Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Η κινητικότητα στο μέτωπο των Κυπριακών Αερογραμμών, με τη έντονη δραστηριοποίηση των πιλότων και τις επαφές που είχαν με την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, αποτελεί τη δημόσια έκφραση των εξελίξεων στον κρατικό αερομεταφορέα.
Το ευκταίο σενάριο είναι η πώληση της εταιρίας σε ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος θα διασφαλίσει τη λειτουργία της εταιρίας και φυσικά όσο το δυνατό περισσότερες θέσεις εργασίας. Το ευτύχημα είναι ότι οι Κυπριακές έχουν ορισμένα θετικά στοιχεία (υψηλές πληρότητες σε δρομολόγια προς Αθήνα, Λονδίνο, Ρωσία, ομοιογένεια στόλου) που μπορούν να τραβήξουν το ενδιαφέρον άλλων αερομεταφορέων. Το υπουργείο Οικονομικών θα ήθελε αυτό το επενδυτικό ενδιαφέρον να μεταφραστεί σε ένα τίμημα που δεν θα είναι εξευτελιστικό.
Οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει ανεβάζουν σε 50 ως 70 εκατ. ευρώ την περιουσία της εταιρίας και το ποσό αυτό κρίνεται ως ικανοποιητικό για να περάσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές σε χέρια ιδιωτών.
Το θέμα είναι πως το κρίνει η αγορά. Πληροφορίες της «Κ» από κύκλους εν δυνάμει επενδυτών αναφέρουν ότι τα πάντα είναι θέμα τιμής και συμφωνίας. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να διατηρηθεί ακόμη και το σύνολο του προσωπικού, αλλά το τίμημα θα ήταν χαμηλότερο. Ωστόσο οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν είναι μια εταιρία που αφήνει αδιάφορη την αεροπορική αγορά. Μια συμμαχία ή ένταξη της σε ένα μεγαλύτερο αερομεταφορέα μπορεί να δημιουργήσει συνέργειες και οικονομίες κλίμακας που θα καθιστούν την εταιρία κερδοφόρα, με ένα σημαντικό πτητικό έργο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχουν ταμπού πάνω στο θέμα πώλησης των Κυπριακών σε ιδιώτη και γνωρίζουν ότι όσο ταχύτερα κλείσει το θέμα, τόσο πιο εύκολη θα είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Όλοι γνωρίζουν ότι πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη από το βασικό μέτοχο της εταιρίας, την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν μπορεί να υπάρξει. H μόνη οικονομική βοήθεια στην οποία μπορεί να προσβλέπει η εταιρία είναι η αποζημίωση για τον αποκλεισμό της από τον εναέριο χώρο της Τουρκίας.
Η Παγκύπρια Συντεχνία Πιλότων θέλοντας να προλάβει την επανάληψη γεγονότων τύπου Eurocypria, θέτει δημόσια και με ένταση την ανάγκη να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των Κυπριακών Αερογραμμών.
Η αεροπορική αγορά είναι μια σκληρή και δύσκολη αγορά, ευάλωτη στις διεθνείς εξελίξεις και με ένα αυξανόμενο κόστος, λόγω των καυσίμων. Μικρά σχήματα, όπως είναι οι Κυπριακές Αερογράμμες, που καλύπτουν και ευρύτερες ανάγκες (η Κύπρος εξαρτάται στις αερομεταφορές για να επικοινωνεί με το εξωτερικό), στέκονται με δυσκολία στον ανταγωνισμό. Η ανάπτυξη των εταιρειών χαμηλού κόστους δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.
Ο στρατηγικός επενδυτής φαντάζει ως ιδανική λύση για την ανάπτυξη των Κυπριακών Αερογραμμών.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, έχει στα χέρια του υπόμνημα της ΠΑΣΥΠΙ (στο οποίο ασκείται σκληρή κριτική στην παρούσα διοίκηση) και δεσμεύτηκε για τακτική επαφή με τη συντεχνία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Κυπριακών Αερογραμμών, Κυριάκος Κυριάκου, ανέφερε ότι δεν υπάρχει χώρος για άγονες αντιπαραθέσεις και ζήτησε συναινετικό πνεύμα από όλους για να βρεθούν λύσεις που θα επιτρέψουν στις Κυπριακές Αερογραμμές να συνεχίσουν την μακρόχρονη ιστορία τους.
Η εταιρία σε μια προσπάθεια αύξησης των πληροτήτων προχώρησε σε ειδικά προσφορά χαμηλών ναύλων σε όλα τα δρομολόγια.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η Καθημερινή Κύπρου στις 29 Ιανουαρίου 2012