Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν η οικονομία της Βουλγαρίας

Η Βουλγαρία αποτελεί ένα από τα 12 κράτη της ΕΕ που έχουν αναγνωριστεί σε νέα έκθεση της Καμισιόν πως διαθέτουν επικίνδυνο οικονομικό περιβάλλον και κινδυνεύουν να βρεθούν σε βαθύτερη κρίση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε την Τρίτη (14 Φεβρουαρίου) την πρώτη Έκθεση του Μηχανισμού Προειδοποίησης, η οποία αναλύει έθνη σε αρκετούς παράγοντες, όπως οι τιμές στέγασης, οι εξαγωγές και το δημόσιο χρέος, για να καθορίσει εάν υπάρχουνμη υγιείς μακροοικονομικές ανισορροπίες.

Η έκθεση εξέτασε τη Βουλγαρία, το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το ΗΒ.

Η Βουλγαρία βρέθηκε να έχει υπερβεί τα όρια της ΕΕ σε τρεις δείκτες — το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως μέρος του ΑΕΠ, την καθαρή διεθνή επενδυτική θέση (NIIP) ως μέρος του ΑΕΠ και το κόστος εργασίας κατά μονάδα (ULC).

Το χρέος του ιδιωτικού τομέα της χώρας, ένδειξη εγχώριων ανισομερειών, ανήλθε στο 169% του ΑΕΠ το 2010 — 9% πιο πάνω από το όριο της ΕΕ.

Η Επιτροπή  μελετήσει κάθε ένα από τα έθνη τις προσεχείς εβδομάδες και σκοπεύει να εκδώσει νέο έγγραφο το Μάη με συγκεκριμένες συστάσεις για κάθε μια από τις 12 χώρες.

Η  πιο σημαντική απόκλιση της Βουλγαρίας αφορά στο δείκτη NIIP. Ενώ δεν πρέπει να υπερβαίνει το όριο -35% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΕΕ, στην περίπτωση του Βαλκανικού έθνους ήταν -97,7% του ΑΕΠ το 2010.

Αυτό, ανέφερε το υπουργείο Οικονομικών την Τρίτη, «ήταν αποτέλεσμα σημαντικών εισροών κεφαλαίων σε μορφή άμεσων ξένων επενδύσεων (FDI) και μέσω χρηματοδότησης του εθνικού τραπεζικού συστήματος από ξένες μητρικές τράπεζες τα χρόνια προ κρίσης» στα τέλη του 2008.

Ένας άλλος παράγοντας ήταν «το σχετικά χαμηλό επίπεδο ΑΕΠ σε σύγκριση με τις εισροές κεφαλαίων». Οι προσδοκίες του υπουργείου αναφέρουν πως ο NIIP της χώρας θα βελτιωθεί τους προσεχείς μήνες και πως το έλλειμμα στο πλαίσιο αυτού του δείκτη θα μειωθεί κατά 26% μέχρι το 2013.

«Το γεγονός ότι η Βουλγαρία εντασσόταν στην ΕΕ οδήγησε στη δημιουργία ενός εξαιρετικά κερδοσκοπικού περιβάλλοντος στη χώρα. Τεράστια ποσά ξένων τραπεζικών κεφαλαίων εισήχθησαν στην οικονομία, χρηματοδοτώντας κυρίως εμπόριο ακίνητης περιουσίας και τον κατασκευαστικό τομέα», δήλωσε στους SETimes την Τετάρτη.

Η εισροή τεράστιων οικονομικών πόρων αποτελεί δοκιμή για μικρές οικονομίες όπως η Βουλγαρία, σύμφωνα με τον οικονομολόγο. Τις καθιστά πιο ευάλωτες σε πλήγματα και διαστρεβλώνει τους μακροοικονομικούς δείκτες τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Βουλγαρίας το 2011 αναμένεται να έχει πλεόνασμα περίπου 1,8% του ΑΕΠ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.