Κύπρος: Ιδρύεται Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Στις 22 Φεβρουαρίου καταφθάνει στην Κύπρο κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχήμα που θα αναλάβει να χορηγεί εγγυήσεις για την τραπεζική χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το νέο σχήμα θα ονομάζεται Εθνικό Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και η διαχείρισή του δεν θα γίνει από κυπριακή κρατική δομή, αλλά θα ανατεθεί στη θυγατρική της ΕΤΕπ, European Investment Fund (EIF). Το Ταμείο θα προικοδοτηθεί αρχικά με ένα ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ και η διοίκησή του θα συνάψει συμφωνίες με κυπριακές τράπεζες στις οποίες θα διαθέσει πόρους για να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για δάνεια που θα λαμβάνουν κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι πόροι του Εθνικού Ταμείου θα προέλθουν από δανεισμό της ΕΤΕπ και από τον προϋπολογισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ΕΤΕπ θα χορηγήσει ένα «Χ» ποσό και με ισόποσο ποσό θα συνεισφέρει η Δημοκρατία.

Οι πρώτες σχετικές συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών, Κίκη Καζαμία, με τον αντιπρόεδρο της ΕΤΕπ, Πλούταρχο Σακελλάρη έγιναν τον φθινόπωρο. Έκτοτε η προεργασία προχώρησε αρκετά και συμφωνήθηκαν όσα αναφέραμε προηγουμένως και στα τέλη του Φεβρουαρίου θα γίνει στη Λευκωσία η αξιολόγηση του σχήματος (due diligence).

Η εκτίμηση της ΕΤΕπ είναι ότι ο εν λόγω μηχανισμός θα βοηθήσει την κυπριακή οικονομία και τις κυπριακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε περιόδους κρίσης το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει μια μικρομεσαία επιχείρηση είναι η αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας έλλειψης εγγυήσεων. Το πρόβλημα αυτό μπορεί να το απαλύνει το υπό σχεδιασμό Εθνικό Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, παρέχοντας εγγυήσεις –κατόπιν αξιολόγησης του επιχειρηματικού σχεδίου της μικρομεσαίας επιχείρησης– και διευκολύνοντας την εκταμίευση τραπεζικού δανείου, από τη στιγμή που θα μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος για την τράπεζα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το EIF έχει μεγάλη εμπειρία ως Fund of Funds, τόσο σε εγγυήσεις, όσο και σε άλλα προϊόντα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως το Jeremie.

Τα προϊόντα που μπορεί να δημιουργήσει, δυνητικά, το Εθνικό Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, είναι γενικά (όπως εγγυήσεις για χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων), αλλά και πιο εξειδικευμένα, όπως επιδότησης επιτοκίου –ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κύπρο λόγω του υψηλού κόστους χρηματοδότησης– ή για χορήγηση κεφαλαίου κίνησης (όχι δηλαδή για νέες επενδύσεις) και κάλυψης υποχρεώσεων προς προμηθευτές, πρόβλημα που επίσης απασχολεί ιδιαίτερα την κυπριακή επιχειρηματικότητα. Άλλο προϊόν που ταιριάζει στην περίπτωση της Κύπρου είναι η παροχή μικροχρηματοδοτήσεων για πολύ μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν ώς 9 άτομα.

Αν η επιχείρηση δεν πληρώσει το δάνειο, αυτό αποπληρώνεται από τον εγγυητή, το Εθνικό Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Η οφειλή του επιχειρηματία δεν παραγράφεται, αλλά η υποχρέωση καταβολής μεταφέρεται στο Ταμείο.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» (Κύπρου) στις 12 Φεβρουαρίου 2012.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κύπρος: Ιδρύεται Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.