Κύπρος: Πιέσεις δέχονται και τα εμπορικά ακίνητα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Υποχώρηση κατέγραψαν οι τιμές των εμπορικών ακινήτων σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, σύμφωνα με έκθεση της Danos, International Property Consultants & Valuers για την κατάσταση στην κυπριακή αγορά ακινήτων το δεύτερο εξάμηνο του 2011.

Η πίεση αφορά κυρίως τα καταστήματα λιανικής, εξέλιξη που συμβαδίζει με τις πιέσεις που δέχεται η κυπριακή αγορά λιανικών πωλήσεων.
Ειδική αναφορά γίνεται στη Λευκωσία, όπου εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική ζήτηση, η οποία στις περισσότερες περιπτώσεις ικανοποιείται, αν και υπάρχουν περιπτώσεις που η προσφορά ακινήτων υπερβαίνει τη ζήτηση, γεγονός που οδηγεί στη σημερινή μείωση των τιμών.

Επίσης υπογραμμίζεται η σημαντική ανάπτυξη νέων επιμέρους αγορές, όπως του Στρόβολου, όπου η προσφορά αναμένεται να είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια του 2012. Οι αποδόσεις των επενδύσεων είναι της τάξης του 5,5% -6,5% και οι τρέχουσες τιμές ενοικίασης χαρακτηρίζονται βιώσιμα.

Αγορά λιανικής
Ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή της Λευκωσίας, οι αποδόσεις των επενδύσεων για καταστήματα και γραφεία κυμαίνεται μεταξύ 5%
και 6%. Οι τιμές αγοράς για τα καταστήματα που βρίσκονται έξω από το κέντρο Λευκωσίας φαίνεται να είναι χαμηλότερες, αλλά υπάρχουν πυρήνες που μπορεί να είναι τόσο υψηλές όσο αυτές στο κέντρο. Σημαντική εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει θετικά την αγορά λιανικής πώλησης είναι η συνεχής εισροή Ελλήνων εμπόρων λιανικής πώλησης.
Λιανική ανάπτυξη συγκεντρώνεται στις τέσσερις κύριες πόλεις της χώρας(Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα, Πάφος).
Στη Λευκωσία, το κέντρο παραμένει η ισχυρότερη αξία, αλλά η κυκλοφοριακή συμφόρηση και τα προβλήματα στάθμευσης παραμένουν οι βασικοί προβληματικοί παράγοντες. Επίσης παραμένει ισχυρή η ζήτηση αποκεντρωμένων μορφών λιανικού εμπορίου.
Στην ίδια έκθεση επισημαίνεται ότι υπάρχει ταχεία ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός της αγοράς λιανικής πώλησης, ιδίως όσον αφορά τα εμπορικά κέντρα και σούπερ μάρκετ. Αναφορά υπάρχει στην ανέγερση από την K. Athienitis Contractors Developers ενός νέου οργανωμένου Κέντρου Εμπορίου, σε οικόπεδο με επιφάνεια 61.261 τ.μ. Όπως έχει ήδη γράψει η «Κ» το εν λόγω εμπορικό κέντρο θα αναπτυχθεί στα δυτικά προάστια της Λευκωσία, στην περιοχή του Αρχαγγέλου / Ανθούπολη. Θα αποτελείται από περίπου 20.000 τ.μ. ωφέλιμων εμπορικών χώρων.

Τα γραφεία
Παραδοσιακά, o χώρος των γραφείων στην Κύπρο, ακολουθεί το κοινό είδος των πολυώροφων κτιρίων. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται ισχυρή προσφορά σε γραφεία Α Κλάσης, με όλες τις σύγχρονες
απαιτήσεις και προδιαγραφές.
Αυτού του είδους οι γραφειακοί χώροι θέτουν υψηλότερα τον πήχη, τόσο για τις αγοραίες αξίες, όσο και για τα ενοίκια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες επηρεάζουν τη ζήτηση για επαγγελματική στέγη πάνω από το αναμενόμενο. Πιο συγκεκριμένα η ζήτηση για γραφεία είναι μειωμένη και αυτό αντικατοπτρίζεται στις τιμές, παρατηρεί η έκθεση της Danos

Βιομηχανικά ακίνητα
Οι αποδόσεις της αγοράς logistics θεωρούνται πολύ θετικές και υπάρχει μεγάλη ζήτηση κοντά σε μεγάλες αρτηρίες, όπως η οδό Λευκωσίας – Λάρνακας/Λεμεσου. Το εύρος των τιμών ενοικίασης κυμαίνεται από 1,7 ως 3,4 ευρώ το τ.μ., το νέο για ένα νέο χώρο αποθήκης στο Δάλι, ενώ οι αξίες
αξίες της γης, που προορίζεται για βιομηχανική χρήση, είναι περίπου από 120 έως 170 € / τ.μ, σύμφωνα με τη Danos.

Πτώση πωλήσεων κατά 40%

Η αγορά ακινήτων Κύπρος βρίσκεται σε ύφεση από τα μέσα του 2008 με τις πωλήσεις να έχουν μειωθεί κατά περίπου 40% , ενώ έχει πληγεί περισσότερο η δεύτερη κατοικία διακοπών.
«Η έλλειψη επενδύσεων σε ακίνητα από το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ως ένας λόγος για την πτώση, ειδικά στην περιοχή της Πάφου, μια από τις πιο δημοφιλείς περιοχές για την ξένη ιδιοκτησία», αναφέρει η έκθεση της Danos.
«Η μείωση των πωλήσεων ακινήτων επηρεάζει τα έσοδα του νησιού, καθώς μειώνονται τα φορολογικά έσοδα. Η κάμψη της αγοράς επηρεάζει τα δημόσια έσοδα. Τα έσοδα από το φόρο κεφαλαιουχικών κερδών μειώθηκαν κατά 18%, σύγκριση με το 2008.
Αναφορά γίνεται στη δυσκολίες δανεισμού, καθώς οι τράπεζες έχουν αυξήσει το επίπεδο των εξασφαλίσεων που ζητούνται από κατασκευαστές και μη κατοίκους της Κύπρου που θέλουν να τοποθετηθούν στην κυπριακή αγορά. Επίσης οι τράπεζες λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο από απότομη πτώση των τιμών στα δημοφιλή παραθαλάσσια θέρετρα.

Αξίες γραφειακών χώρων, ευρώ  ανά τ.μ.

Πόλη                   Αγορά           Ενοικίαση

Λευκωσία        2.500 – 4.500     8-20

Λεμεσός         2.500 – 4.500     8-24

Πάφος            1.700 – 2.300     8-13

Λάρνακα        1.800 – 2.500     8-13

2

Αξίες καταστημάτων στη Λευκωσία, ευρώ ανά τ.μ.

Οδός                   Αγορά        Ενοικίαση

Μακαρίου            9.000         45-55

Στασικράτους      8.000         40-50

Αθαλάσσας        6.000         20-25

Κένεντι                 6.000         20-25

Πηγή: Danos, International Property Consultants & Valuers

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η Καθημερινή Κύπρου, στις 5 Φεβρουαρίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.