Πολλοί ευρωβουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν στην ολομέλεια σκεπτικισμό και ανησυχία σχετικά με τις πρόσφατες προτάσεις της τρόικας για την επιβολή νέων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα. Στη συζήτηση ήταν παρόντες εκπρόσωποι τους Συμβουλίου και της Επιτροπής.
«Η σύνοδος κορυφής του Μαρτίου δεν θα είναι μία συνηθισμένη σύνοδος», δήλωσε ο Δανός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Nicolai Wammen. Ο ίδιος δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό εξάμηνο και το προσφάτως εγκριθέν πακέτο των έξι νομοθετημάτων για την οικονομική διακυβέρνηση θα επιταχύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δημιουργία «ανταγωνιστικότητας, απασχόλησης και μιας πιο πράσινης οικονομίας».
Εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, o Maroš Šefčovič προειδοποίησε ότι «η ανάπτυξη βρίσκεται σε τέλμα». Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων και είπε ότι η Επιτροπή θα επισκεφθεί τις οκτώ χώρες που πλήττονται περισσότερο προκειμένου να διαπιστώσει πώς θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερη χρήση των κοινοτικών κονδυλίων.
Η εμπιστοσύνη αποτελεί θεμέλιο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και για την ίδια την ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ, Joseph Daul (Γαλλία). Θα πρέπει να υπάρξει φορολογική ελάφρυνση για τις επιχειρήσεις με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους για προσλήψεις περισσότερων νέων ανθρώπων, ανέφερε ο ίδιος.
«Χρειαζόμαστε καλύτερη διακυβέρνηση της ευρωζώνης και αποφυγή αντιφατικών δηλώσεων», προσέθεσε, αναφερόμενος στην πρόσφατη δήλωση της Επιτρόπου Neelie Kroes «ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει χωρίς την Ελλάδ».
Επ’ αυτού, ο κ. Šefčovič δήλωσε ότι «η Επιτροπή είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας» υπογραμμίζοντας ότι «θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης».
«Η τρόικα επιδεινώνει την κατάσταση στην Ελλάδα (…) και δεν αφήνει κανένα περιθώριο για κοινωνικό διάλογο», δήλωσε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Hannes Swoboda (Αυστρία), ο οποίος προειδοποίησε ότι οι μειώσεις των κατώτατων μισθών θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση και μεγαλύτερη φτώχεια.
«Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε πολλά, αλλά έπραξε ελάχιστα», δήλωσε εκ μέρους της ομάδας των Φιλελευθέρων ο Alexander Graf Lambsdorff (Γερμανία). Ζήτησε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και να ιδιωτικοποιηθούν τα λιμάνια και οι επιχειρήσεις στον τομέα της ενέργειας, διότι «το ελληνικό κράτος είναι πολύ μεγάλο».
Ο επικεφαλής των Πρασίνων Daniel Cohn-Bendit (Γαλλία) απέρριψε την άποψη ότι η Ελλάδα έχει μείνει άπραγη, λαμβάνοντας υπόψη τα προηγούμενα μέτρα λιτότητας.
Στη συνέχεια παρομοίασε την τρόικα με «νεοφιλελεύθερο ταλιμπάν» και επέκρινε το γεγονός ότι επέμεινε στις περικοπές των συντάξεων αντί των αμυντικών δαπανών όπως είχε αρχικώς προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Η στρατηγική της Επιτροπής για το 2020, σύμφωνα πάντα με τον Daniel Cohn-Bendit, αρχίζει να μοιάζει με «παραμύθι».
«Οι σύνοδοι κορυφής της ΕΕ μοιάζουν πλέον με πολιτικό τελετουργικό», δήλωσε ο Martin Callanan, επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο οποίος υποστήριξε ότι η λιτότητα δεν καταφέρνει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των οικονομολόγων ή των αγορών. Κανείς δεν πίστευε ότι τα μέτρα στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποδώσουν, ακόμα και οι Έλληνες βουλευτές που τα ψηφίσαν την περασμένη Κυριακή, σχολίασε ο κ. Callanan.
Τέλος υποστήριξε ότι μακροπρόθεσμα η οικονομική μεταρρύθμιση είναι απαραίτητη, αλλά βραχυπρόθεσμα μόνο η πτώχευση και η υποτίμηση θα περισώσει κάτι από την ελληνική οικονομία.
Η επιβολή των περικοπών και η χρηματοοικονομική κερδοσκοπία επιδεινώνουν την κατάσταση, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Lothar Bisky (Γερμανία). «Χρειαζόμαστε βιώσιμη ανάπτυξη», είπε, και κάλεσε την ΕΚΤ να επιτρέψει στις χώρες να επωφεληθούν από πιο ευνοϊκά επιτόκια.
Η Ελλάδα διοικείται από την τρόικα, και όχι δημοκρατικά, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας της Ευρώπης ελευθερίας και δημοκρατίας, Nigel Farage (Ηνωμένο Βασίλειο). Υποστήριξε ότι η ελληνική οικονομία ωθείται σε ένα «σπιράλ θανάτου» και δήλωσε ότι οι πολιτικές της τρόικας δεν επιλύουν τα βασικά προβλήματα της χώρας, όπως την ανεργία των νέων, αντιθέτως, οδηγούν την Ελλάδα σε επανάσταση. Ο Nigel Farage κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να γυρίσει στη δραχμή.
Οι Έλληνες
«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα καθαρό μήνυμα στήριξης από την Ευρώπη για να μπορέσει να προχωρήσει» τόνισε η ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο ΕΚ Μαριλένα Κοππά.
Στην ολομέτωπη επίθεση των ευρωβουλευτών της πλειοψηφίας των πολιτικών ομάδων για την σκληρή πολιτική λιτότητας στην Ελλάδα ο Επίτροπος Sefcovic Maros απάντησε :»Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ο στενότερος σύμμαχος της χώρας. Ψάχνουμε τις καλύτερες λύσεις για την Ελλάδα αλλά και για άλλα κράτη μέλη που βρίσκονται σε κρίση».
Η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου επιβεβαίωσε μεν ότι η Ελλάδα θα τηρήσει το πρόγραμμα που έχει αναλάβει αλλά, ταυτόχρονα, ζήτησε για άλλη μια φορά να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, η κα. Γιαννάκου, επεσήμανε ότι «πρέπει όμως να κάνουμε ως Ευρωπαίοι και την αυτοκριτική μας καθώς σήμερα υπάρχουν 23 εκατομμύρια ανέργων στην Ευρώπη». Στη συνέχεια, η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ αναφέρθηκε στο αυστηρό πρόγραμμα που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα και διαβεβαίωσε τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τα συμφωνημένα. Η κα. Γιαννάκου ευχαρίστησε τους εταίρους μας για τη σημαντική βοήθεια τόνισε όμως » θέλω να σημειώσω ότι το λεκτικό των ηγετών της Ευρώπης δεν πρέπει να είναι προσβλητικό προς τους λαούς. Ιδιαίτερα απευθύνομαι προς τη γερμανική πλευρά που έχει την ιστορία και τη δυνατότητα να αντιληφθεί για τί μιλώ. Δεν είναι δυνατόν να συμπεριφερόμαστε προσβλητικά καθώς είμαστε εταίροι και στις δυσκολίες πρέπει να βοηθηθούν εκείνοι που υποφέρουν».
Σαφείς απαντήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επιβολή στην Ελλάδα καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ζήτησε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο.
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αφού τόνισε ότι η συνταγή της Τρόικας για την ελληνική οικονομία οδηγεί σε λιτότητα, ύφεση και ανεργία, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να δώσει απάντηση μέσω μιας δικής του «τρόικας» που θα προωθεί πραγματικά την απασχόληση και την ανάπτυξη.
Ο κος Άντορ, απαντώντας στην κα Ράπτη δέχθηκε για πρώτη φορά πως χρειάζεται έλεγχος των κοινωνικών στόχων και μεγαλύτερη λογοδοσία από πλευράς των κοινοτικών οργάνων. Υπογράμμισε την κρισιμότητα της κατάστασης, επισημαίνοντας την μεταναστευτική κίνηση που παρατηρείται από κράτη όπως η Ιρλανδία η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Παραδέχθηκε τέλος πως χρειάζεται επικαιροποίηση της πολιτικής απασχόλησης στην Ευρώπη και ανακοίνωσε πως τον Απρίλιο θα προτείνει ένα πακέτο μέτρων για την απασχόληση.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση μαγνητοσκοπημένη εδώ