Περιορισμένες οι επιχειρησιακές συμβάσεις στη Θεσσαλονίκη

Μόνο το 12% των επιχειρήσεων – μελών του ΕΒΕΘ έχει ήδη υιοθετήσει επιχειρησιακές συμβάσεις με τους εργαζόμενους σ’ αυτές, έναντι του 80% που δεν έχουν προχωρήσει στην υιοθέτηση επιχειρησιακών συμβάσεων, σύμφωνα με την έρευνα “Θέματα οικονομικής και επιχειρηματικής επικαιρότητας”. 

Η έρευνα διεξήχθη από τις 25 – 29 Ιανουαρίου 2011, μέσω του συστήματος ηλε­κτρονικών ερευνών και δημοσκοπήσεων PrimoQ, που έχει εγκαταστήσει η Palmos Analysis και χρησιμοποιεί το ΕΒΕΘ. Στην έρευνα συμμετείχαν 280 επιχειρήσεις – μέλη του ΕΒΕΘ από όλους τους κλάδους δραστηριότητας, κάθε μεγέ­θους και κάθε νομικής μορφής.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που δεν έχουν υιοθετήσει επιχειρησιακές συμβάσεις το 29% δηλώνει ότι ο λόγος για την στάση τους αυτή είναι ότι δεν θεωρούν ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα βοηθήσουν ουσιαστικά την επιχείρησή τους, το 26% επικαλείται την έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και το 21% σκοπεύει να υιοθετήσει επιχειρησιακές συμβάσεις στο μέλλον, ενώ μόνο το 5% δηλώνει ότι ο λόγος που απέτρεψε την εφαρμογή επιχειρησιακής σύμβασης στη επιχείρηση είναι ότι υπήρξαν ή θεωρήθηκε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στην επιχείρηση.

Από την άλλη, το 31% όσων δηλώνουν ότι εφάρμοσαν επιχειρησιακές συμβάσεις θεωρούν ότι η επιχείρηση ωφελήθηκε από την εφαρμογή τους έναντι 14% που θεωρεί ότι η επιχείρηση δεν βοηθήθηκε από την εφαρμογή τους, ενώ η πλειοψηφία (49%) εκτιμά ότι δεν υπήρξε σημαντική μεταβολή στην πορεία της επιχείρησης ως αποτέλεσμα της εφαρμογής επιχειρησιακών συμβάσεων.

Αρθρο 99
Σε σχέση με το Άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα το 29% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι λειτουργεί άδικα και ανορθόδοξα για τους υπαγόμενους σε αυτό έναντι του 14% που θεωρεί ότι λειτουργεί δίκαια και σωστά, ενώ το 57% δεν εκφέρει άποψη για το θέμα αυτό.

Από την άλλη, το 49% των ερωτηθέντων θεωρεί το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα άδικο και ανορθόδοξο για τους πιστωτές των υπαγόμενων σε αυτό έναντι μόλις 7% που θεωρεί ότι λειτουργεί δίκαια και σωστά, ενώ εδώ το ποσοστό όσων δεν εκφέρουν καμιά άποψη πέφτει στο 44%.

Ανταγωνιστικότητα
Μόνο 1 στις 5 περίπου (18%) επιχειρήσεις – μέλη του ΕΒΕΘ θεωρεί ότι η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης σε σχέση με τις αντίστοιχες του εξωτερικού είναι «Πολύ Υψηλή» (2%) ή «Υψηλή» (16%), ενώ στο αντίποδα 2 στις 5 (40%) θεωρούν ότι η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής τους σε σχέση με τις αντίστοιχες του εξωτερικού είναι «Πολύ Χαμηλή» (15%) ή «Χαμηλή» (25%), ενώ το 34% θεωρεί ότι η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής τους βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις του εξωτερικού. Η εικόνα αυτή εμφανίζεται βελτιωμένη στις εξαγωγικές επιχειρήσεις – μέλη του ΕΒΕΘ (26% «Πολύ Υψηλή» + «Υψηλή», 32% «Πολύ Χαμηλή» + «Χαμηλή» και 38% στα ίδια επίπεδα).

Εμπόδια
Φορολογία (86%) και γραφειοκρατία (77%) αποτελούν, σύμφωνα με τις επιχειρήσεις – μέλη του ΕΒΕΘ, τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής τους έναντι των αντίστοιχων επιχειρήσεων του εξωτερικού. Ακολουθούν το μη μισθολογικό κόστος (ασφαλιστικές εισφορές κτλ) (61%), οι δημόσιες υποδομές (57%) και η διαφθορά (55%), ενώ το μισθολογικό κόστος βρίσκεται στην  έκτη μόλις θέση της λίστας με 31%. Έπονται η ποιότητα/ κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού (15%) και το τεχνολογικό υπόβαθρο της χώρας (14%). Η εικόνα είναι περίπου ίδια όταν εξετάζονται οι απαντήσεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

Οι μισθοί
Διχασμένες εμφανίζονται οι επιχειρήσεις – μέλη του ΕΒΕΘ για το θέμα της διατήρησης ή κατάργησης/ περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα: το 44% δηλώνουν υπέρ της διατήρησης του 13ου και του 14ου μισθού όπως ισχύουν σήμερα ενώ το 47% δηλώνουν υπέρ της περικοπής/ μείωσης (30%) ή υπέρ της πλήρους κατάργησής τους (17%).

Κράτος
Εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης από διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου καταγράφονται στην έρευνα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ικανοποίησης (το ποσοστό όσων επιχειρήσεων δηλώνουν «Πολύ» και «Αρκετά» ικανοποιημένες) βρίσκεται στο 14% για τα Τελωνεία, στο 9% για τις Δημοτικές Υπηρεσίες, στο 7% για την Εφορία και μόλις στο 1% για τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων!

Οι τράπεζες
Σταθερότητα παρουσιάζουν οι δείκτες που αφορούν στις σχέσεις των επιχειρήσεων με τον τραπεζικό τομέα, καθώς το ποσοστό ικανοποίησης βρίσκεται στο 38% (έναντι 36% τον Ιούλιο του 2011) ενώ μειώνεται σημαντικά το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει επιδείνωση των σχέσεών τους με τις τράπεζες (από το 59% τον Ιούλιο του 2011 στο 35% σήμερα), χωρίς ωστόσο να αυξάνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει βελτίωση στις σχέσεις τους με τις τράπεζες (σταθερά στο χαμηλότατο 2%). Ταυτόχρονα, απουσιάζουν παντελώς οι θετικές κρίσεις για την αναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης και το 92% την κρίνει αρνητικά.

Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων – μελών του ΕΒΕΘ σχετικά με τη ρευστότητα, τις δανειακές τους ανάγκες και τους όρους δανεισμού για τους επόμενους τρεις μήνες παραμένουν απαισιόδοξες, ενώ οι εκτιμήσεις τους για την εξέλιξη των πωλήσεών τους, της απασχόλησης και της βιωσιμότητάς τους εμφανίζονται οριακά βελτιωμένες, παραμένοντας ωστόσο έντονα απαισιόδοξες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.