ΕΒΕΘ: Περισσότερες δόσεις για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο

Τις προτάσεις του για τροποποίηση της ΠΟΛ 1047/24.02.2012  που αφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (παράγραφος 8 του άρθρου 3 του ν.4038/2012) κατέθεσε το ΕΒΕΘ στο υπουργείο Οικονομικών. Στόχος, όπως επισημαίνεται στη σχετική επιστολή του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, είναι «μια πιο δίκαιη και αποτελεσματική εφαρμογή των προβλεπομένων από την εγκύκλιο, προς όφελος όχι μόνον των επιχειρήσεων αλλά και του Δημοσίου».

Το ΕΒΕΘ εκτιμά καταρχήν ότι «η διαφοροποίηση ανάμεσα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, ως προς το ύψος των οφειλών που οι επιχειρήσεις δύνανται να υπαγάγουν στην προαναφερθείσα ρύθμιση, αδικεί σημαντικά τις ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες στη χώρα μας είναι και ιδιαίτερα πολυάριθμες, αλλά και σκληρά δοκιμαζόμενες, εξαιτίας της τρέχουσας δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας». Κατά συνέπεια, λαμβάνοντας υπόψη και σχετικά αιτήματα επιχειρήσεων μελών του, το ΕΒΕΘ προτείνει να ισχύσει και για τις ατομικές επιχειρήσεις η δυνατότητα υπαγωγής οφειλών στην εν λόγω ρύθμιση, μέχρι του ποσού των 75.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, η διοίκηση του ΕΒΕΘ θεωρεί ότι «η προκαθορισμένη ρύθμιση των οφειλών σε 24 δόσεις, καθώς και η ιδιαίτερα δυσχερής διαδικασία που προβλέπεται για την εξασφάλιση περισσότερων δόσεων, δεν οδηγεί στην ουσιαστική διευκόλυνση των επιχειρήσεων κατά την εξόφληση των χρεών τους προς το Δημόσιο». Για το λόγο αυτό, εισηγείται «οι προκαθορισμένες δόσεις, από 24 να αυξηθούν στις 60, εκτιμώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθεί σημαντικά η μικρομεσαία επιχείρηση, στην προσπάθειά της για επιβίωση, πολλαπλασιάζοντας ταυτόχρονα τα φορολογικά οφέλη για το Δημόσιο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.