προσώπου, αλλά με τη διάθεση, όπως έχουν αντιληφθεί, της κυπριακής κυβέρνησης να ασκεί έλεγχο και επιρροή στην Κεντρική Τράπεζα.

Η ΕΕ αναγνωρίζει το δικαίωμα της κάθε κυβέρνησης να ορίζει το διοικητή, αλλά ως εκεί. Η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών αποτελεί θέσφατο.

Στην «Κ» μεταφέρθηκε το κακό παράδειγμα της Ουγγαρίας, με τη χώρα να οδηγείται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή προέβη σε επεμβάσεις στη λειτουργία της κεντρικής της τράπεζας. Το ζήτημα της αλλαγής του διοικητή αναδεικνύεται πλέον σε μείζονα δοκιμασία αξιοπιστίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η επίσκεψη Παπαδήμου

Εν τω μεταξύ, οι επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στην κυπριακή οικονομία, με κυριότερο δίαυλο το τραπεζικό σύστημα, βρέθηκαν στο τραπέζι και των διευρυμένων συνομιλιών μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο. Η συζήτηση ήταν γενική και  δεν εισήλθε σε τεχνικές λεπτομέρειες. Το θέμα, όμως, των δυσμενών επιπτώσεων που προκαλεί στην κυπριακή οικονομία η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα, δείχνει να είναι στο τραπέζι.

Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παπαδήμος στην εισαγωγική του τοποθέτηση προς τους δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών, αναφέρθηκε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την επίδραση της διαδικασίας αυτής στην κυπριακή οικονομία. Στη δήλωση Παπαδήμου παρέπεμψαν και στελέχη της κυπριακής κυβέρνηση, όταν ρωτήθηκαν από την «Κ».,

«Πιστεύω ότι η πλήρης και αποτελεσματική εφαρμογή του νέου οικονομικού προγράμματος που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα και η προβλεπόμενη ενίσχυση και αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα επηρεάσουν θετικά και την κυπριακή οικονομία», δήλωσε ο κ. Παπαδήμος.

Σε ερώτηση αν θα ολοκληρωθεί σύντομα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που απασχολεί και τις κυπριακές τράπεζες ο έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι «η σχετική διαδικασία θα ξεκινήσει άμεσα με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν ως τις 20 Απριλίου και θα συνεχιστεί με προβλεπόμενη ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής ως τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ως γνωστό το νέο χρηματοδοτικό πακέτο που εγκρίθηκε για την Ελλάδα περιλαμβάνει ένα σημαντικό ποσό το οποίο θα καλύψει την αναγκαία αύξηση των κεφαλαίων των τραπεζών που έχουν υποστεί τις συνέπειες του PSI, καθώς επίσης και τις συνέπειες που συνδέονται με την ύφεση που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία κατά τα τελευταία χρόνια».

seitanidisi@kathimerini.com.cy

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 8 Απριλίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.