Η κυπριακή αγορά γκολφ φαίνεται να είναι από τις ελάχιστες οάσεις ανάπτυξης για την εγχώρια κτηματαγορά. Τα υφιστάμενα γήπεδα γκολφ –Aphrodite Hills, Elea, Minthis Hills και Secret Valley– συνοδεύονται από οικιστικές αναπτύξεις, με τα υπό κατασκευή έργα να απευθύνονται σε υψηλά εισοδήματα. Σήμερα στην Κύπρο λειτουργούν τέσσερα γήπεδα γκολφ και ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την ανάπτυξη άλλων δέκα.
Παρά την ύφεση που χαρακτηρίζει την εγχώρια κτηματαγορά έχει ξεκινήσει η κατασκευή νέων αναπτύξεων στο Aphrodite Hills και στο Elea Estate.
Aphrodite Hills
Τo Alexander Heights αποτελεί την τελευταία –και πιο πολυτελή προσθήκη– στην οικιστική ανάπτυξη του Aphrodite Hills Resort. Με το τελευταίο αυτό έργο ολοκληρώνεται το αναπτυξιακό πλάνο του Aphrodite Hills. Το Alexander Heights βρίσκεται σε μία προνομιακή τοποθεσία περιλαμβάνει 69 ιδιοκτησίες –21 επαύλεις, 16 junior επαύλεις και 32 διαμερίσματα– και οι τιμές αρχίζουν από 594.000 ευρώ για ένα διαμέρισμα δυο υπνοδωματίων, 1.100.000 ευρώ για μία μικρή έπαυλη και 1.845.000 ευρώ για μία έπαυλη. Η κατασκευή θα γίνει σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2013. Το 60% των επαύλεων και το 25% των διαμερισμάτων της πρώτης φάσης έχουν ήδη πωληθεί. Η αξία των πωληθέντων ανέρχεται σε 15,5 εκατ. ευρώ.
Η κατασκευή του Aphrodite Hills Resort ξεκίνησε το 2000. Περιλαμβάνει 800 οικιστικές μονάδες υψηλών προδιαγραφών (οι 650 έχουν κατασκευαστεί) και τουριστική ανάπτυξη με γκολφ 18 οπών, ακαδημία τένις, spa, επισιτιστικές χρήσεις και το ξενοδοχείο Intercontinental. Η συνολική αξία της επένδυσης ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.
Elea
Πρόσφατα ξεκίνησε και η οικιστική ανάπτυξη στο Elea Estate, με την παρουσίαση στην αγορά επτά προνομιούχων επαύλεων μεγέθους 4-5 υπνοδωματίων με πρόσοψη στο γήπεδο και θέα τη θάλασσα. Οι επαύλεις αυτές κυμαίνονται από 380 μέχρι 450 τ.μ. και οι τιμές τους αρχίζουν από τα 1.7εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι κτισμένες σε μεγάλα οικόπεδα, εκτάσεως μεταξύ 970 και 1.700 τ.μ.
«Η έναρξη της κατασκευής των πρώτων αυτών επαύλεων αναμένεται να αρχίσει αυτό τον μήνα. Κάτι το οποίο συμπίπτει κα με το λανσάρισμα των υπόλοιπων 49 μονάδων, που θα αποτελέσουν μαζί με τις επτά προαναφερθείσες και τη πρώτη φάση της οικιστικής μας ανάπτυξης», εξηγεί στην «Κ» ο γενικός διευθυντής του Elea Estate, Ανδρέα Αναστασίου. Η πρώτη φάση στο σύνολο της θα περιλαμβάνει 56 οικιστικές μονάδες που κυμαίνονται μεταξύ 2-5 υπνοδωματίων με εμβαδά μεταξύ 200-450 τ.μ. Οι τιμές αρχίζουν από 695.000 ευρώ.
Η οικιστική ανάπτυξη στο Elea Estate θα αποτελείται από 330 περίπου οικιστικές μονάδες οι οποίες θα αναπτυχθούν σε τέσσερις συνολικά φάσεις.
«Η τελευταία φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019, ανάλογα φυσικά και με τις συνθήκες της αγοράς και τη ζήτηση», σημειώνει ο κ. Αναστασίου.
Το θετικό με τις οικιστικές αναπτύξεις εντός γκολφ είναι ότι απευθύνονται σε ανώτερα εισοδηματικά στρώματα.
«Οι αγοραστές που στοχεύουμε είναι στις σχετικά εύπορες οικονομικές τάξεις, και έχουν ως στόχο την αγορά, τόσο για ιδιοκατοίκηση όσο και για επενδυτικούς σκοπούς. Οι εν λόγω αγοραστές είναι συνήθως απαιτητικοί και έχουν πλήρη επίγνωση του τι αγοράζουν. Δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα, την αρχιτεκτονική, καθώς και στις ανέσεις και συνδεόμενες υπηρεσίες. Γεωγραφικώς στοχεύουμε κατά κύριο λόγο στο Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, και Ρωσία. Σημαντικές αγορές θεωρούνται επίσης η Σκανδιναβία και η Μέση Ανατολή», σημειώνει ο κ. Αναστασίου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για το οικιστικό μέρος του Elea Estate υπολογίζεται, για όλες τις φάσεις, στα 300 εκατ. ευρώ, περιλαμβανομένου του κατασκευαστικού κόστους και σχετικών μελετών.
Προβολή του γκολφ από τον ΚΟΤ
Η αγορά γκολφ αποτελεί μία από τις πιο ενδιαφέρουσες, καθώς προσελκύει τουρίστες υψηλής ποιοτικής στάθμης. Στην περίπτωση της Κύπρου αποτελεί ένα απαραίτητο στοιχείο για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς η περίοδος αιχμής είναι το διάστημα Οκτώβριος – Απρίλιος.
Ο ΚΟΤ συμμετείχε πρόσφατα στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού Γκολφ IGTM στην Τουρκία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση τουρισμού γκολφ στον κόσμο με συμμετοχές πέραν των 1.200 επαγγελματιών του τομέα, περιλαμβανομένων 450 εκθετών (γηπέδων γκολφ, Εθνικών Οργανισμών Τουρισμού, ξενοδοχείων κλπ.), 350 Οργανωτών Ταξιδιών Γκολφ, δημοσιογράφων και ΜΜΕ από 60 χώρες απ’ όλη την υφήλιο.
Το 2011 ήταν η πρώτη χρονιά που ο ΚΟΤ συμμετείχε στην εν λόγω έκθεση. Κύριες αγορές, πηγές τουρισμού γκολφ για την Κύπρο, είναι το Ηνωμένο Βασίλειο/Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ολλανδία και οι Βόρειες Χώρες. Άλλες χώρες που προωθούν διακοπές γκολφ στην Κύπρο είναι η Ελβετία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία και η Τσεχία.
«Η Κύπρος έχει τα εχέγγυα να καταστεί ένας “Παράδεισος Γκολφ”, αφού διαθέτει γήπεδα γκολφ με διεθνείς και ευρωπαϊκές διακρίσεις, που προσφέρουν ξεχωριστές εμπειρίες γκολφ, ξενοδοχειακή υποδομή, υπηρεσίες, και ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες, ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, όταν τα περισσότερα γήπεδα γκολφ σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης είναι κλειστά. Ας μην ξεχνάμε ότι 30% της παγκόσμιας δυνητικής πελατείας των 50 εκατομμυρίων γκολφέρ συνηθίζουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διακοπές γκολφ», εξηγεί στην «Κ» η Συντονίστρια Τουρισμού Γκολφ του ΚΟΤ, Μάρω Καζέπη.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η Καθημερινή Κύπρου στις 22 Ιανουαρίου 2012