Κυπριακές τράπεζες: Προοπτικές και κίνδυνοι από την Ανατολική Ευρώπη

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, η Ρωσία και η Ουκρανία παραμένουν ένας πυλώνας ανάπτυξης για τις κυπριακές τράπεζες, καθώς παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Ειδικά στη Ρωσία, μια ανάκαμψη των πρώτων υλών, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τα διαθέσιμα εισοδήματα.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011, οι χορηγήσεις σε πελάτες (εκτός των χρηματοπιστωτκών ιδρυμάτων) της Τράπεζας Κύπρου Δημόσιας Εταιρίας Λτδ , της Marin Popular Bank Ltd και της Ελληνικής Τράπεζας σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τη Ρωσία και την Ουκρανία συνιστούσαν συνολικά το 4,6%, 1,6% και 0,2% των ενοποιημένων δανείων των τριών ομίλων, αντίστοιχα.

Η Κεντρική Τράπεζα σε ανάλυσή της σημειώνει ότι τα ανωτέρω χρηματοδοτικά ανοίγματα δεν είναι ακόμη τόσο σημαντικά. Στην ίδια ανάλυση τονίζεται ότι «οι οικονομίες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη Ρωσίας και την Ουκρανίας, έχουν εισέλθει σε πορεία σταθερής ανάκαμψης.

Ωστόσο, οι σχετικά υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που κατέγραψαν αρκετές από αυτές το πρώτο τρίμηνο του 2011 εμφανίζουν σαφή τάση επιβράδυνσης στη διάρκεια του έτους. Πάντως, οι περισσότερες χώρες αναμένεται να επιτύχουν το 2011 μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ υψηλότερο από ό,τι το 2010.

Οι κίνδυνοι

Σημαντικό στοιχείο αβεβαιότητας όσον αφορά την προοπτική ανάπτυξης είναι και η συνεχιζόμενη κρίση χρέους στις χώρες της ζώνης του ευρώ.
Ειδικότερα, κατά την Κεντρική Τράπεζα τρεις είναι οι βασικοί δίαυλοι μετάδοσης της κρίσης στην περιοχή:

(α) ο πρώτος σχετίζεται με την πραγματική οικονομία και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στις μεγάλες κυρίως ευρωπαϊκές χώρες,

(β) ο δεύτερος συνδέεται με την παρουσία μεγάλων τραπεζικών ομίλων των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ στην περιοχή και τον πιθανό περιορισμό της χρηματοπιστωτικής διαμεσολάβησης, γεγονός που, μεταξύ άλλων, θα συνεπαγόταν περαιτέρω αποδυνάμωση του ήδη χαμηλού ρυθμού πιστωτικής επέκτασης στις περισσότερες χώρες και

(γ) ο τρίτος αναφέρεται στο ρόλο των χρηματοοικονομικών αγορών και στην πιθανότητα να ενισχυθεί η αποστροφή προς τον κίνδυνο στη συμπεριφορά των επενδυτών.

Ειδικότερα, αν και η δημοσιονομική κατάσταση των χωρών της περιοχής είναι γενικά καλύτερη από εκείνη των χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, μια γενικευμένη αύξηση της αποστροφής προς τον κίνδυνο θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα χρηματοδότησης για κράτη με σχετικά υψηλό βραχυπρόθεσμο χρέος.

Η βελτίωση του επιπέδου της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες της περιοχής αντανακλά σε σημαντικό βαθμό και την κατάσταση που επικρατεί στοχρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο θετικός ρυθμός πιστωτικής επέκτασης, παρ’ όλον ότι βαίνει επιβραδυνόμενος μετά το πρώτο εξάμηνο του 2011, κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα στο σύνολο των χωρών, γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης, η διαμόρφωση σε αρκετές χώρες ενός νέου προτύπου χρηματοδότησης του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο οποίος πλέον θα στηρίζεται σε ενδογενείς πηγές άντλησης ρευστότητας, έχει θωρακίσει σημαντικά τη λειτουργία των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η μείωση της εξάρτησης αυτής έχει συνεισφέρει στη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανάπτυξης περιορίζοντας σημαντικά τον κίνδυνο αλληλεξάρτησης, δεδομένου του υψηλού ποσοστού ξένης ιδιοκτησίας.

Παράλληλα, η έγκαιρη υιοθέτηση υψηλότερων των προβλεπομένων κεφαλαιακών απαιτήσεων έχει συμβάλει στην απορρόφηση των επιδράσεων των σχετικά υψηλών επισφαλών απαιτήσεων που καταγράφονται, διασφαλίζοντας έτσι την αναπτυξιακή προοπτική.

Με βάση το οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τη Ρωσία και την Ουκρανία, οι προκλήσεις για τους κυπριακούς τραπεζικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μπορούν να καταγραφούν, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα συνοπτικά ως εξής:

-Πιστωτικός κίνδυνος, ο οποίος συνεχίζει να αποτελεί τη σημαντικότερη μορφή κινδύνου που αντιμετωπίζουν οι κυπριακοί τραπεζικοί όμιλοι στις πιο πάνω αγορές.

-Ανάγκη διατήρησης επαρκούς ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας στις κατά τόπους επιχειρησιακές μονάδες (θυγατρικές και υποκαταστήματα)

-Προσαρμογή του μοντέλου επιχειρηματικής λειτουργίας τους στις νέες συνθήκες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.