Χαμηλές ροές στεγαστικών δανείων

Η πιο προσεκτική και επιλεκτική στάση των τραπεζών όσον αφορά τη χορήγηση νέων δανείων για αγορά κατοικίας, αντανακλάται στις ιδιαίτερα χαμηλές ροές στεγαστικών δανείων. Η μείωση στη δανειοδότηση εκτιμάται ότι έχει συμβάλει στη μείωση της ζήτησης κατοικιών εκ μέρους των νοικοκυριών. Επιπρόσθετα στην αναβολή της απόφασης των νοικοκυριών για αγορά κατοικίας έχουν συμβάλει και οι αυξημένες προσδοκίες τους για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών των κατοικιών τους επόμενους μήνες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας ο ετήσιος ρυθμός ανόδου του υπολοίπου των τραπεζικών δανείων προς τα νοικοκυριά για αγορά κατοικίας επιβραδύνθηκε στο 0,3% το περασμένο Νοέμβριο και έγινε αρνητικός (-0,4%) το Δεκέμβριο του 2010, έναντι αύξησης 3,7% στο τέλος του 2009, 11,5% στο τέλος του 2008 και 21,9% στο τέλος του 2007. Σταθερά αυξάνονται και τα στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση τα οποία προσεγγίζουν πλέον το 10% το 2010 (9,7% στο εννεάμηνο) από 7,4% που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου του 2009.
Από την πλευρά της προσφοράς κατοικιών, το πλεονάζον απόθεμα που είχε δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι απορροφάται σταδιακά, καθώς η μείωση της ιδιωτικής κατασκευαστικής δραστηριότητας ήταν ταχύτερη από την αντίστοιχη μείωση του αριθμού των αγοραπωλησιών ακινήτων.
Η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι η ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων είναι συνδέεται με τη βελτίωση των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τη χρηματοδότηση της αγοράς από το τραπεζικό σύστημα, την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική και τις γενικότερες προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν, ακόμη, μείωση άνω του 20% στις επενδύσεις σε κατοικίες. Στο εννεάμηνο του 2010 , η μείωση των επενδύσεων σε κατοικίες έφθανε το 19,7%.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.