Στο 1,273 δις. ευρώ οι ελληνικές εξαγωγές προς την Κύπρο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Η Κύπρος αποτελεί την τέταρτη σημαντικότερη εξαγωγική αγορά για τις ελληνικές επιχειρήσεις, με την αξία των εξαγωγών να ανέρχεται το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2011 σε 1.273 δις. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Πρώτη αγορά για τους έλληνες εξαγωγείς είναι η πλέον η Ιταλία, καθώς η Γερμανία υποχώρησε στη δεύτερη θέση. Οι εξαγωγές προς την Ιταλία ανήλθαν σε  1,943 δις ευρώ ή 9,60% των ελληνικών εξαγωγών, αυξημένες κατά +23,52% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010 και προς τη Γερμανία ανήλθαν σε  1,616 ευρώ ή 7,98% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, μειωμένες κατά -16,82% σε σχέση με το αντίστοιχο εντεκάμηνο του 2010. Στην τρίτη θέση είναι η Τουρκία με εξαγωγές ύψος 1,556 δις. ευρώ.

Τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφέρουν ότι στο σύνολο του 2011 οι  ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 36,8%, ενώ το Δεκέμβριο το εμπορικό έλλειμμα έπεσε κάτω από το 1 δις. ευρώ. Οι ελληνικές εξαγωγές ξεπέρασαν για πρώτη φόρα τα 22,45 δις. ευρώ και έσπασαν το όριο του 10% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά από το 2000

 
Επέκταση με franchise

Η Κύπρος, παρά τη μείωση της ζήτησης, εξακολουθεί να αποτελεί μια φυσική προέκταση της ελληνικής αγοράς.

Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Λευκωσία, ελληνικές εταιρείες που διαχειρίζονται ή έχουν αναπτύξει γνωστά «brand names» επιλέγουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην κυπριακή αγορά, μέσω της μεθόδου της δικαιόχρησης (franchise).

«Παρά την οικονομική ύφεση, εταιρείες εστίασης, ψυχαγωγίας και καφέ επεκτείνονται, ενώ ορισμένες επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης αναμένεται να εισέλθουν ή να επεκτείνουν την παρουσία τους», αναφέρεται στην έκθεση.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις «Αυλόγυρος», «Γρηγόρης Μικρογεύματα», «Crepaland» και «Flo Café» αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των καταστημάτων τους είτε στη Λευκωσία, είτε σε άλλες πόλεις της Κύπρου. Σε αύξηση των καταστημάτων τους προσανατολίζονται, και οι επιχειρήσεις «OceanBasket», «C.C.Coffee Company Ltd (Gloria Jean’s Coffees)» και «Deliway (Subways)», ενώ, εντός του πρώτου εξαμήνου 2012, αναμένεται και η λειτουργία «Hard Rock Café» στη Λευκωσία.

Στους τομείς ένδυσης και υπόδησης, η ιταλική εταιρεία «DSquared2» προγραμματίζει να δραστηριοποιηθεί στην Κύπρο, με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, ενώ οι εταιρείες «Maxima Boutiques Ltd» και «Migato» αναμένεται να επεκταθούν με νέα καταστήματα, σύμφωνα με την έκθεση των Ελλήνων διπλωματών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» (Κύπρου) στις 4 Μαρτίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.