Αναπτυξιακές προτάσεις παραγωγικών φορέων προς τον Ράιχενμπανχ

Την Πέμπτη 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης  (Task Force)  για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»  κυρίου Horst Reichenbach,  με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος  (ΓΣΕΒΕΕ)  κύριο Δημήτρη Ασημακόπουλο, τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) κύριο Βασίλη Κορκίδη και τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (ΟΕΣΥΝΕ) κύριο Δημήτρη Τσίγκο.

Κατά την διάρκεια της παραπάνω συνάντησης παρουσιάστηκαν μερικά από τα χρόνια και σοβαρά εμπόδια που επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των νεοφυών επιχειρήσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Μερικά από τα σημεία που συζητήθηκαν εκτενώς στην παραπάνω συνάντηση έχουν ως ακολούθως:

1. Παντελής έλλειψη αρχικού κεφαλαίου υψηλού ρίσκου για νεοφυείς (start up) επιχειρήσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας και με εξωστρεφή χαρακτήρα. Στο σημείο αυτό προτάθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού οχήματος επενδύσεων για νεοφυείς επιχειρήσεις στα στάδια σποράς και εκκίνησης μέσα από το ΕΤΕΑΝ, που να βασίζεται σε διαφανή διαδικασία συμμετοχικής αξιολόγησης.

2. Ο Πρόεδρος της ΟΕΣΥΝΕ, κ. Δημήτρης Τσίγκος έκανε πρόταση να δημιουργηθεί ζώνη μηδενικής φορολόγησης για 5 τουλάχιστον έτη σε όσες νεοφυείς επιχειρήσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας εγκατασταθούν στο κέντρο της Αθήνας (και ειδικά γύρω από την περιοχή της Πλατείας Θεάτρου) μετατρέποντας έτσι τις υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας σε αστικούς πόλους καινοτομίας.

3. Από τον επικεφαλή της ομάδας θεσμικών παρεμβάσεων της ΟΕΣΥΝΕ, κ. Ευάγγελο Αχιλλόπουλο, προτάθηκε η πλήρης εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την στήριξη της 2ης επιχειρηματικής ευκαιρίας όπως ακριβώς ορίζεται από την ΕΕ, ακολουθώντας τις καλές πρακτικές του πτωχευτικού δικαίου της Μεγάλης Βρετανίας.

4. Τέλος ο ειδικός νομικός σύμβουλος της ΟΕΣΥΝΕ σε θέματα κατοχύρωσης διεθνών ευρεσιτεχνιών, κύριος Γιώργος Παππάς, πρότεινε την δημιουργία ειδικής ομάδας κρούσης για τα θέματα κατάθεσης και κατοχύρωσης διεθνών πατεντών από Έλληνες ερευνητές και εφευρέτες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.