Ενημέρωση επιχειρηματιών για πέντε αγορές του εξωτερικού

Η «δίψα» της εξωστρέφειας που διακατέχει τις περισσότερες  βορειοελλαδικές επιχειρήσεις αποτυπώθηκε στο έντονο ενδιαφέρον που επέδειξαν με τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση που διοργάνωσαν σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Εξωτερικών. Περισσότερα από 350 ραντεβού πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα σε επιχειρηματίες και στους ομιλητές, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδήλωση και γνωρίζουν πολύ καλά πέντε σημαντικές αγορές της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας. Προηγήθηκε ενημερωτική ημερίδα υπό τον τίτλο «Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρηματιών» όπου παρουσιάστηκαν βασικά στοιχεία των αγορών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, της Αλβανίας και της Τουρκίας αλλά, κυρίως, τα «μυστικά» για την είσοδο των ελληνικών επιχειρήσεων σε αυτές. Η ζήτηση για τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις ήταν τόσο μεγάλη, που αριθμός ραντεβού πραγματοποιήθηκε εκτάκτως και το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας.

Στην πορεία των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας –Ρωσίας και στις προοπτικές διεύρυνσής τους αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο σύμβουλος Α’ ΟΕΥ, Ιωάννης Μάρκος ο οποίος είναι αρμόδιος για τη ρωσική αγορά. Το 2010 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία διαμορφώθηκαν σε 321,7 εκατ. δολ. (με τα γουναρικά και γουνοδέρματα να κατέχουν την πρώτη θέση με το 20,59% του συνόλου των εξαγωγών) και οι εισαγωγές στα 4.668 εκατ. δολ. Οι ελληνικές επενδύσεις στη Ρωσία εκτιμώνται σε 2,5 δισ. δολ., ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε η πρόθεση της 3Ε να επενδύσει στη χώρα 3 δισ. δολ. Περίπου 75 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην περιοχή σε όλους τους τομείς, ενώ σημαντική είναι η παρουσία των 40 ομογενών επιχειρηματιών.

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας- Ουκρανίας, σύμφωνα με τον σύμβουλο Α΄ΟΕΥ στην Οδησσό, Δημήτρη Ζιώγα, ενώ είναι περιορισμένη η διαφοροποίηση των ελληνικών εξαγωγών (15 κατηγορίες προϊόντων υπερβαίνουν το 90% της αξίας του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς τη συγκεκριμένη χώρα). Οι τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι, μεταξύ άλλων, ο αγροτικός εξοπλισμός εν όψει της απελευθέρωσης –από το 2013- της αγοράς αγροτικών γαιών, τα φρούτα και λαχανικά καθώς και γενικότερα τα καταναλωτικά προϊόντα κυρίως δε αυτά που προορίζονται για τι γυναίκες.

Τα επιχειρησιακά εργαλεία (φορολογικό καθεστώς, αναπτυξιακός νόμος κλπ), που ευνοούν τις επενδύσεις στη Ρουμανία, περιέγραψε ο γενικός γραμματέας του Ελληνο- Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο Βουκουρέστι, Ιωάννης Αλφιέρης, ο οποίος αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες που παρέχονται μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που είναι σε εξέλιξη στη Ρουμανία αλλά και στις προοπτικές ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Ελλάδα είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος (ο 2ος μετά την Ιταλία) για την Αλβανία, επισήμανε η σύμβουλος Α΄ΟΕΥ στο Γραφείο των Τιράνων, Χρυσάνθη Πασσάδη η οποία προέτρεψε τους επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στη συγκεκριμένη χώρα να την επισκεφτούν  και να συναντηθούν με τους δυνητικούς συνεργάτες τους.

Τέλος, στις δυνατότητες προώθησης ελληνικών προϊόντων στην Τουρκία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η Γραμματέας Α΄ΟΕΥ στην Αγκυρα, Ευγενία Κέππα υπογραμμίζοντας παράλληλα και τα εμπόδια που συναντούν οι εξαγωγείς και αφορούν, κυρίως, τους υψηλούς δασμούς και φόρους σε κάποια προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά και τα αλκοολούχα ποτά.

Την εκδήλωση συντόνισε ο α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.