Κύπρος: Κακό το ξεκίνημα της νέας χρονιάς

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Κάθε άλλο παρά καλό ήταν το ποδαρικό του 2012 για την οικοδομική βιομηχανία της Κύπρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία ο αριθμός των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν από τις δημοτικές αρχές και τις επαρχιακές διοικήσεις τον Ιανουάριο του 2012 ανήλθε στις 555, σε σύγκριση με 638 τον Ιανουάριο του 2011.

Η συνολική αξία των αδειών αυτών έφθασε τα 125,4 εκατ. ευρώ και το συνολικό εμβαδόν τις 127,1 χιλιάδες τ.μ., σε σύγκριση με 157,8 εκατ. ευρώ και 167,3 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Με τις άδειες αυτές προβλέπεται να ανεγερθούν 468 οικιστικές μονάδες έναντι 787 τον Ιανουάριο 2011.

Η γενική εικόνα είναι εξαιρετικά άσχημη, αλλά και αναμενόμενη. Οι πωλήσεις υποχωρούν, το υφιστάμενο επίπεδο αδιάθετων κατοικιών δεν μειώνεται και τα νέα έργα κινδυνεύουν να μείνουν απούλητα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ και του μεταβιβαστικών έδωσε αρχικά μια ώθηση, αλλά δεν ανέτρεψε την εικόνα.

Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να αγοράσουν μια οικία ή διαμέρισμα, οι ευκαιρίες είναι περισσότερες σε σύγκριση με παλαιότερες (χρυσές) εποχές αλλά η ολοκλήρωση των συναλλαγών σκοντάφτει στην έλλειψη χρηματοδότησης. Οι όροι που τίθενται από τις τράπεζες, όπως η υψηλή προκαταβολή, οδηγούν τελικό σε ναυάγιο την αγοραπωλησία.

Οι προσδοκίες
Υποτονικές παραμένουν και οι προσδοκίες των επιχειρηματιών του κλάδου, όπως καταγράφονται στην έκδοση Μαρτίου της Έρευνας Οικονομικής Συγκυρίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώθηκε σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα λόγω, βελτίωσης των προσδοκιών (Διάγραμμα 5). Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση στην απασχόλησή τους,  ενώ οι προσδοκίες τους για τις τιμές πώλησης τους επόμενους μήνες παραμένουν στα αρνητικά επίπεδα του Φεβρουαρίου.  Αντίθετα,  περισσότερες επιχειρήσεις αξιολογούν αρνητικότερα την οικοδομική τους δραστηριότητα τους τελευταίους τρεις μήνες,  όπως επίσης και τα υπό εξέλιξη έργα τους (current overall order books).

Στους καταναλωτές, το κλίμα παρουσίασε μικρή βελτίωση σε σύγκριση με το Φεβρουάριο. Οι καταναλωτές αξιολογούν θετικότερα από τον περασμένο μήνα την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους και της Κύπρου τους επόμενους 12 μήνες.  Οριακή βελτίωση καταγράφεται και στις προσδοκίες τους για την ανεργία τους επόμενους 12 μήνες.

Ωστόσο το Μάρτιο περισσότεροι καταναλωτές αξιολογούν αρνητικότερα την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους και της Κύπρου τον τελευταίο χρόνο.  Πολύ περισσότεροι, σε σχέση με τον περασμένο μήνα, παρατήρησαν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών τους τελευταίους 12 μήνες και αναμένουν ακόμα περισσότερες αυξήσεις το επόμενο διάστημα.

Οι αντιλήψεις και οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις τιμές τον Μάρτιο πιθανότατα έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις αυξήσεις στο συντελεστή ΦΠΑ και στις τιμές των καυσίμων.

Τέλος, περισσότεροι καταναλωτές θεωρούν την τρέχουσα χρονική στιγμή ως κατάλληλη για αποταμίευση και ακατάλληλη για μεγάλες αγορές.

Η τελευταία παρατήρηση αφορά ιδιαίτερα τον οικιστικό τομέα. Η αβεβαιότητα δρα ως ανασταλτικός παράγοντας στις αποφάσεις των νοικοκυριών για τη λήψη μιας απόφασης όπως είναι η αγορά μιας κατοικίας.

seitanidisi@kathimerini.com.cy

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρου την 1η Απριλίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.