Με το βλέμμα στο φυσικό αέριο ο Σαμαράς

Πριν αφιχθεί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι έρχεται στο νησί για να πάρει ελπίδα, αλλά και δώσει ελπίδα.

Η ελπίδα που ήθελε να πάρει ήταν η τεχνογνωσία που απέκτησε η Κυπριακή Δημοκρατία στη μακρά διαδικασία οριοθέτησης ΑΟΖ και εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου.

Η ελπίδα που ήθελε να δώσει ήταν η δέσμευση της Ελλάδας ότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας δεν θα επιφέρουν εκπτώσεις στο εθνικό θέμα.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκκινήσει μια διαδικασία σύγκλισης πολυμερούς διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό, με σκοπό την υπογραφή ενός πλαισίου λύσης πριν αναλάβει η Κύπρος την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την 1η Ιουλίου. Η διάσκεψη αυτή έχει προσδιοριστεί χρονικά στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου και θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα θέματα που θα κληθεί να χειριστεί η όποια νέα κυβέρνηση της χώρας (θεωρούμε ως δεδομένο τη διενέργεια εκλογών).

Η αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας (στη αποστολή μετείχαν οι βουλευτές Πάνος Παναγιωτόπουλος και Σταύρος Καλαφάτης, ο εκπρόσωπος Τύπου Γιώργος Μιχελάκης και ο σύμβουλος του προέδρου, Χρύσανθος Λαζαρίδης) στις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων έλαβε μια πλήρη ενημέρωση για τα τεκταινόμενα στο κυπριακό και τα θέματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, εφόσον κερδίσει τις προσεχείς εκλογές.

Το δεύτερο θέμα με το οποίο ασχολήθηκε ο κ. Σαμαράς είναι η αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Η εικόνα που έδωσε η Νέα Δημοκρατία είναι ότι γνωρίζει ότι χρειάζονται γρήγορες κινήσεις σε μια σειρά τομέων για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία το ταχύτερο δυνατό. Ένας από τους τομείς αιχμής είναι αυτός της αξιοποίησης των φυσικών πόρων. Στην Κύπρο η αντιπροσωπεία της ΝΔ είχε συνάντηση εργασίας με την αρμόδια υπουργού Εμπορίου, Πραξούλα Αντωνιάδου, ενώ ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφατής, είχε και ένα ιδιαίτερο ραντεβού με τον πρόεδρο της κυπριακής Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), Κώστα Ιωάννου.

Το συμπέρασμα από τις επαφές είναι ότι οι διαδικασίες αξιοποίησης φυσικών πόρων, όπως το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, απαιτούν χρόνο. Η Ελλάδα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει βραχυπρόθεσμο όφελος στα δημόσια οικονομία. Ακόμη και η Κύπρος, μετά την επιβεβαίωση της ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου, δεν είδε να αλλάζουν προς το καλύτερο οι αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης, ενώ η χώρα εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές και δεν μπορεί να δανειστεί.
Αυτό που προέχει, πάντως, είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες.

Ο κ. Σάμαρας δήλωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει αντίστοιχες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως εκείνες που ανέλαβε με την αναγνώριση της ΑΟΖ ο αείμνηστος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος. Το μεγάλο θέμα της ΑΟΖ συνδέεται με μια σύζευξη με την Ελλάδα στο μέτρο που δημιουργείται ένα μέτρο βάθους, στρατηγικό, οικονομικού τύπου για τις δύο χώρες», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

seitanid@gmail.com

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος» στις 26 Φεβρουαρίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.