Ενώνουν δυνάμεις στο κυπριακό λιανεμπόριο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Όποιος σταθεί έξω από μια υπεραγορά και δει πόσα διαφορετικά οχήματα και φορτηγά εταιρειών διανομής και προμηθευτών πηγαινοέρχονται θα πάρει μια πρώτη γεύση των διαρθρωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η αλυσίδα του κυπριακού λιανικού εμπορίου. Οι χαμένες εργατοώρες (πολλοί οδηγοί ξεφυλλίζοντας εφημερίδα μέχρι να έρθει η σειρά τους για να αφήσουν τα εμπόρευμά τους) και  άσκοπες διαδρομές (πολλά προϊόντα, διαφορετικών εταιρειών, θα μπορούσαν έρθουν με ένα όχημα) αποτελούν μια ανοικτή πληγή. Σε παλαιότερες εποχές, που η τιμή δεν έπαιξε ρόλο στις επιλογές του καταναλωτή και η μάρκα ήταν ο «θεός», πολλές από πολυτέλειες μπορούσαν να απορροφηθούν την αγορά.

Σήμερα, όμως, που η τιμή γίνεται βασικό κριτήριο επιλογής του τελικού προϊόντος και ο καταναλωτής πηγαίνει στις υπεραγορές με λίστα, οι πολυτέλειες μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφή. Η ένταση, δε, του ανταγωνισμού και οι αλλεπάλληλες προσφορές δεν «σκοτώνουν» μόνο τα προϊόντα, αλλά απειλούν να «σκοτώσουν» και επιχειρήσεις λιανικής.

Σε αυτό το κλίμα κινήσεις που στο παρελθόν ήταν αδιανόητες, όπως η συνεργασία μεταξύ εμπόρων και προμηθευτών, είναι όχι μόνο αναγκαίες, αλλά αποτελούν και όρο επιβίωσης, ειδικά για τους μικρότερους παίκτες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Cyprus Trading Corporation, Μάριος Λουκαϊδης, μίλησε στην «Κ» για την ανάγκη περικοπής του κόστους κατά 10%, ποσοστό που μπορεί να εξοικονομηθεί με αλλαγές στη διανομή, από τη λήψη της παραγγελίας μέχρι την παράδοση του προϊόντος.
Πρότυπο το ECR
Οι δύο βασικοί πυλώνες του εμπορίου, οι βιομήχανοι και οι διανομείς, από τη μια πλευρά και οι λιανέμποροι και οι υπεραγορές, από την άλλη, βάζουν στην άκρη τις όποιες διαφορές του και επιχειρούν ένα πείραμα συνεργασιών, με σκοπό να ρίξουν τα κόστη κατά 10%.

Δεν πρόκειται για εταιρική συνεργασία, με συγχωνεύσεις ή εξαγορές, αλλά για μια διαδικασία πιλοτικής υλοποίησης κοινών προγραμμάτων για τον εντοπισμό καλών πρακτικών διαχείρισης. Τα θετικά αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν σε όλες τις επιχειρήσεις.

Πρότυπο της συνεργασίας αποτελεί η ανάλογη δράση του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας στην Ευρώπη, το ECR. Στην κυπριακή προσπάθεια θα συνεισφέρει η Ελληνική Επιτροπή ECR (ECR Hellas).

Το ECR Europe ιδρύθηκε το 1994 ως οργανισμός συνεργασίας Λιανεμπορίου και Βιομηχανίας. Ο βασικός σκοπός της ίδρυσης του ήταν η διαμόρφωση του εμπορικού τομέα, ώστε να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις απαιτήσεις του καταναλωτή, καθώς επίσης η συμβολή του στην μείωση των περιττών εξόδων από την εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο Οργανισμός που εδρεύει στις Βρυξέλλες, βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με τις Εθνικές Επιτροπές στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Η συμμετοχή στα ευρωπαϊκά και τα εθνικά προγράμματα είναι ανοικτή σε μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις μέλη. Οι εταιρείες που μετέχουν είναι λιανεμπορικές, χονδρεμπορικές, προμηθευτικές εταιρείες Συμβούλων και Third Party Logistics (εφοδιαστκή αλυσίδα).

Το ECR Europe κάθε χρόνο διοργανώνει ομάδες εργασίας, στις οποίες οι εταιρείες που συμμετέχουν διερευνούν νέες περιοχές γνώσης δουλεύοντας από κοινού με στόχο την ικανοποίηση του καταναλωτή καλύτερα, γρηγορότερα και με το λιγότερο κόστος. Ταυτόχρονα εμπλουτίζουν την υπάρχουσα εμπειρία και γνώση. Τα αποτελέσματα των προγραμμάτων αυτών δημοσιοποιούνται τόσο μέσω των εκδόσεων του ECR Europe όσο και μέσω των ετήσιων συνεδρίων που διοργανώνει και στα οποία συμμετέχουν εκατοντάδες υψηλόβαθμα στελέχη απ’ όλο τον κόσμο.

To ECR Hellas στην προσπάθεια του να προσεγγίσει αποτελεσματικά τα θέματα που απασχολούν την Ελληνική αγορά και να βρίσκεται συνεχώς κοντά στις νέες εμπορικές δυναμικές που αναπτύσσονται δημιούργησε δύο ενότητες προγραμμάτων: SUPPLY SIDE & DEMAND SIDE. Στόχος των δύο ενοτήτων είναι μέσω των προγραμμάτων που αναπτύσσονται να βοηθηθούν οι εταιρείες να ξεπεράσουν τα εμπόδια που προέρχονται τόσο από εσωτερικές διαδικασίες όσο και από τις εμπορικές συνεργασίες και εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα τους τόσο στην διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας όσο και της ζήτησης.

Στα πλαίσια των προγραμμάτων που έχουν αναπτυχθεί κάτω από τις ενότητες SUPPLY και DEMAND, έχουν προταθεί μεθοδολογίες, και βέλτιστες πρακτικές λειτουργίας, έχουν επανασχεδιαστεί διαδικασίες που μπορούν να εφαρμοστούν από τις εταιρείες ώστε να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα τους.

Ομάδες εργασίας
Η Ελληνική Επιτροπή ECR ξεκίνησε τις δραστηριότητες της το 1995 και με μεγάλη καθυστέρηση ξεκινά η υλοποίηση ανάλογων δράσεων και  στην Κύπρο. Η πρώτη επαφή εμπόρων και βιομηχανιών έχει ήδη γίνει και αποφασίστηκε να συγκροτηθούν τρεις ομάδες εργασίας με συμμετοχή λιανέμπορων και προμηθευτών που θα ασχοληθούν με τη διαχείριση παραγγελιών (ηλεκτρονικά), την κοινή διανομή σε προϊόντα που δεν έχουν μεγάλο όγκο (π.χ. κρέατα, παγωτά) και απλοποίηση διαδικασιών.

Η κάθε μια από τις θεματικές προκαλεί σοβαρές οικονομικές απώλειες που ανεβάζουν το τελικό κόστος των προϊόντων.

Στις παραγγελίες σήμερα πρακτικά γίνονται δια χειρός και δια ζώσης. Σχεδόν 1000 πωλητές κινούνται κάθε ημέρα σε όλη την Κύπρο και παράλληλα με την πώληση λαμβάνουν και παραγγελίες. Οι παραγγελίες θα μπορούσαν να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά και οι πωλητές να ασχοληθούν για αυτό που πληρώνονται, την διάθεση και την καλύτερη τοποθέτηση των προϊόντων.

Η κοινή διανομή αναγνωρίζεται από πολλούς ως μια αναγκαιότητα. Πολλά δρομολόγια (και πολλά φορτηγά και έξοδα σε προσωπικό) θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν εάν υπήρχε ένας συντονισμός. Σχεδόν όλοι οι προμηθευτές βρίσκονται στο Δάλι, γεγονός που καθιστά εφικτό κοινή έναρξη δρομολογίων.

Το έργο της τρίτης ομάδας εργασίας είναι ευρύ. Σημαντικό θεωρείται θέμα θεωρείται το ωράριο. Όχι μόνο λειτουργίας των καταστημάτων, αλλά και παράδοσης των προϊόντων. Το πιο ορθολογικό (που γίνεται σε όλη την Ευρώπη) είναι η παράδοση όλων των ειδών να γίνεται πριν το άνοιγμα των υπεραγορών.

Το πρότυπο
Πρότυπο της συνεργασίας μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας αποτελεί ο φαρμακευτικός τομέας, όπου τέσσερις επιχειρήσεις εμπορίας ένωσαν τον κλάδο διανομής και διαχείρισης παραγγελιών, συρρικνώνοντας κόστη και επιτρέποντας να γίνει μια σοβαρή επένδυση σε αποθηκευτικούς χώρους.

Πρόκειται για την Marathon Distributors, που ως καλή πρακτική παρουσιάστηκε στο 9ο Συνέδριο Λιανικού Εμπορίου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Στο εν λόγω συνέδριο κατατέθηκε η αγωνία των λιανέμπορων και των προμηθευτών για το αύριο. Ο κ. Λουκαϊδης, ήταν κατηγορηματικός και σημείωσε ότι «αν δεν μειώσουμε το κόστος στην εφοδιαστική αλυσίδα δεν θα επιβιώσουμε». Υπέρ της φιλελευθεροποίησης των ωραρίων τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Cosmos Trading, Βασίλης Πετρίδης, εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εξυγιανθεί η αγορά.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρου στις 8 Απριλίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.