Περιορισμένη η πρόθεση για μείζονες αγορές

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Οριακή κάμψη στις ήδη χαμηλές προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών καταγράφει ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τις προοπτικές αγοράς κατοικίας από το μέσο νοικοκυριό.

Το Δεκέμβριο του 2011 το 73% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι βλέπει ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών του τους επόμενους 12 μήνες.

Το 69% των νοικοκυριών απαντά ότι το επόμενο δωδεκάμηνο είναι πολύ λιγότερη η πρόθεση για μια μείζονα αγορά -όπως είναι η απόκτηση μιας κατοικίας- ποσοστό καλύτερο από αυτό του Νοεμβρίου (77%), χωρίς όμως να ανατρέπει την παγιωμένη κακή εικόνα για την αγορά κατοικίας. Μόλις το 3% δηλώνει ότι είναι πολύ περισσότερες οι πιθανότητες να προχωρήσει σε μείζονα αγορά και το 2% λίγο περισσότερες.

Το 83% εκτιμά ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω η οικονομική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Το 77% δηλώνει ότι δεν είναι πιθανό να προχωρήσει σε αποταμίευση και το 91% εκτιμά ότι το επόμενο 12μηνο θα αυξηθεί αισθητά η ανεργία. Το 58% τονίζει ότι μόλις που τα βγάζει πέρα με τα διαθέσιμα εισοδήματά του, ενώ ένα 12% αντλεί από τις αποταμιεύσεις του.

Σκοπός της έρευνας είναι η συλλογή πληροφοριών για τις προθέσεις των νοικοκυριών για δαπάνη και αποταμίευση, καθώς και η αξιολόγηση της αντίληψής τους για τους παράγοντες που επηρεάζουν τις αποφάσεις τους.

Η ανάλυση των απαντήσεων αποτυπώνει και την εμπειρική αίσθηση ότι και το 2012 οι αγοραπωλησίες ακινήτων θα είναι χαμηλές, επιτείνοντας το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που χαρακτηρίζει εδώ και τρία χρόνια την κατασκευαστική βιομηχανία.

seitanidisi@ellinikioikonomia.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.