Συντονισμένη επίθεση δέχονται οι διαμεσολαβούντες στην ιδιωτική ασφάλιση

Υπόμνημα προς τους αρμόδιους φορείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαμεσολαβούντες στην ιδιωτική ασφάλιση απέστειλε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το υπόμνημα το τελευταίο χρονικό διάστημα οι επαγγελματίες διαμεσολαβούντες στην ιδιωτική ασφάλιση δέχονται μία συντονισμένη, καλά οργανωμένη και άνευ προηγουμένου έντασης και έκτασης επίθεση, από ισχυρά συμφέροντα ασφαλιστικών και τραπεζικών επιχειρήσεων.

Η επίθεση αυτή συνίσταται στην εφαρμογή αθέμιτων πρακτικών που πολλές φορές φτάνουν μέχρι την καταστρατήγηση της κείμενης νομοθεσίας, στην προσπάθεια διασποράς παραπλανητικών, αναληθών και τρομοκρατικών ειδήσεων-πληροφοριών καθώς και απειλών προς τους διαμεσολαβούντες και τους ασφαλιζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης το παράδειγμα της  αποστολής επιστολών ακύρωσης ασφαλιστηρίων συμβολαίων, τα οποία σημειωτέον οι ασφαλιζόμενοι έχουν πληρώσει και διατηρούν στην κατοχή τους, με το πρόσχημα της διακοπής συμβάσεων συνεργασίας με τους διαμεσολαβούντες που εργάστηκαν για τη σύναψη αυτών των ασφαλιστηρίων συμβολαίων.

Επίσης –σημειώνεται στο υπόμνημα- είναι απαράδεκτες οι  διαδικασίες προσέλκυσης πελατών με τρόπους που δεν είναι σύννομοι π.χ. όπως συμβαίνει πολλές φορές στη διαδικτυακή ασφάλιση, και το bankassurance όπου τραπεζικές και ασφαλιστικές επιχειρήσεις  συνάπτουν ασφαλιστήρια συμβόλαια χωρίς τη συμμετοχή πιστοποιημένων και εξειδικευμένων ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων όπως ορίζει η νομοθεσία.

Όπως υπογραμμίζει το ΕΕΘ στο υπόμνημα του «είναι προφανές ότι οι παραπάνω καθώς και άλλες ενέργειες εκ μέρους των ασφαλιστικών και τραπεζικών επιχειρήσεων ως μοναδικό στόχο έχουν τόσο τη μείωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασφαλισμένους, όσο και την υποβάθμιση, απαξίωση του θεσμοθετημένου επαγγέλματος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, η παρουσία του οποίου αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της ασφαλιστικής αγοράς και λειτουργεί ως δικλίδα ασφαλείας των συμφερόντων των καταναλωτών-ασφαλισμένων, έναντι των ασφαλιστικών εταιριών, ειδικά κατά την επέλευση του ασφαλιστικού κινδύνου».

Με αυτά τα δεδομένα το ΕΕΘ –όπως ρητά αναφέρει στο υπόμνημά του- προτίθεται να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να ενημερωθούν και να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες εποπτικές και ελεγκτικές αρχές, με σκοπό να ελεγχθούν οι παραπάνω αλλά και άλλες μη σύννομες ενέργειες-πρακτικές οι οποίες κλονίζουν τα συναλλακτικά ήθη, τη δημιουργία ασφαλιστικής συνείδησης στους πολίτες και υπονομεύουν το επάγγελμα του ασφαλιστικού διαμεσολαβούντος, οδηγώντας σε απορρύθμιση των κανόνων λειτουργίας του συγκεκριμένου επαγγελματικού κλάδου και τελικά στην επιβολή του νόμου του ισχυρού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.