Κύπρος: Οι συνταξιούχοι ευνοούν τα ακίνητα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Η Κύπρος αναμένεται να προσελκύσει όλο και περισσότερο ευρωπαϊκό πληθυσμό, χάρη στην προνομιακή της θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, τα μεγάλα διάστημα καλοκαιρίας και την αύξηση των συνταξιούχων. Υπολογίζεται ότι το 2020 τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών στην Ευρώπη θα ξεπερνούν τα 85 εκατομμύρια άτομα.

Στην εκτίμηση αυτή προβαίνει η Danos, International Property Consultants & Valuers, συνεργάτης της BNP Pariba σε έκθεσή της για την κατάσταση στην κυπριακή αγορά ακινήτων το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Καθοδικά τιμές και ενοίκια
Επί του παρόντος η αγορά κινείται καθοδικά. Τα στοιχεία της Danos δείχνουν ότι οι τιμές στα οικιστικά ακίνητα κινούνται πτωτικά: 1,6% στις οικίες και 2,4% στα διαμερίσματα. Στις οικίες η πτώση είναι μεγαλύτερη στη Λεμεσό με μείωση 4,8% και στα διαμερίσματα στην Αμμόχωστο, όπου υποχώρησαν κατά 4,2%.

Παγκύπρια οι τιμές στα διαμερίσματα υποχώρησαν κατά 5,5%.

Η κάμψη στις αγοραίες τιμές επηρεάζει και τα ενοίκια. Η Danos καταγράφει σαφή τάση από την πλευρά των ενοίκων για επαναδιαπραγμάτευση του μισθώματος που καταβάλλουν ή δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναζητούν ακίνητα με φθηνότερα ενοίκια.

Ενδιαφέρον στοιχείο της ανάλυσης της Danos αποτελεί η διαπίστωση ύπαρξης ισχυρής ζήτησης για κατοικίες. Η Λευκωσία έχει παρουσιάσει οικιστική ανάπτυξη σε διάφορες τοποθεσίες, μέσα και έξω από το κέντρο. Οι τιμές στην πρωτεύουσα φαίνεται να αναζητούν σημείο σταθεροποίησης, στο εγγύς μέλλον,  μετά από μια περίοδο ταχείας αύξησης. Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στην προσέλκυση νέου πληθυσμού από την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα της γήρανσης.

Αέριο και Κατάρ
Επιπλέον, σε ότι αφορά τις προοπτικές τις κυπριακές οικονομίας, θετικά αποτιμάται η επιβεβαίωση ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η Danos αναφέρει ότι ο χειρισμός της υπόθεσης πρέπει να είναι καλός, προκειμένου η αξιοποίηση του φυσικού αερίου να συμβάλει στην άμβλυνση των οικονομικών προβλημάτων.

Στη διεθνή αγορά θετικά αποτιμάται και η διαφαινόμενη επένδυση του Κατάρ, με τη Λευκωσία, όπως αναφέρεται να μετατρέπεται σε σημαντικό τουριστικό προορισμό, χάρη στην ανάπτυξη των 25.000 τ.μ. στην καρδιά της πόλης, προσελκύοντας και νέους επενδυτές.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» Κύπρου στις 11 Μαρτίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.