Διεφθαρμένη βλέπουν τη χώρα τους οι Κύπριοι

Την εικόνα ενός διαφθαρμένου κράτους αποτυπώνουν οι Κύπριοι σύμφωνα με τις απαντήσεις που δίνουν σε ειδική έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Αν και μόλις το 6% δηλώνει ότι χρειάστηκε να προβεί τον προηγούμενο χρόνο σε δωροδοκία για να διεκπεραίωση υπόθεσή του, η συντριπτική πλειοψηφία, το 97%, θεωρεί τη διαφθορά ως ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ, πίσω από την Ελλάδα (99%)και την Πορτογαλία (97%). Μάλιστα το 73% δηλώνει ότι η διαφθορά αυξήθηκε την τελευταία τριετία! Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του θέματος, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 56%.

Το 90% θεωρεί ότι η διαφθορά είναι μέρος της επιχειρηματικής κουλτούρας, το μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ.

Το 91% θεωρεί ότι υπάρχει διαφθορά σε εθνικούς θεσμούς, ενώ «καλύτερη» είναι η εικόνα για τις περιφερειακές (88%) και τοπικές αρχές (87%). Το 69% δηλώνει ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο για τα επίπεδα διαφθοράς στη χώρα.

Κόλαφο αποτελούν οι απαντήσεις των Κυπρίων για τους τομείς της δημόσιας ζωής και της δημόσιας διοίκησης που θεωρούν ότι υπάρχουν άτομα που επιδίδονται σε παράνομες συναλλαγές και εκμετάλλευση της εξουσίας για προσωπικό όφελος: 75% στην αστυνομία, 63% στις τελωνειακές αρχές, 53% στο δικαστικό σώμα, 69% στους πολιτικούς, 56% στην αυτοδιοίκηση,  71% στην ανάθεση έργου σε δημόσιους υπαλλήλους (και αυτό το ποσοστό είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ), 55% στις πολεοδομικές αρχές, 60% στην υγεία, 42% στην εκπαίδευση και 56% στις υγειονομικές εποπτικές αρχές.

 

Πανευρωπαϊκά

 

Η διαφθορά, πάντως, παραμένει σοβαρότατο πρόβλημα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φαίνεται ότι τα επίπεδα αυξήθηκαν κατά τα τελευταία τρία έτη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων συνεχίζουν να θεωρούν τη διαφθορά σοβαρότατο πρόβλημα και πιστεύουν ότι υφίσταται σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης. Οκτώ τοις εκατό των ερωτηθέντων απάντησαν ότι, τον προηγούμενο χρόνο, τους ζητήθηκε ρητά ή έμμεσα να καταβάλουν χρηματικό δώρο.

«Είναι απογοητευτικό να διαπιστώνουμε ότι τα πρακτικά αποτελέσματα όσον αφορά την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ικανοποιητικά. Πόσες φορές το επαναλάβαμε ότι είναι πλέον καιρός να δράσουμε; Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από τις εθνικές κυβερνήσεις να πάρουν αποφασιστικά μέτρα. Ήρθε η ώρα να το κάνουν», δήλωσε η Cecilia Malmström, Επίτροπος της ΕΕ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Η διαφθορά εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ενώ η φύση και το πεδίο της διαφέρουν από το ένα στο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, η διαφθορά βλάπτει το σύνολο της ΕΕ από την άποψη ότι μειώνει τα επίπεδα των επενδύσεων, δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και έχει αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά. Υπολογίζεται ότι το οικονομικό κόστος της διαφθοράς στην ΕΕ ανέρχεται σε περίπου 120 δισεκατ. ευρώ ετησίως.

«Η διαφθορά είναι αρρώστια που καταστρέφει μια χώρα εκ των έσω, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς, αποδυναμώνοντας την αξιοπιστία της πολιτικής ηγεσίας και τροφοδοτώντας συχνά τις συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος. Η διαφθορά μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς μόνο με τη βούληση και τη δέσμευση των ηγετών και των υπεύθυνων για τη λήψη αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα», δήλωσε η Cecilia Malmström.

Ιστορικό

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου διεξήχθη στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τον Σεπτέμβριο του 2011. Τα βασικά, πανευρωπαϊκά, πορίσματα είναι τα εξής:

-Η πλειοψηφία (74%) των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η διαφθορά αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στη χώρα τους. Περίπου οι μισοί Ευρωπαίοι (47%) πιστεύουν ότι το επίπεδο της διαφθοράς στη χώρα τους έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία έτη.

-Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η διαφθορά υφίσταται στο πλαίσιο τοπικών (76%), περιφερειακών (75%) και εθνικών (79%) οργάνων.

-Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η δωροδοκία και η κατάχρηση θέσεων εξουσίας υφίστανται σε όλους τους τομείς των δημόσιων υπηρεσιών. Αυτοί για τους οποίους θεωρείται πιθανότερο να εμπλακούν σε τέτοιες δραστηριότητες είναι οι εθνικοί πολιτικοί (57%) και οι υπάλληλοι που αναθέτουν τις δημόσιες συμβάσεις (47%).

-40% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η πολύ στενή σχέση μεταξύ επιχειρήσεων και πολιτικών συμβάλλει στη διαφθορά. Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στη διαφθορά είναι η αδράνεια των πολιτικών (36%) και η έλλειψη διαφάνειας στον τρόπο με τον οποίο δαπανάται το δημόσιο χρήμα (33%). Η πλειοψηφία (68%) θεωρεί ότι δεν υπάρχει επαρκής διαφάνεια και επιτήρηση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων.

-Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (70%) θεωρεί ότι η διαφθορά είναι αναπόφευκτη και ότι υφίσταται ανέκαθεν. Τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων (67%) πιστεύουν ότι η διαφθορά αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της επιχειρηματικής νοοτροπίας της χώρας τους.

-Στην πλειοψηφία τους (67%),  οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι δεν επηρεάζονται προσωπικά από τη διαφθορά στην καθημερινή τους ζωή. Μόνον μια μειοψηφία (29%) δηλώνει ότι επηρεάζεται προσωπικά. Από ένα ακόμη μικρότερο ποσοστό (8%) ζητήθηκε ρητά ή έμμεσα να καταβάλει χρηματικό δώρο τον προηγούμενο χρόνο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.