Ελληνικές επιχειρήσεις βλέπουν πολλά που τους αρέσουν στα Σκόπια

Η τάση έχει αυξηθεί τους τελευταίους δέκα μήνες — κύμα ελληνικών επιχειρήσεων μεταφέρεται όχι μόνο σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία, αλλά και στην πΓΔΜ.

Η διμερής διαφωνία ονόματος που οδήγησε σε αποκλεισμό της προσπάθειας ένταξης στο ΝΑΤΟ και αγωγή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης δεν έχει να κάνει πολλά με την υπόθεση.

«Η οικονομία είναι απεριόριστη. Οι πολιτικές που έχουν δημιουργηθεί από τις κυβερνήσεις των χωρών και ευρύτερους διεθνείς οργανισμούς δεν μπορούν να οριοθετήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Στο δήμο μας, υπάρχουν ήδη δεκάδες ελληνικές εταιρείες που αγόρασαν ή είναι πρόθυμες να αγοράσουν γη για να κατασκευάσουν εργοστάσια ελαφριάς βιομηχανίας. Έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης για συνεργασία», ανέφερε στουςSETimes ο Δήμαρχος Πέτροβετς Μπόρτσε Μιτέβσκι.

Μαζί με άλλους δημάρχους αναφέρουν πως οι Έλληνες επιχειρηματίες επιδιώκουν επενδύσεις σε όλους τους τομείς — κατασκευές, βιομηχανία τροφίμων, γεωργία, υφαντουργία, κτηματαγορά. Σε αυτό που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον είναι στη μακροχρόνια διαφωνία ονόματος.

Η Μπίτολα, για παράδειγμα, η οποία βρίσκεται μόλις 10 χλμ. από τα ελληνικά σύνορα, έχει αρχίσει να αποτελεί μαγνήτη για την υφαντουργία. Ο Δήμαρχος Βλάντιμιρ Ταλέσκι δήλωσε στους SETimes πως οι Έλληνες κατέχουν περισσότερα εργοστάσια στην περιοχή από οποιονδήποτε άλλο.

Μεγάλοι αριθμοί Ελλήνων επενδύουν σε βιομηχανικές περιοχές φιλικές προς τις επιχειρήσεις οι οποίες προσφέρουν φτηνή γη και χαμηλούς ή μηδενικούς φόρους ή δαπάνες λειτουργίας που εισπράττονται από το δήμο.

Ο Ταλέσκι εξηγεί πως οι Έλληνες «έχουν αγοράσει οικόπεδα στη βιομηχανική περιοχή Ζαμπένι στη Μπίτολα όπου είναι πρόθυμοι να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους αναπτύσσοντας βιομηχανίες δομικής ξυλείας, επεξεργασίας μετάλλων και κατασκευών».

Αναφέρει πως η απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει την αρχική τιμή για τις δημοπρασίες γης που προορίζονταν για οικονομικές και βιομηχανικές κατασκευές σε 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αποδείχθηκε σοφή.

Ένα άλλο εξαιρετικά εμπορικό σημείο είναι η νοτιότερη πόλη Δοϊράνη, η οποία συνορεύει με την Ελλάδα και μοιράζεται τη Λίμνη Δοϊράνη. Η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για Έλληνες ξενοδόχους και όσους καταπιάνονται με την ελαφριά βιομηχανία. Τα τελευταία δυο χρόνια, περίπου 20 εταιρείες που ανήκουν σε Έλληνες έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους στην περιοχή. Υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι αναμένουν έγκριση της πολεοδομίας.

«Τα φτηνά εργατικά χέρια και οι καλές φορολογικές συνθήκες αποτελούν καίρια σημεία σε ό,τι αφορά στην ίδρυση μιας επιχείρησης στην πΓΔΜ», ανέφερε στους SETimes ο Δήμαρχος Δοϊράνης Γκλίγκορ Καμπούλεφ.

«Οι φυτείες ελιών, και με αυτές η κατασκευή μεγαλύτερων εργοστασίων για την επεξεργασία και διατήρησή τους, φαίνεται να είναι οι πιο ελκυστικές για τους Έλληνες επιχειρηματίες».

Ανεπίσημα, οι ελληνικές επενδύσεις στην πΓΔΜ ανέρχονται σε περισσότερα από 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας την Ελλάδα έναν από τους βασικούς ξένους επενδυτές. Το ενδιαφέρον άρχισε να εκτοξεύεται το 2007, περιλαμβάνοντας τις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, τον τομέα τροφίμων, τις κατασκευές και τις τραπεζικές δραστηριότητες.

Οι Έλληνες κατέχουν μερικές μεγάλες επιχειρήσεις στη χώρα, όπως η ΟΚΤΑ, το εργοστάσιο τσιμέντων Cementarnica Usje, ένα εργοστάσιο μαρμάρου στην Πρίλεπ και δυο τράπεζες: την Stopanska Banka και την Alfa Banka.

Ένας πρόσφατος προορισμός για επενδυτές είναι η πόλη Στρούμιτσα, όπου τα αρχεία του δήμου δείχνουν πως υπάρχουν περισσότερες από 40 εταιρείες οι οποίες ανήκουν σε Έλληνες πολίτες.

Οι πιο ελκυστικές επενδύσεις φαίνεται να είναι η επεξεργασία και η παραγωγή γεωργικών προϊόντων, τα έπιπλα, τα χημικά οικιακά προϊόντα και τα υφάσματα. Και με αυτές τις επενδύσεις δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Συνολικά, 16 νέα εργοστάσια βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία θα δημιουργήσουν 1.300 νέες θέσεις εργασίας. Δυο από αυτά τα νέα εργοστάσια έχουν Έλληνες επενδυτές, ανέφερε ο Δήμαρχος Στρούμιτσα Ζόραν Ζάεφ.

Το εμπορικό επιμελητήριο στη γειτονική Βουλγαρία αναφέρει πως υπάρχουν περίπου 800 ελληνικές επιχειρήσεις που απασχολούν συνολικά περίπου 82.000 άτομα. Οι επιχειρήσεις αυτές αναφέρουν ότι μεταφέρθηκαν εκεί κυρίως επειδή η Βουλγαρία απολαμβάνει το χαμηλότερο ποσοστό φόρου στην ΕΕ, προσφέρει φτηνά εργατικά χέρια, μακροοικονομική σταθερότητα καλές υπηρεσίες μεταφορών, φτηνά ακίνητα και ενοίκια — τα περισσότερα εκ των οποίων ισχύουν και για την πΓΔΜ.

Και η πΓΔΜ έχει τα χέρια της ορθάνοιχτα. «Κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται είναι ευπρόσδεκτη για την ανάπτυξη της χώρας μας, βελτιώνοντας συνεπώς το γενικό ποσοστό απασχόλησης στη χώρα, ανεξάρτητα από που κατάγεται ο επενδυτής», δήλωσε ο Καμπούλεφ.

Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.