Υπέρ της λειτουργίας επιτροπών εμπειρογνωμόνων στα κράτη μέλη της Ε.Ε., ανεξάρτητων από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, για ζητήματα μακροοικονομίας, με αρμοδιότητες παρακολούθησης, χωρίς εκτελεστική εξουσία τάχθηκε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, μιλώντας την Πέμπτη σε συνέδριο που οργάνωσε ο Economist στη Λευκωσία. Το εν λόγω μοντέλο δημοσιονομικής παρακολούθησης λειτουργεί στις Σκανδιναβικές Χώρες. Κατά τον κ. Πισσαρίδης θα αποτελούσε ένα «βήμα μπροστά» η δημιουργία ενός αντίστοιχου συμβουλίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πρόκειται για ένα είδος τεχνοκρατικής εποπτείας, χωρίς πολιτική επιρροή και πολύ καλύτερο από την επιβολή στην Ελλάδα ενός μηχανισμού από την τρόικα.
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για την ένταση, η οποία παρατηρείται στις σχέσεις των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, και δη στους Γερμανούς πολιτικούς και τον ελληνικό λαό, για να συμπληρώσει ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει όλα μαζί να αποτελούν μία μεγάλη μονάδα, όπως είναι η Κίνα ή η Ινδία, ώστε να αντεπεξέλθουν με αξιώσεις στο διεθνή ανταγωνισμό.
Σε ότι αφορά τις εξελίξεις στην Ελλάδα δήλωσε «μεγάλη ανακούφιση» για τη ψήφιση του νέου πακέτου από την Ελλάδα ο Καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι σε αντίθεση περίπτωση η Ελλάδα θα οδηγούνταν εκτός ευρώ, με πολύ χειρότερες συνέπειες, έναντι των επιπλέον μέτρων λιτότητας που συνοδεύουν το νέο Μνημόνιο.
Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από ευρώ η επιστροφή στη δραχμή θα σήμαινε αυτόματα μία νομισματική υποτίμηση της τάξης περίπου του 60%, με αύξηση των τιμών στα είδη εισαγωγής, από τις οποίες η Ελλάδα εξαρτάται σε ιδιαίτερο βαθμό.
Παράλληλα, ο κ. Πισσαρίδης τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστούν περισσότεροι πόροι για τους ανέργους -και γενικότερα οικονομικά ασθενείς- στην Ελλάδα. Σημείωσε, μάλιστα, ότι προσφέρθηκαν κονδύλια προς αυτήν την κατεύθυνση στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία ωστόσο δεν τα απορρόφησε.