Το Ευρωπαϊκό Συµβούλιο εξέδωσε την Τρίτη απόφαση για την προσαρµογή των µέτρων δηµοσιονοµικής εξυγίανσης που απαιτούνται από την Ελλάδα βάσει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείµµατος της ΕΕ κατόπιν της συµφωνίας στην οποία κατέληξαν η ελληνική κυβέρνηση και η Τρόικα.
Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόµο για την εκταµίευση της χρηµατοδοτικής συνδροµής βάσει του δεύτερου προγράµµατος οικονοµικής προσαρµογής για την Ελλάδα, δίνοντας στην Επιτροπή τη δυνατότητα να υπογράψει εξ ονόµατος των κρατών µελών µνηµόνιο
συνεννόησης στο οποίο καθορίζονται οι όροι για τη συνδροµή αυτή.
Το πρώτο ποσό θα πρέπει να εκταµιευθεί πριν από τις 20 Μαρτίου, οπότε καθίστανται ληξιπρόθεσµες οι επόµενες υποχρεώσεις πληρωµής της Ελλάδας. Το νέο πρόγραµµα επιδιώκει να θέσει το ποσοστό δηµόσιου χρέους της Ελλάδας σε καθοδική πορεία, ώστε να φθάσει το 120,5% του ΑΕΠ έως το 2020. Με την προϋπόθεση
ότι θα τηρούνται αδιαλείπτως οι όροι πολιτικής, θα χρηµατοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Χρηµατοοικονοµικής Σταθερότητας και το ∆ΝΤ έως το 2014 µε µέγιστο ποσό 130 δισεκατοµµυρίων ευρώ.
Το πρόγραµµα αυτό θα συνοδεύεται από ενισχυµένη παρακολούθηση της υλοποίησης των µεταρρυθµίσεων στην Ελλάδα.
Η απόφαση που εκδόθηκε σήµερα διατηρεί το 2014 ως προθεσµία για την µείωση του δηµοσιονοµικού ελλείµµατος της Ελλάδας κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Τροποποιώντας την απόφαση 2011/734/ΕΕ, προσαρµόζει την ετήσια πορεία προσαρµογής που έχει καθοριστεί για την επίτευξη αυτού του στόχου, καθώς επίσης την απαιτούµενη ετήσια µεταβολή του ενοποιηµένου ακαθάριστου χρέους και το καθορισµένο
χρονοδιάγραµµα για τη λήψη συγκεκριµένων µέτρων. Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλλει τριµηνιαία έκθεση για τα λαµβανόµενα µέτρα.
Πιο συγκεκριµένα, η απόφαση επιτάσσει το πρωτογενές έλλειµµα (εξαιρουµένης δηλαδή της δαπάνης για τόκους) να µην υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ το 2012, να σηµειωθούν δε πρωτογενή πλεονάσµατα τουλάχιστον 1,8% του ΑΕΠ το 2013 και 4,5% του ΑΕΠ το 2014.
Κατόπιν της ανταλλαγής χρεωστικών τίτλων, οι στόχοι αυτοί συνάδουν µε στόχους για το συνολικό έλλειµµα ίσους προς 7,3% του ΑΕΠ το 2012, 4,7% του ΑΕΠ το 2013 και 2,2% του ΑΕΠ του 2014.