Περισσότερες συχνότητες για την κινητή τηλεφωνία

Διευρύνεται το φάσμα του ραδιοφάσματος που χρησιμοποιεί, πανευρωπαϊκά, η κινητή τηλεφωνία, με στόχο την κατακόρυφη αύξηση της ικανότητας των δικτύων να αντεπεξέλθουν στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για χρήση του ίντερνετ με κινητές συσκευές και τηλέφωνα.

Το πράσινο φως για τη διεύρυνση δόθηκε μετά την υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκθεσης του Σουηδού ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, Gunnar Hökmark.

Η ψηφιακή τηλεόραση απελευθερώνει συχνότητες, οι οποίες θα αξιοποιηθούν για τις ανάγκες της κινητής τηλεφωνίας

Τα ραδιοκύματα αποτελούν από δεκαετίες ένα από τα θεμέλια της λειτουργίας της κοινωνίας μας, καθιστώντας  δυνατές τις τηλεπικοινωνίες, την πλοήγηση και, σε ολοένα και μεγαλύτερο βαθμό το ίντερνετ καθώς αυτά σταδιακά «μεταναστεύει» από τους υπολογιστές στα κινητά τηλέφωνα και κάθε άλλη φορητή συσκευή. ¨

Ωστόσο το ραδιοφάσμα δεν είναι απεριόριστο. το αντίθετο μάλιστα. Οι περιορισμοί που θέτουν οι νόμοι της φύσης και η τεχνολογία δίνουν στο φάσμα συγκεκριμένη οικονομική αξία και παράλληλα καθιστούν αναγκαία την προσεκτική διαχείρισή του ώστε να καλύπτονται οι μεταβαλλόμενες και διευρυνόμενες ανάγκες επιχειρήσεων και πολιτών.

Η διαχείριση των ραδιοσυχνοτήτων είναι φυσικά ζήτημα κάθε κράτους μέλους χωριστά όμως ο ρόλος της Ένωσης στον συντονισμό και τη θέσπιση στάνταρντ είναι κρίσιμος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σύστημα GSM για τα κινητά που επέτρεψε την έκρηξη της κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη έχει καθιερωθεί πολύ πέρα από τα σύνορα της Ένωσης με περίπου 2 δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα όμως, άλλες χρήσεις περνούν στην ιστορία υποκύπτοντας στην τεχνολογική εξέλιξη. Μια τέτοια είναι η αναλογική τηλεόραση που στο τέλος του 2012 θα πάψει να εκπέμπει απελευθερώνοντας την κρίσιμη συχνότητα των 800 MHz. Πρόκειται για συχνότητα που έχει το σημαντικό προσόν να διεισδύει στα κτίρια και καλύπτει μεγάλες αποστάσεις χωρίς υποβάθμιση του σήματος και είναι, ως εκ τούτου ιδανική για τη λεγόμενη 4η γενιά της κινητής τηλεφωνίας ή 4G. Αυτή η 4η γενιά θα παράσχει στους χρήστες ευρυζωνικό ίντερνετ με ταχύτητες μέχρι και 100 Mbps, υψηλότερες εκείνες των περισσότερων ασύρματων δικτύων WiFi, με πολύ ευρύτερη κάλυψη και δη χωρίς τεράστιο κόστος υποδομής για τις εταιρίες, καθώς απαιτούνται λιγότερες κεραίες αναμετάδοσης.

Σε σύγκριση με την τρέχουσα τρίτη γενιά η διαφορά αναμένεται να είναι τεράστια, με προφανείς ευεργετικές συνέπειες ειδικά σε μια εποχή που καλπάζει η ανάπτυξη του βίντεο και άλλων «βαριών» εφαρμογών στο ίντερνετ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδίδει, πανευρωπαϊκά τη συγκεκριμένη συχνότητα αποκλειστικά στο «κινητό» διαδίκτυο με δίκτυα και συσκευές 4ης γενιάς.

Στην πράξη οι ευρωβουλευτές ενέκριναν το 1ο Πρόγραμμα Πολιτικής Ραδιοφάσματος (RSPP – Radio Spectrum Policy Programme) που έχει ως στόχο το συντονισμό των εθνικών πολιτικών απονομής φάσματος στις διάφορες χρήσεις.

«Με την απόφασή μας κάνουμε ένα αναγκαίο βήμα στην ανάκτηση από την Ευρώπη της πρωτοκαθεδρίας στις κινητές τηλεπικοινωνίες, με όλες τις ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις που συνεπάγεται αυτό αλλά και με την υπόσχεση νέων υπηρεσιών, νέων θέσεων απασχόλησης και νέων ευκαιριών ανάπτυξης», σημείωσε ο εισηγητής του ΕΚ, Gunnar Hökmark, στη συζήτηση που έγινε.

 

Έκρηξη στις συσκευές

Η ρύθμιση στις συχνότητες είναι απαραίτητη για να ικανοποιηθεί η τεράστια ζήτηση για πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητών τηλεφώνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων και των λοιπών φορητών συνδεδεμένων στο διαδίκτυο συσκευών για πρώτη φορά το 2012 να ξεπεράσει τον αριθμό των ανθρώπων στη Γη, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της αμερικανικής εταιρίας τεχνολογίας Cisco.

Έως το 2016 οι συσκευές κινητών στον κόσμο αναμένεται να φθάσουν τα 10 δισεκατομμύρια έναντι εκτιμώμενου παγκόσμιου πληθυσμού 7,3 δισεκατομμυρίων.

Το ίδιο έτος, τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας θα διακινούν 130 exabytes δεδομένων ετησίως, ποσότητα πληροφοριών ισοδύναμη με 33 δισεκατομμύρια DVD, σύμφωνα με το BBC.

Μεταξύ 2011 και 2016 η κίνηση διαδικτυακών δεδομένων μέσω κινητών και φορητών συσκευών θα αυξηθεί κατά 18 φορές, φθάνοντας τα 10,8 exabytes το μήνα.

Η κίνηση μέσω κινητών θα είναι τριπλάσια σε σχέση με τη διακίνηση δεδομένων στο διαδίκτυο από σταθερά μέσα επικοινωνίας.

Η διακίνηση δεδομένων (data) μέσω κινητών το 2011 ήταν οκταπλάσια σε σχέση με το μέγεθος του παγκόσμιου διαδικτύου το 2000, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρίας.

Η συνεχής αύξηση των διακινούμενων πληροφοριών αναμένεται να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, που ήδη δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα με τη ζήτηση.

Όσο οι χρήστες βλέπουν όλο και περισσότερο βίντεο στις κινητές συσκευές τους, τόσο θα εκτιναχθεί στα ύψη η «κυκλοφορία» δεδομένων στο διαδίκτυο.

Σήμερα, το μέσο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιεί 150 megabytes δεδομένων κάθε μήνα, ποσότητα που αναμένεται να εκτιναχθεί στα 2,6 gigabytes μηνιαίως έως το 2016.

Σύμφωνα με τη Cisco, η χρήση ταμπλετών γνώρισε «έκρηξη» το 2011, με τριπλασιασμό των συσκευών στα 34 εκατ., κάθε μία από τις οποίες «γεννάει» υπερτριπλάσια κίνηση δεδομένων μέσω του διαδικτύου σε σχέση με ένα «έξυπνο» κινητό.

Έως το 2016 αναμένεται ότι οι ταμπλέτες θα δημιουργούν το 10% περίπου της παγκόσμιας διακίνησης δεδομένων μέσω φορητών συσκευών. Η διακίνηση δεδομένων μέσω ταμπλετών θα αυξηθεί κατά 62 φορές μεταξύ 2011 και 2016.

Την αυξητική τάση θα διευκολύνουν περαιτέρω και τα ταχύτερα δίκτυα κινητής τέταρτης γενιάς (4G), τα οποία προς το παρόν αποτελούν μόνο το 0,2% των κινητών συνδέσεων των συνδρομητών διεθνώς, αλλά ήδη κατέχουν δυσανάλογο μερίδιο της παγκόσμιας διακίνησης δεδομένων (6%), το οποίο στο μέλλον θα αυξηθεί κι άλλο.

Μια μέση σύνδεση 4G δημιουργεί σε ένα κινητό κατά 28% μεγαλύτερο όγκο διακίνησης δεδομένων σε σχέση με μια χαμηλότερης ταχύτητας σύνδεση.

Συνολικά οι μέσες ταχύτητες των δικτύων κινητής (2G, 3G, 4G) αναμένεται να αυξηθούν κατά εννιά φορές έως το 2016 και αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερη κατανάλωση και διακίνηση δεδομένων στα δίκτυα των εταιριών κινητής.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 19 Φεβρουαρίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.