Τα σενάρια για την Τράπεζα Κύπρου

Με νευρικότητα αντέδρασαν οι επενδυτές απέναντι στις κυπριακές τράπεζες μία μέρα μετά την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου ότι συγκέντρωσε 594 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου 997 εκατ. ευρώ, που προβλέπει το Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενίσχυσης.

Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στη Λευκωσία με πτώση 6,71% (0,473 λεπτά) και στην Αθήνα με πτώση 6,19% (0,47 λεπτά). Η Λαϊκή Τράπεζα έκλεισε με πτώση 6,25% (0,27 ευρώ) στο ΧΑΚ και -3,20% στην Αθήνα (0,272 ευρώ), ενώ η Ελληνική Τράπεζα έκλεισε με πτώση 3,13% (0,31 ευρώ).

Οι αναλυτές ανέμεναν από το πρωί τη νευρικότητα, ειδικά στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, αλλά το γενικότερο κλίμα ήταν καθοδικό, καθώς το τραπεζικό σύστημα σε Ελλάδα και Κύπρο βρίσκεται σε φάση ανακεφαλαιοποίησης, με τις κυπριακές τράπεζες να επηρεάζονται ευθέως από την Ελλάδα.

Η μη συγκέντρωση όλων των κεφαλαίων από την Τράπεζα Κύπρου ερμηνεύτηκε αρνητικά, παρασύροντας και τη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία καλείται να συγκεντρώσει μεγαλύτερα ποσά.

Οι εκθέσεις των αναλυτών επισημαίνουν ότι με τη συγκέντρωση των περίπου 600 εκατ. ευρώ ο δείκτης πρωτοβάθμιων κεφαλαίων  της Τράπεζας Κύπρου ανήλθε σε 7,5% και η απόσταση για να καλυφθεί η διαφορά μέχρι το 9,1% δεν είναι μεγάλη. Τα βλέμματα όλων πέφτουν στην επόμενη ημέρα.

Η ανάλυση της Proton Bank αναμένει η διαφορά να καλυφθεί από την κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου και στάθμιση του ενεργητικού. Η Citi βλέπει διάθεση των εναπομεινάντων δικαιώματα μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, καθώς και κινήσεις απομόχλευσης.

Η Eurobank Equities αναφέρει ότι μια επιτυχή διάθεση των δικαιωμάτων (ύψους περίπου 233 εκατ. ευρώ) θα προσθέσει στο δείκτη πρωτοβάθμιων κεφαλαίων 96 μονάδες βάσης, ενώ σημειώνει ότι απομείωση των ελληνικών ομολόγων μπορεί να αποδειχτεί μεγαλύτερη από τις απώλειες 60% που υπολόγισε η τράπεζα, οπότε η πραγματική δαπάνη της απομείωσης θα μπορούσε να είναι υψηλότερη.

Υπέρ της προσπάθειας της Τράπεζας Κύπρου για διάθεση των υπόλοιπων δικαιωμάτων φαίνεται να λειτουργεί η τάση σταθεροποίησης στην Ελλάδα, όπως αποτυπώθηκε και στις έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.