Πως προκύπτουν οι ζημιές των κυπριακών τραπεζών

Οι δραστηριότητες στην Ελλάδα αποτελούν τον αδύναμο κρίκο και για τις τρεις μεγάλες εμπορικές τράπεζες, αυξάνοντας θεαματικά τις προβλέψεις.

Το μέγεθος των ζημιών δεν προκαλεί έκπληξη στους επαΐοντες. Το PSI και η ύφεση στην Ελλάδα εξαφανίζουν τα κέρδη. Οι δραστηριότητες στην Ελλάδα έχουν αναδειχθεί στον αδύναμο κρίκο, ο οποίος και ζημιές παράγει και απαιτεί μεγάλες προβλέψεις. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν ξεπεράσει το 10%, αποτελώντας τη μεγαλύτερη πηγή απώλειας εσόδων.

Στην Τράπεζα Κύπρου τα κέρδη μετά τη φορολογία εξαιρουμένης της απομείωσης των ελληνικών ομολόγων ανήλθαν σε 312 εκατ. ευρώ. Στο κυπριακό δίκτυο τα κέρδη μετά τη φορολογία, εξαιρουμένης της απομείωσης, ανήλθαν σε 315 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 23% έναντι του 2010. Το ελληνικό δίκτυο έκλεισε με ζημιές 20 εκατ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις αυξήθηκαν στα 217 εκατ. ευρώ, από 184 εκατ. ευρώ το 2010.

Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου ανήλθε στο 10,2%, έναντι 8,6% το Σεπτεμβρίου του 2011 και 7,3% το Δεκέμβριο του  2010. Στην Κύπρο, ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2011 σε 9,5% (30 Σεπτεμβρίου 2011: 8,3%) και στην Ελλάδα σε 11,6% (30 Σεπτεμβρίου 2011: 10%).

Στη Λαϊκή Τράπεζα η ζημιά προκύπτει τόσο από τις προβλέψεις για το δανειακό χαρτοφυλάκιο, όσο και από την απομείωση υπεραξίας για τις ελληνικές δραστηριότητες. Η τράπεζα προχώρησε, εθελοντικά, σε προβλέψεις 1,151 δις. ευρώ, έναντι 266 εκατ. ευρώ το 2010. Από τις επιπλέον προβλέψεις τα 750 εκατ. ευρώ προκύπτουν από την Ελλάδα.  Η τράπεζα θα μπορούσε τις επιπλέον προβλέψεις να τις σπάσει σε διάστημα τριετίας, αλλά τα εμφάνισε όλα σε μια χρήση, για λόγους που σχετίζονται με την προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών. Παράλληλά διέγραψε τη λογιστική υπεραξία που προέκυψε από την τριπλή συγχώνευση των Τραπεζών Εγνατίας, Μαρφίν και Λαικής το 2006.  Ως αποτέλεσμα, καταγράφηκε απομείωση ύψους 796 εκατ. ευρώ. Οι μεγάλες προβλέψεις εξηγούνται και από την εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δάνεια στο 13,9%, από 7,3% το 2011. Το 8,5% προέρχεται από την Κύπρο και το εντυπωσιακό 19,5% από την Ελλάδα! Δηλαδή ένα στα πέντε δάνεια που έχουν δοθεί στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα δεν εξυπηρετείται. Η κατάσταση είναι εμφανώς δύσκολη και θα γίνει προσπάθεια να γίνουν εξοικονομήσεις από παντού. Στην Ελλάδα θα κλείσουν 25 με 30 καταστήματα (χωρίς να αποκλείονται απολύσεις) και στην Κύπρο δέκα. Ήδη έγινε συγχώνευση δύο υποκαταστημάτων, στη Λευκωσία.

Η Ελληνική Τράπεζα κινείται σε ανάλογο κλίμα, χωρίς να έχει το μεγάλο βάρος των ελληνικών ομολόγων. Σε σύνολο ομολόγων ύψους 110 εκατ. ευρώ διέγραψε τα 77 εκατ. ευρώ, – 70% (77 εκατ. ευρώ). Οι προβλέψεις αυξήθηκαν στα 142,5 εκατ. ευρώ, από 74,7 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ το 2011 ήταν μεγαλύτερες οι ζημιά στο ελλαδικό δίκτυο, όπου η ζημία πριν τη φορολογία αυξήθηκε στα 100,3 εκατ. ευρώ, από 45,6 εκατ. ευρώ το 2010. Η διοίκηση ξεκαθαρίζει ότι «οι προκλήσεις του αρνητικού οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα ενδεχομένως να συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου του δικτύου καταστημάτων Ελλάδας και κατ’ επέκταση τα αποτελέσματα του Ομίλο». Στην Ελληνική τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφτασαν στο τέλος του 2011 στο 13,2% από 9,8%, ένα χρόνο νωρίτερα.

Η ρευστότητα
Συνέπεια των παραπάνω, σε συνδυασμό με την ανάγκη να αυξηθεί το ποσοστό των πρωτοβάθμιων κεφαλαίων, είναι ότι στερείται χρήμα από την αγορά. Τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιούνιο είναι δύσκολο να δοθούν νέα δάνεια, παρά το γεγονός ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αύξηση της πιστωτικής επέκτασης..! Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, δείχνουν ότι η συνολική πιστωτική επέκταση τρέχει με διψήφιο ρυθμό (12,1%) και τα υπόλοιπα των δανείων έφτασαν τον Ιανουάριο του 2012 στα 68,4 δισ. ευρώ από 61,3 δισ. ευρώ πέρυσι, αλλά την ίδια ώρα η αγορά βιώνει στάση δάνειων. Η αύξηση στο δανεισμό εξηγείται από την τακτική των ρυθμίσεων, με τους τόκους να μετατρέπονται σε κεφάλαιο, αυξάνοντας το υπόλοιπο των δανείων.

Ενδεικτικό των προβλημάτων στο εσωτερικό είναι ότι οι καταθέσεις των Κυπρίων μειώθηκαν τον Ιανουάριο στα 43,7 δισ. ευρώ, από 44,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010.

Στο εσωτερικό η πιστωτική επέκταση τρέχει με ρυθμό 7,2%. Η ενδελεχή ανάγνωση των στοιχείων δείχνει στασιμότητα στα καταναλωτικά δάνεια, ενώ στα επιχειρηματικά η πιστωτική επέκταση είναι της τάξης του 7,9% (από 7,1% το Δεκέμβριο του 2011) και στα οικιστικά στο 4,8%. Επιχειρηματικά και οικιστικά είναι οι δύο κατηγορίες δανείων στις οποίες γίνονται οι περισσότερες ρυθμίσεις.

Το σύνολο των χορηγήσεων, προς κατοίκους Κύπρου, ανήλθε σε 52,833 δις, ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις σε κατοίκους τρίτων χωρών αυξήθηκαν με ρυθμό 42,4%, φτάνοντας τα 12,613 δις. ευρώ, από 9,012 δις. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2011.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έρευνα χορηγήσεων, τα κριτήρια προς επιχειρήσεις έγιναν αυστηρότερα το τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Αντίθετα, περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν αύξηση στις τιμές τους επόμενους μήνες, αν και γενικά οι προσδοκίες για τις τιμές κυμαίνονται στα αρνητικά επίπεδα των προηγούμενων μηνών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.