Το 2010 η χειρότερη χρονιά της τελευταίας 15ετιας

Σε νέα ιστορικά χαμηλά διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο των κατασκευών, κατρακυλώντας στις 32,2 μονάδες. Σύμφωνα με την έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η επιδείνωση των προσδοκιών συνεχίζεται, εκπορευόμενη τόσο από τις κατασκευές δημοσίων έργων, όσο και από τις ιδιωτικές κατασκευές. Είναι όμως η στασιμότητα στις κατασκευές κατοικιών που συμβάλλει περισσότερο στην καταβαράθρωση του δείκτη. Έτσι συνολικά το 2010 καταγράφεται ως η χειρότερη χρονιά για τον κλάδο για πάνω από μια 15ετια, με τα προβλήματα ρευστότητας να έχουν επηρεάσει ιδιωτικά, αλλά και Δημόσια έργα.

Από τα στοιχεία που συναπαρτίζουν το συνολικό δείκτη, ο δείκτης για τις προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων σημειώνει «βουτιά» 20 μονάδων και διαμορφώνεται στις -69 μονάδες, εξέλιξη ανάλογη με εκείνη του δείκτη των προβλέψεων για την απασχόληση. Επιπρόσθετα, οι ήδη αρνητικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα πορεία των εργασιών τους επιδεινώνεται κατά 40 μονάδες, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλές τιμές, στις -68 μονάδες.

Σε ότι αφορά τις ιδιωτικές κατασκευές, ο δείκτης «χάνει» 28 μονάδες και διαμορφώνεται στις 30,2 μονάδες, σε νέα ιστορικά χαμηλά επίδοση. Το κλίμα απογοήτευσης εκπορεύεται κατά κύριο λόγο από την σχεδόν ομόφωνη απαισιοδοξία στις κατασκευές κατοικιών. Από τα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας, οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών, αλλά και οι αντίστοιχες για την απασχόληση διευρύνονται στις -70 και -68 μονάδες αντίστοιχα (από -39 και -40, αντίστοιχα), ενώ κατακόρυφη πτώση σημειώνουν και οι ήδη πολύ αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών.

Οι μήνες εξασφαλισμένες δραστηριότητας υποχωρούν σε μόλις 6,7 μήνες, ενώ ως προς τις τιμές, οι μισές επιχειρήσεις αναμένουν περαιτέρω πτώση. Το 95% των επιχειρήσεων αναφέρει προσκόμματα στην επιχειρηματική τους λειτουργία, λόγω χαμηλής ζήτησης (55%) και ανεπαρκούς χρηματοδότησης (25%).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.