594 εκατ. ευρώ συγκέντρωσε η Τράπεζα Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου δεν έπιασε τελικά το 100% των στόχων του Σχεδίου Κεφαλαιακής Ενίσχυσης και αύξησε κατά 594 εκατ. ευρώ τα βασικά της ίδια κεφάλαια. Το Σχέδιο προέβλεπε τη συγκέντρωση περίπου 1 δισ. ευρώ. Το μεγάλο κενό προκύπτει από την μη πλήρη άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης, με τους υφιστάμενους μετόχους να συνεισφέρουν με 160 εκατ. ευρώ, ενώ ζητήθηκαν 394 εκατ. ευρώ.

«Η τράπεζα είναι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα αν αναλογιστεί κανείς τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στις αγορές», δήλωσε στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης. «Επίσης πρέπει να πω ότι παραμένουμε εντός των σχεδίων μας για κεφαλαιακή ενίσχυση», προσέθεσε.

Οι επόμενες κινήσεις της διοίκησης θα επικεντρωθούν προς δύο βασικές κατευθύνσεις: στη βελτίωση του ενεργητικού και στη διοχέτευση ακόμη σε μη υφιστάμενους μετόχους των αδιάθετων δικαιωμάτων. Το τελευταίο ανοίγει πολλά σενάρια, με πιο ενδιαφέρον την ιδιωτική τοποθέτηση…

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας άσκησης δικαιωμάτων και ανταλλαγής Μετατρέψιμων Αξιόγραφων Ενισχυμένου Κεφαλαίου (ΜΑΕΚ) η διαδικασία έβγαλε αύξηση βασικών ιδίων κεφαλαίων κατά 594 εκατ. ευρώ, από τα οποία 160 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης και τις αιτήσεις για προεγγραφές και 434 εκατ. ευρώ περίπου αφορούν την αποδοχή προσφοράς ανταλλαγής ΜΑΕΚ. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω θα εκδοθούν περίπου 898,6 εκατ. νέες μετοχές.

Το έλλειμμα

Το ποσό που αναζητείται ανέρχεται σε περίπου 360 εκατ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή προσδιόρισε το κεφαλαιακό έλλειμμα της Τράπεζας Κύπρου σε 1,5 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό περίπου 900 εκατ. ευρώ καλύπτονται από τα ΜΑΕΚ,  είτε μετατραπούν σε μετοχές είτε όχι. Απομένουν άλλα 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 160 εκατ. ευρώ προέκυψαν από την άσκηση δικαιωμάτων. Το υπόλοιπο που απομένει ανέρχεται σε 440 εκατ. ευρώ. Τα 80 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν από την πώληση της Τράπεζας Κύπρου Αυστραλίας και το νέο υπόλοιπο είναι 360 εκατ. ευρώ.

Το κενό θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:

1ον Την κερδοφορία του τελευταίου τριμήνου του 2011 και αυτή που θα προκύψει το πρώτο εξάμηνο του 2012.

2ον Τη διαχείριση σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού

3ον Τη διάθεση των μη ασκηθέντων δικαιωμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει μέχρι τις 18 Ιουνίου 2012.

 

Ένας από τους λόγους που η επίδοση στα δικαιώματα είναι μικρή είναι και η μη άσκηση δικαιωμάτων από το Ρώσο μεγιστάνα και μεγαλύτερο ιδιώτη μέτοχο της τράπεζας, Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Μετά τη μη άσκηση των δικαιωμάτων το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο μειώθηκε στο επίπεδο του 5%, από 9,7%

 

 

Οι νέες μετοχές

Η ημερομηνία έκδοσης των νέων μετοχών από την άσκηση δικαιωμάτων Προτίμησης και από τις Αιτήσεις για Προεγγραφές είναι η 20η Μαρτίου 2012. Η ημερομηνία έκδοσης των Υποχρεωτικά Μετατρέψιμων Ομόλογων («ΥΜΟ») που θα προκύψουν από την ανταλλαγή ΜΑΕΚ είναι η 20η Μαρτίου 2012 και η ημερομηνία αποπληρωμής τους με νέες μετοχές η 27η Μαρτίου 2012. Οι σχετικές επιστολές παραχώρησης των νέων μετοχών που θα προκύψουν θα σταλούν στους μετόχους στις 29 Μαρτίου 2012.

Η συναλλαγματική ισοτιμία που έχει χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό του αριθμού των ΥΜΟ που θα παραχωρηθούν σε αιτήσεις για ανταλλαγή ΜΑΕΚ σε Δολάρια Αμερικής είναι €1:$1,3169 ως η ισχύουσα ισοτιμία κατά την τελευταία ημερομηνία αποδοχής της Προσφοράς Ανταλλαγής, δηλ. στις 19 Μαρτίου 2012.

Η Τράπεζα θα υποβάλει αίτηση στις αρμόδιες αρχές για εισαγωγή όλων των νέων μετοχών από την Άσκηση Δικαιωμάτων Προτίμησης (Rights), την Υποβολή Αιτήσεων για Προεγγραφές και την Αποδοχή Προσφοράς Ανταλλαγής ΜΑΕΚ στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου («ΧΑΚ») και στο Χρηματιστήριο Αθηνών («ΧΑ»). Η ημερομηνία εισαγωγής των νέων μετοχών στο ΧΑΚ και στο ΧΑ θα ανακοινωθεί αργότερα με τη λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τα δύο Χρηματιστήρια.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.