Κύπρος: Οι ρυθμίσεις αυξάνουν τα υπόλοιπα των δανείων

Μια μεγάλη παραδοξότητα καταγράφουν τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, με τη συνολική πιστωτική επέκταση να τρέχει με διψήφιο ρυθμό (12,1%) και τα υπόλοιπα των δανείων να φτάνουν τον Ιανουάριο του 2012 στα 68,4 δισ. ευρώ από 61,3 δισ. ευρώ πέρυσι, αλλά την ίδια ώρα που η αγορά βιώνει στάση δάνειων. Η αύξηση στο δανεισμό εξηγείται από την τακτική των ρυθμίσεων, με τους τόκους να μετατρέπονται σε κεφάλαιο, αυξάνοντας το υπόλοιπο των δανείων.

Ενδεικτικό των προβλημάτων στο εσωτερικό είναι ότι οι καταθέσεις των Κυπρίων μειώθηκαν τον Ιανουάριο στα 43,7 δισ. ευρώ, από 44,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010.

Στο εσωτερικό η πιστωτική επέκταση στο εσωτερικό τρέχει με ρυθμό 7,2%. Η ενδελεχή ανάγνωση των στοιχείων δείχνει στασιμότητα στα καταναλωτικά δάνεια, ενώ στα επιχειρηματικά η πιστωτική επέκταση είναι της τάξης του 7,9% (από 7,1% το Δεκέμβριο του 2011) και στα οικιστικά στο 4,8%. Επιχειρηματικά και οικιστικά είναι οι δύο κατηγορίες δανείων στις οποίες γίνονται οι περισσότερες ρυθμίσεις.

Το σύνολο των χορηγήσεων, προς κατοίκους Κύπρου, ανήλθε σε 52,833 δις, ευρώ, ενώ οι χορηγήσεις σε κατοίκους τρίτων χωρών αυξήθηκαν με ρυθμό 42,4%, φτάνοντας τα 12,613 δις. ευρώ, από 9,012 δις. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2011.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έρευνα χορηγήσεων, τα κριτήρια προς επιχειρήσεις

έγιναν αυστηρότερα το τέταρτο τρίμηνο του 2011, με το σταθμισμένο καθαρό ποσοστό να καταγράφει  σημαντική αύξηση στο  40% πολύ πιο πάνω από τις

προσδοκίες του προηγούμενου τριμήνου. Με βάση τις προσδοκίες των συμμετεχόντων ιδρυμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Παράλληλα η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις κατέγραψε  μείωση το  τέταρτο τρίμηνο του 2011, ενώ η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά συνέχισε να παρουσιάζει μείωση το  τέταρτο τρίμηνο του 2011. Συγκεκριμένα, η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια  από νοικοκυριά, κατέγραψε, για έκτη συνεχόμενη φορά  από το δεύτερο τρίμηνο του 2010 μείωση, με το δείκτη

διάχυσης να πέφτει περαιτέρω στο  -40%,  πολύ  χαμηλότερα, όπως και τα προηγούμενα τρίμηνα, σε σχέση με τις προσδοκίες των τραπεζών.

Καταθέσεις

Η γενική εικόνα είναι ότι η Κύπρος διατηρεί το προφίλ ενός διεθνούς κέντρου χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, καθώς διατηρούνται τα επίπεδα των καταθέσεων, ενώ ανοδική πορεία ακολουθεί ο δανεισμός προς κατοίκους εκτός ευρωζώνης.

Τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας δείχνουν ότι τον Ιανουάριο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 339,9 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 69,6 δισ. ευρώ από 69,3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2011 και 69,7 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2011. Σε ετήσια βάση οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 0,7%, με το πρόσημο να είναι αρνητικό για τρίτο συνεχή μήνα. Το 2010 οι καταθέσεις είχαν αυξηθεί με ρυθμό 20,2% και τον Ιανουάριο του 2011 με 19,3%. Η επιβράδυνση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, με το υπόλοιπο των καταθέσεων να μειώνεται, έστω και οριακά.

Οι καταθέσεις κατοίκων τρίτων χωρών παραμένουν σταθερές, στα 20,4 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις κατοίκων της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 100 εκατ. ευρώ στα 5,5 δισ. ευρώ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.