ΑΗΚ: Θέλουμε αέριο, αναμένουμε τις αποφάσεις

Σφυροκόπημα από όλες τις πτέρυγες της Βουλής δέχτηκε ο πρόεδρος της ΑΗΚ κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού της Αρχής για το 2012 στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

Με τους φουσκωμένους λογαριασμούς να έχουν επιβαρύνει το κλίμα κατά της εταιρείας, ο κ. Θράσου δέχτηκε σειρά ερωτήσεων για το κόστος παραγωγής, τις δυνατότητες χρήσης του φυσικού αερίου, ακόμη και για το εργασιακό κόστος και τα επιδόματα.

Στο θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. κ. Θράσου σημείωσε ότι η ΑΗΚ έχει ζητήσει τη χρήση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή από το 2001, έγιναν επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά η έλευση του καυσίμου (αν δηλαδή θα γίνει εισαγωγή σε υγροποιημένη μορφή πριν την εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου), όπως είπε, δεν είναι απόφαση της Αρχής.

Στις επίμονες ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Οικονομικών για το τι τους απαντά η κυβέρνηση ο κ. Θράσου ανέφερε ότι «μας είπαν ότι προωθείται το θέμα», απάντηση που δεν ικανοποίησε τα μέλη της Επιτροπής. Το ενδεχόμενο, πάντως, μεταφοράς φυσικού αερίου, πριν την εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου είναι ανοικτό. .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της ΑΗΚ χαμήλωσε τις προσδοκίες σε ότι αφορά την εξοικονόμηση στο κόστος από τη χρήση του φυσικού αερίου, δεν ανέφερε ποσοστά μείωσης,  τονίζοντας ότι αυτό εξαρτάται από το που και πως θα έρθει το φυσικό αέριο.

Σε ότι αφορά το χρόνο έλευσης, προσγείωσε ακόμη περισσότερο τα μέλη της Επιτροπής, ξεκαθαρίζοντας ότι και να ληφθεί η απόφαση θα απαιτηθεί ένα διάστημα 2-3 χρόνων για την κατασκευή της υποδομής .

Στο ζήτημα του κόστους απόκτησης του αερίου από την ΑΗΚ, εξήγησε ότι άλλο είναι το κόστος αν έρθει με υγροποιημένη μορφή και άλλο αν έρθει σε φυσική μορφή, από τα κοιτάσματα της Κύπρου.

Σε ότι αφορά το κόστος μισθοδοσίας και ειδικότερα για τα επιδόματα, είναι σε εξέλιξη προσπάθεια εξορθολογισμού, σε συνεργασία με τις συντεχνίες. Κάποια έχουν ήδη καταργηθεί (όπως η παροχή άτοκου δανείου για αγορά αυτοκινήτου), ενώ υπάρχουν ορισμένα που είναι απαραίτητα, όπως βάρδιας ή υπερωριακής απασχόλησης.

Στο πλαίσιο των περικοπών κόστους, είναι σε εξέλιξη να γίνει αποδοτικότερη η διαχείριση του Ταμείου Συντάξεων.

 

Ρεύμα από τα κατεχόμενα

Η Αρχή έκανε επίσης γνωστό ότι ανανεώθηκε η συμφωνία για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τα κατεχόμενα, ως τα τέλη Αυγούστου, με τιμή 17 λεπτά ανά κιλοβατώρα, από 19,6 λεπτά που προέβλεπε η πρώτη συμφωνία. Το κόστος προμήθειας από τα κατεχόμενα είναι χαμηλότερο από το κόστος παραγωγής των κινητών μονάδων που κυμαίνεται στα 22 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ο κ. Θράσου έμεινε στο τεχνικό μέρος της διαδικασίας, σημειώνοντας ότι η προμήθειας από τα κατεχόμενα είναι απαραίτητη και για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.