ΧΑΚ: Η πώληση που δεν έγινε

Ο πρόεδρος του ΧΑΚ, Γ. Κουφάρης, επιβεβαιώνει τις αναφορές του πρώην υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη, σε βιβλίο του, για το ενδιαφέρον του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) να εξαγοράσει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Με την ευκαιρία ο επικεφαλής του ΧΑΚ καταθέτει τις προτάσεις του για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ.

Ο κ. Κουφάρης σε γραπτή του ανακοίνωση σημειώνει τα ακόλουθα:

  • Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, υπό την εποπτεία του οποίου τελεί το Χρηματιστήριο, διευθέτησε στις αρχές Ιουνίου 2011 συνάντηση με τον Πρόεδρο και το Γενικό Διευθυντή του ΧΑ στην Αθήνα, στην οποία μου ζήτησε να παρευρεθώ.  Η συνάντηση αυτή χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο ανεπίσημη και ότι έπρεπε να κρατηθεί πολύ εμπιστευτική.
  • Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον του ΧΑ για εξαγορά, όλου ή μέρους του ΧΑΚ,  και έγινε γενική ανταλλαγή απόψεων για το θέμα, αλλά όχι οποιαδήποτε συμφωνία.  Θέλω ιδιαίτερα να τονίσω ότι εγώ δεν είχα καμία αρμοδιότητα να συμφωνήσω για οτιδήποτε σχετικό επειδή δεν είχε προηγηθεί  οποιαδήποτε απόφαση του ΔΣ του ΧΑΚ επί του θέματος και ούτε είχαν γίνει οι αναγκαίες μελέτες και εκτιμήσεις.  Επιπλέον, λόγω του ότι το ΧΑΚ είναι Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, έπρεπε να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις τόσο για τη μετοχοποίηση όσο και για την ιδιωτικοποίησή του και τη διάθεση μετοχών.  Επίσης, θα έπρεπε να προηγηθούν συζητήσεις και συμφωνία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των συμφερόντων των υπαλλήλων.
  • Μετά την πιο πάνω συνάντηση δεν έγινε καμία ενέργεια και καμία επικοινωνία για το θέμα αυτό και ούτε ασχολήθηκα, αφού θεωρώ ότι το θέμα είναι πρώτιστα πολιτικό.
  • Μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για συμπερίληψη στα μέτρα ανάπτυξης της ιδιωτικοποίησης του ΧΑΚ, κρίνω αναγκαίο, πριν τη λήψη αποφάσεων, να μελετηθούν ιδιαίτερα τα πιο κάτω:
  1. Το μοντέλο του Χρηματιστηρίου
  2. Η μετοχοποίηση και οι πιθανοί συνεργάτες/μέτοχοι
  3. Ο χρόνος ιδιωτικοποίησης
  4. Η εκτίμηση της αξίας του ΧΑΚ
  5. Η διασφάλιση των δικαιωμάτων των υπαλλήλων
  6. Το ευρύτερο συμφέρον της κυπριακής οικονομίας

 

Το ΧΑΚ σήμερα έχει 16 χρόνια λειτουργίας, έχει αναγνωρισθεί διεθνώς ως οργανωμένη αγορά με όλο το απαιτούμενο πλαίσιο ρύθμισης και θα πρέπει, ανεξάρτητα από ιδιοκτησιακή μορφή, να παραμείνει και να λειτουργεί για το συμφέρον της οικονομίας της Κύπρου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.