Δάνεια ύψους 1,4 δισ. προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Της Ευγενιας Tζωρτζη
Αμεσα, και συγκεκριμένα σε μερικές εβδομάδες, δεσμεύθηκε ότι θα λειτουργήσει το Ταμείο Εγγύησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) κ. Πλούταρχος Σακελλάρης, μέσω του οποίου αναμένεται να διοχετευθούν στην αγορά κονδύλια 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2013.

Η ελληνική πλευρά και η ΕΤΕπ υπέγραψαν τη σχετική σύμβαση, υλοποιώντας την πρωτοβουλία που είχε ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υποβοήθηση των χωρών που εφαρμόζουν προγράμματα σταθερότητας, δίνοντας την έγκρισή της για τη χρήση πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, προκειμένου να υποβοηθηθεί η ανάπτυξη των οικονομιών που βρίσκονται σε ύφεση.

Το νέο ταμείο χρηματοδοτείται από κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ που είχαν δεσμευθεί μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων για έργα του ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) και απελευθερώνονται προκειμένου να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αδυνατούν να βρουν χρηματοδότηση μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Η υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Αννα Διαμαντοπούλου κάλεσε τις «τράπεζες και τους τραπεζίτες να δώσουν προτεραιότητα στο πρόγραμμα και να χορηγηθεί άμεσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το κονδύλι που θα εκταμιευθεί».

Οι πόροι ύψους 500 εκατ. ευρώ θα ενισχυθούν μέσω μόχλευσης από την ΕΤΕπ, με αναλογία ένα προς δύο. Συγκεκριμένα η ΕΤΕπ αναλαμβάνει μέχρι τον Ιανουάριο του 2013 να χορηγήσει δάνεια ύψους 600 εκατ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2013 δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ, με στόχο έως το τέλος του 2015 να έχει δοθεί στην αγορά 1,4 δισ. ευρώ.

http://www.kathimerini.gr

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.