Ο ιδιωτικός τομέας δείχνει το δρόμο προς τις εξαγωγές και την ανάπτυξη

Με σύνθημα «Οι Έλληνες εξαγωγείς ανοίγουν δρόμους», ο ΣΕΒΕ πήρε την πρωτοβουλία να αναλάβει δράση, στο πλευρό των Ελλήνων εξαγωγέων και αποφάσισε να διοργανώσει ένα συνέδριο εξαγωγών με τίτλο “Export Summitroad map to growth”. Η υλοποίηση του συνεδρίου έχει προγραμματισθεί για τις 03-04 Μαΐου 2012.
Η εξωστρέφεια και ειδικά οι ελληνικές εξαγωγές αποτελούν σήμερα την αιχμή για έξοδο της χώρας μας από την ύφεση. Όχι μόνο διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, αλλά αυτή τη στιγμή δείχνουν να είναι ο μοναδικός συντελεστής ο οποίος μπορεί να οδηγήσει στη μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Σε πρόσφατη ανάλυσή του ο Economist Intelligence Unit προβλέπει ότι μέσα στο 2015-16 θα δούμε μια ανάπτυξη στην Ελλάδα, που θα προέλθει με κινητήρια δύναμη τις εξαγωγές σε ποσοστό 1,4%. Ήδη η συμμετοχή των ελληνικών εξαγωγών στο ΑΕΠ για το 2011 αυξήθηκε σημαντικά και ανήλθε σε ποσοστό 10,4%, ενώ αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς ο στόχος για τη συμμετοχή των ελληνικών εξαγωγών στο16% μέχρι το 2015 κρίνεται εφικτός, στηριζόμενοι στο μοντέλο «Παράγω & Εξάγω» που προτείνει ο ΣΕΒΕ.
Το συνέδριο “Export Summit: roadmap to growth” έχει ως βασικό στόχο την κατάρτιση ενός οδικού χάρτηγια την ενδυνάμωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Ο οδικός χάρτης έχει δύο κεντρικούς άξονες: 1) τις επιχειρήσεις, 2) το περιβάλλον τους.
Ως προς τις επιχειρήσεις, ο ΣΕΒΕ ανταποκρινόμενος στην ανάγκη τους για ουσιαστική και στοχευμένη πληροφόρηση έχει καλέσει τους ειδικούς να μιλήσουν για τις τάσεις του διεθνούς εμπορίου και συγκεκριμένα: προς ποια κατεύθυνση κινούνται οι αγορές, πού βρίσκονται οι επιχειρηματικές ευκαιρίες για τα ελληνικά προϊόντα, πού και πώς κινείται οανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο. Στο συνέδριο ο ΣΕΒΕ κάνει ένα ανοιχτό κάλεσμα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και στις δυνητικά εξαγωγικές, για να τις παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία που τους χρειάζονται για επιτυχημένες διεθνείς πωλήσεις. Συγκεκριμένα θα διοργανωθούν πρακτικά workshops που θα δώσουν απαντήσεις και θα ενημερώσουν για τις τρέχουσες τάσεις στις διεθνείς πωλήσεις & μάρκετινγκ (συντονιστής: κ. Τάσος Κυριακίδης), στα διεθνοποιημένα εφοδιαστικά δίκτυα (συντονιστής: καθηγητής κ. Ελευθέριος Ιακώβου) και στην διεθνή χρηματοδότηση (συντονιστής: κ. Βασίλης Μάργαρης).
Σε ειδική ενότητα θα παρουσιαστούν οι προτάσεις από τη μελέτη που εκπόνησε ο ΣΕΒΕ για την Στέγη Ελληνικής Βιομηχανίας με τίτλο: «Στρατηγικό Σχέδιο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής λειτουργίας των επιχειρήσεων με ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων για την εξωστρέφεια»καθώς και βέλτιστες πρακτικές από διεθνείς φορείς εξωστρέφειας της Φιλανδίας (Finpro), της Ιταλίας (Simest) και της Σουηδίας (IATTO) γύρω από το τρίπτυχο «Πληροφόρηση-Χρηματοδότηση-Ανθρώπινο Δυναμικό».
Ως προς το περιβάλλον, αφού παρουσιαστούν οι διεθνείς τάσεις εμπορίου αλλά και οι ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων σήμερα, ο ΣΕΒΕ θα παρουσιάσει ένα τριετές πλάνο εξαγωγικών ευκαιριών των ελληνικών εξαγωγών στις διεθνείς αγορές, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση μιας «Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών» που έχει ανάγκη η χώρα μας. Σε αυτό το τριετές πλάνο, ο ΣΕΒΕ θα καλέσει όλους, ΚυβέρνησηΕυρωπαϊκή ΕπιτροπήΔιεθνείς Οργανισμούς και ιδιωτικό τομέα, να λάβουν ενεργό ρόλο για την υλοποίησή του ως μοναδική διέξοδο της Ελλάδας προς την ανάπτυξη, μέσα από τις εξαγωγές.
Το συνέδριο “Export Summitroad map to growth” είναι ένα συνέδριο που δίνει στην εξαγωγική και δυνητικά εξαγωγική επιχείρηση να λάβει όλο το πλέγμα υποστηρικτικών υπηρεσιών για να κάνει εξαγωγές. Εκτός από το συνέδριο και τα workshops, θα υπάρχει εκθεσιακός χώρος, όπου υποστηρικτικές υπηρεσίες του διεθνούς εμπορίου όπως: μεταφορές, ασφαλίσεις, εταιρίες πιστοποίησης & τυποποίησης, εταιρίες εξαγωγικού μάρκετινγκ & factoring θα είναι στη διάθεση των Ελλήνων εξαγωγέων, ενώ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρχει δυνατότητα παροχής συμβουλευτικής εξαγωγών στις επιχειρήσεις από τα στελέχη του ΣΕΒΕ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.