Οριακή η λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Με κομψό, αλλά σαφή τρόπο, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θέτει ενώπιον των ευθυνών της την κυβέρνηση και τη Βουλή, αν δεν υπάρξει ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού της Επιτροπής.

Ο όγκος εργασίας της αυξάνεται και ο κίνδυνος που αναδύεται είναι να μετατραπεί σε ένα φορέα αδειοδοτήσεων, με τον έλεγχο και την εποπτεία –καθοριστικές παράμετροι για την ποιότητα της Κύπρου ως χρηματοοικονομικού κέντρου– να τίθενται σε δεύτερη μοίρα.

Το 12σέλιδο υπόμνημα που συνοδεύει την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2012 που κατατέθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, περιγράφει το μεγάλο εύρος των εργασιών της Επιτροπής, ζητεί προσλήψεις εννέα στελεχών και οι συνολικές δαπάνες να ανέλθουν σε 5,026 εκατ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός, όπως κατατέθηκε, έχει έλλειμμα 484.768 ευρώ.

Το ταμειακό έλλειμμα αποτελεί παρεπόμενο και της ακύρωσης 100 υποθέσεων (λόγω απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την υπόθεση Ασπίς), γεγονός που προκάλεσε και επιστροφή προστίμων, πέραν του πρόσθετου διοικητικού βάρους που φέρνει η επανεξέταση των υποθέσεων.

Οι υποχρεώσεις
Μείζον ζήτημα, στην παρούσα φάση, είναι η πρόσληψη των εννέα στελεχών και η κάλυψη του ελλείμματος στο προϋπολογισμό, για να μπορέσει η Επιτροπή να χειριστεί τις εκκρεμείς υποθέσεις και να ανταποκριθεί στον διογκούμενο εποπτικό της ρόλο, που διευρύνεται συνεχώς.

Ειδικότερα, με νέες νομοθεσίες και ευρωπαϊκές αποφάσεις η Επιτροπή θα εποπτεύει αμοιβαία κεφάλαια, διεθνή συλλογικά επενδυτικά σχήματα (η εποπτεία μεταφέρεται από την Κεντρική Τράπεζα), διαχειριστές ταμείων εναλλακτικών επενδύσεων, εμπιστευματοδόχους, οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ενώ υπάρχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού σχετικά με τη διαπραγμάτευση δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου και υποχρεώσεις που απορρέουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κινητών Αξιών και Αγορών αναφορικά με την προστασία των επενδυτών.

Οι αδειοδοτημένες ΚΕΠΕΥ, που πρέπει να ελέγχονται είναι 116 και άλλες 15 τελούν προς έλεγχο για χορήγηση άδειας. Παράλληλα, λόγω της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής εποπτείας του χρηματοοικονομικού της Ε.Ε. και της μετάλλαξης της CERS σε Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή, απαιτείται να αφιερώνεται χρόνος, υπό μορφή συμμετοχών, σε μόνιμες επιτροπές. Στελέχη της κυπριακής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πρέπει να παρίστανται σε εννέα μόνιμες επιτροπές, ενώ σε άλλες πέντε η συμμετοχή είναι εξ αποστάσεως. Επιπλέον, κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή στον Διεθνή Οργανισμό Κεφαλαιαγορών (IOSCO), προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις με Επιτροπές τρίτων χωρών. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κίνα στο επόμενο ετήσιο συνέδριο του IOSCO, την άνοιξη του 2012.

Το προσωπικό σήμερα ανέρχεται σε 56 άτομα και τα 25 ασχολούνται με τις παλιές υποθέσεις.

Η Προεδρία
Πρόσθετο βάρος προέκυψε με την κυπριακή προεδρία. Ένα άτομο έχει αποσπαστεί ήδη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, για να παρακολουθεί τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Επιτροπής. Ο όγκος εργασίας που έχει προκύψει είναι μεγάλος (εξετάζονται εννέα νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αναμένεται να κατατεθούν άλλες τέσσερεις), ενώ μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Οικονομικών έχουν καθοριστεί λειτουργοί ως εμπειρογνώμονες για την παρακολούθηση διάφορων προτάσεων, ως εκπρόσωποι της Δημοκρατίας στις Ομάδες Εργασίας του Συμβουλίου της Ε.Ε.). Άλλα στελέχη έχουν οριστεί, είτε ως προεδρεύοντες, είτε ως αναπληρωτές προεδρεύοντες, σε οκτώ ομάδες εργασίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας.

Οι κίνδυνοι
Σύμφωνα με το υπόμνημα, με την πρόσθετη στελέχωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά:

-Προβλήματα – αδυναμία της Επιτροπής για σωστή, έγκαιρη και αποτελεσματική διεκπεραίωση των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων της.

-Κίνδυνοι από:

α) Ανεπαρκή εποπτεία (reputational risk).

β) Απώλεια ευκαιριών (εγγραφή νέων ΚΕΠΕΥ, προσέλκυση αμοιβαίων κεφαλαίων, διαχειριστών ταμείων εναλλακτικών επενδύσεων, εμπιστευματοδόχοι)

γ) Ανεπάρκεια στην εκπλήρωση των καθηκόντων σε σχέση με την κυπριακή προεδρία.

«Αξιολογώντας τα δεδομένα κρίνουμε ότι για να καταστεί η Κύπρος αξιόπιστο περιφερειακό χρηματοοικονομικό κέντρο, θα πρέπει, μεταξύ άλλων, οι εποπτικές αρχές, να έχουν την απαραίτητη στελέχωση και υποδομή και ανεξαρτησία για να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα και αποτελεσματικά στον ρόλο και τις υποχρεώσεις τους», καταλήγει το υπόμνημα.

Μάλιστα, ζητείται για να διασφαλιστεί , στο βαθμό του εφικτού, η ανεξαρτησία και η αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θα πρέπει, επίσης, να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνουν περαιτέρω περικοπές ή να υπάρξουν «σταυρώματα» στα κονδύλια του προϋπολογισμού.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρου στις 25 Μαρτίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.