Οι πρώτες κινήσεις μετά τη συμφωνία στο Eurogroup

Πυκνό είναι το πρόγραμμα που πρέπει να φέρει εις πέρας μετά την απόφαση του Eurogroup για τη μεγαλύτερη απομείωση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου.

Η συμφωνία και οι αποφάσεις του Eurogroup είναι «μεγάλο βήμα», καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας, τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος ξεκινώντας την ενημέρωση των μελών του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε ότι «η έγκριση του οικονομικού προγράμματος και η συμφωνία του PSI ήταν ο κύριος στόχος της οικονομικής πολιτικής και για αυτό έγινε πολλή δουλειά».

Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του πως «εάν εφαρμοσθεί αποτελεσματικά το πρόγραμμα, το 2013 θα ξεπεραστούν τα προβλήματα και θα αρχίσει σταδιακά η ανάπτυξη».

Ο κ. Παπαδήμος επεσήμανε ότι «πολλοί προέβλεπαν εμπλοκή και αποτυχία, αλλά ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκαν» ενώ προέβλεψε ότι με τις αποφάσεις που ελήφθησαν θα ενισχυθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους υπουργούς, τόνισε ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου θα πρέπει να γίνουν πολλά και να επιτευχθούν οι άμεσοι στόχοι, χωρίς καθυστερήσεις.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ακόμη ότι η μείωση του χρέους από 129% που προβλέπουν οι σχετικές εκθέσεις το 2020, θα μειωθεί τελικά στο 120,5%, με συμβολή κατά 4,6% από το δημόσιο τομέα των κρατών-μελών και 3,7% από τον ιδιωτικό τομέα.

Η ελάφρυνση στο Δημόσιο Χρέος ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια και ο νέος στόχος της δημοσιονομική προσαρμογή σε σχέση με το έλλειμμα, είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2013. Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα να επιτευχθεί το Μάρτιο του 2012 και γι’ αυτό το λόγο εφαρμόστηκε το μέτρο του ειδικού τέλους επί των ακινήτων.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης και προοπτικής.

Η Ελλάδα έχει ελάχιστες ημέρες, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής για να ολοκληρώσει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου του περασμένου Σαββάτου, κατατέθηκε σήμερα ως κατεπείγον ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει κατά βάση θέματα των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με σημαντικό τμήμα του στραμμένο προς τις προαπαιτούμενες ενέργειες στο χώρο της υγείας και στο χώρο του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα, το αντικείμενο είναι η αναδιάρθρωση των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε την Τρίτη το βασικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί ως κατεπείγον για την κεντρική δέσμη των προαπαιτούμενων ενεργειών, όπως έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα και όπως περιμένουν οι εταίροι μας να τις δουν πριν τις 29 Φεβρουαρίου.

Το νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει ζητήματα σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα, τη δημοσιονομική και φορολογική διοίκηση, μέτρα σχετικά με τις συντάξεις, την τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2012.

Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη νομοθεσία που διέπει το PSI.

Το νέο πρόγραμμα προβλέπει την υποχρέωση διορισμό ενός Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων ευρείας υποδοχής, ει δυνατόν μόνιμο στη θέση του.

«Υπάρχει μεγάλη σύμπτωση απόψεων μεταξύ των κομμάτων στην ανάγκη για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση για ένα νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Έχουμε πολύ σημαντικά κείμενα από την τεχνική βοήθεια των θεσμικών μας εταίρων και έχουμε και πολύ σημαντικά προγεφυρώματα, δηλαδή διατάξεις και ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί και ισχύουν», εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.