Το καθοδικό ρεύμα στην κυπριακή αγορά ακινήτων επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα του Δείκτη Τιμών Ακίνητων του RICS Κύπρου για το τέταρτο τρίμηνο του 2011.
Παγκύπρια, σε ετήσια βάση, το 2011 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 9,7%, των σπιτιών κατά 5,2%, των καταστημάτων κατά 10,1%, των γραφείων 6,4% και των αποθηκών κατά 7,8%.
Στην ένατη έκδοση του δείκτη επισημαίνεται ότι «ο δείκτης τιμών ακινήτων παρουσιάζει μία απογοητευτική τάση, με τις τιμές πώλησης και τα ενοίκια να εμφανίζουν πτώση σε όλες τις αστικές περιοχές».
Οι τιμές για κατοικίες, τόσο για σπίτια, όσο και για διαμερίσματα, παρουσίασαν τριμηνιαία πτώση 1,3% και 1,6% αντίστοιχα, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στα διαμερίσματα στη Λεμεσό (-3,5%) και στα σπίτια στη Αμμόχωστο – Παραλίμνι (-5,6%). Παγκύπρια οι τιμές των καταστημάτων μειώθηκαν κατά μέσο όρο 2,8%, των γραφείων κατά 2,6% και των αποθηκών κατά 3,2%.
Τιμές ενοικίασης
Η μέση τιμή ενοικίασης σε ολόκληρη την Κύπρο παρουσίασε αύξηση στα διαμερίσματα κατά 1,4%, ως αποτέλεσμα της διαμορφούμενης κατάστασης στην περιοχή Αμμοχώστου – Παραλιμνίου και Πάφου. Τα ενοίκια για σπίτια μειώθηκαν κατά 0,1%, για καταστήματα 3,4%, για αποθήκες 2,01% και για γραφεία 6,9%.
Συγκρίνοντας τα ενοίκια με εκείνα του τέταρτου τριμήνου του 2010, οι τιμές ενοικίασης υποχώρησαν κατά 4,6% για τα διαμερίσματα, 0,8% για σπίτια, 11,5% για καταστήματα, 11,4% για γραφεία και 9,2% για αποθήκες.
Οι διακυμάνσεις που καταγράφονται αποδεικνύουν πως η αγορά έχει πλέον επηρεαστεί στο σύνολό της, ενώ παράλληλα διαφαίνεται πως οι περιοχές που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις πρώτες, εισέρχονται τώρα σε τροχιά ανάκαμψης ή σταθεροποίησης.
Απόδοση επενδύσεων
Στο τέλος του τέταρτου τριμήνου του 2011, οι αποδόσεις βρίσκονται στο 3,8% για διαμερίσματα, 2% για σπίτια, 5,9% για καταστήματα, 4,8% για αποθήκες και 4,6% για γραφεία.
«Η παράλληλη μείωση των τιμών αλλά και των ενοικίων, έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός σκηνικού σχετικής σταθερότητας και μειωμένων αποδόσεων. Αυτό υποδεικνύει πως υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω διακυμάνσεις», τονίζεται στην ανάλυση.
Το εξωτερικό κλίμα
Σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του RICS Κύπρου, Παύλο Λοΐζου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2011 η κυπριακή οικονομία συνέχισε να δέχεται το βάρος των συνεπειών της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ενώ παράλληλα στους αρνητικούς παράγοντες προστέθηκαν η μείωση του ρυθμού δανειοδότησης προς τις επιχειρήσεις, αλλά και των υποθηκών, η αύξηση της ανεργίας και του κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι εν λόγω αρνητικοί παράγοντες, σε συνδυασμό με τις μειώσεις στο μισθολόγιο του Δημοσίου, και η αβεβαιότητα για το μέλλον του τραπεζικού κλάδου της Κύπρου, οδήγησαν στη μείωση της μέσης δαπάνης σε ακίνητα, αλλά και επιβράδυνση της οικονομίας.
Παρά το γεγονός ότι κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο του έτους παρουσιάστηκαν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης των τιμών και ήπιας οικονομικής ανάπτυξης, κατά το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο υπήρξε εμφανής στάση αναμονής από επενδυτές στη λήψη αποφάσεων, αλλά και από πλευράς τραπεζικών ιδρυμάτων, τα οποία περιόρισαν την παροχή δανείων.
Συνέπεια της στασιμότητας και αβεβαιότητας που παρατηρήθηκε, ήταν ο περιορισμός των συναλλαγών και του ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα από εγχώριους αγοραστές, που επηρεάστηκαν άμεσα από την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των τραπεζικών δανείων.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρου στις 25 Μαρτίου 2012