Τέσσερα χρόνια λειτουργίας έχει συμπληρώσει η Eurobank EFG Κύπρου και ο διευθύνων σύμβουλος της κυπριακής θυγατρικής του Ομίλου, Μιχάλης Λούης, προβαίνει στην «Κ» σε ένα μίνι απολογισμό, μιλά για τις προκλήσεις της συγκυρίας, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του τόπου. Η Eurobank EFG διατηρώντας μία εντυπωσιακή κεφαλαιακή επάρκεια, συνεχίζει τις δανειοδοτήσεις και παραμένει κερδοφόρα.
–Με ποιους τρόπους διαχειρίζεστε τη δύσκολη οικονομική συγκυρία;
Η οικονομική συγκυρία είναι όντως δύσκολη, τόσο λόγω των προβλημάτων στην Ευρώπη γενικότερα όσο και λόγω των συγκεκριμένων προβλημάτων της κυπριακής οικονομίας. Μαγικές και εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και όλοι μας πρέπει να συμβάλουμε ούτως ώστε τα προβλήματα να ξεπεραστούν με το μικρότερο δυνατό κόστος. Το γεγονός ότι έστω και αργά ελήφθησαν μέτρα για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών είναι μια θετική εξέλιξη, ενώ εξίσου θετικό είναι το γεγονός πως τα μέτρα αυτά δεν προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις και κοινωνική αναταραχή, δίνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο και το μήνυμα ότι η κυπριακή κοινωνία αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης, η διαχείριση της οποία απαιτεί σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
–Έχετε δυσκολέψει τη χορήγηση δανείων σε πελάτες σας; Προσπαθείτε να προσελκύσετε νέες καταθέσεις;
Το κεντρικό μήνυμα της τράπεζάς μας είναι, «Υπεύθυνα δίπλα σας» και σε αυτή ακριβώς την συγκυρία αποκτά το πλήρες νόημά του και αποτελεί τον γνώμονα για τη στάση μας απέναντι στους πελάτες μας. Μένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην απόφασή μας να τους βοηθήσουμε να αντεπεξέλθουν στην παρούσα οικονομική συγκυρία με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Συνεχίζουμε να δανειοδοτούμε τους πελάτες μας ή έργα που βρίσκονται στους τομείς που εκτιμούμε ότι έχουν θετικές προοπτικές, την πράσινη ενέργεια, τις εξαγωγές, τον τουρισμό, το εμπόριο, τις υπηρεσίες και αλλού, αξιολογώντας ωστόσο πολύ προσεκτικά τους κινδύνους που αναλαμβάνουμε, όπως επιβάλει η ευθύνη που έχουμε έναντι των καταθετών και της κοινωνίας συνολικά. Στον τομέα των καταθέσεων υπάρχει έντονος ανταγωνισμός, τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου, άλλα μέχρι σήμερα θεωρούμε την πορεία της τράπεζας μας και σε αυτόν τον τομέα ικανοποιητική.
–Η τράπεζα είναι καινούργια στην αγορά. Πώς κρίνετε τη μέχρι σήμερα παρουσία σας;
Μέσα στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας της, η Τράπεζα αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς και κατάφερε να γίνει μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Κύπρο, τόσο από πλευράς δανείων όσο και καταθέσεων, αλλά και να θεωρείται πλέον ως η τράπεζα πρώτης επιλογής στον τομέα του Wholesale Banking. Επίσης, καταφέραμε να αποσπάσουμε δύο διαδοχικές διεθνείς διακρίσεις στον τομέα του Private Banking από το διεθνούς φήμης περιοδικό Euromoney, διακρίσεις που αποτελούν για μας επιβεβαίωση αλλά και ηθική αναγνώριση των στελεχών μας για την ποιότητα της δουλειάς μας.
Πιστεύουμε πως η επιτυχής πορεία της τράπεζας στην Κύπρο στηρίζεται στη συνεχή θέληση για εξέλιξη, βελτίωση και πρόοδο, στα πολύ καλά οικονομικά της στοιχεία που εμπνέουν εμπιστοσύνη στους πελάτες μας, άλλα και στην υποστήριξη που παρέχει ο Όμιλος.
–Το ότι η μητρική σας είναι μια ελληνική τράπεζα σας δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες;
Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, λόγω της σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης. Η μητρική μας είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική ελληνική τράπεζα και όπως όλες οι τράπεζες στην Ελλάδα υφίσταται τις συνέπειες αυτής κρίσης, έχοντας επιδείξει αξιοσημείωτη αντοχή.
Η Eurobank EFG καθ’ όλο το διάστημα της κρίσης υπήρξε και παραμένει ενεργός παράγοντας στη μεγάλη προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από πολύ νωρίς μέσα από ένα ευρύ πλέγμα πολύπλευρων ενεργειών και πρωτοβουλιών έκανε πράξη τη δέσμευσή της να στηρίζει ενεργά τις πιο δυναμικές, σύγχρονες και εξωστρεφείς επιχειρηματικές δυνάμεις, με επίκεντρο των πρωτοβουλιών αυτών τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, την ανάπτυξη των έργων υποδομής, την ενθάρρυνση της καινοτομίας και τη στήριξη του τουρισμού.
Σας θυμίζω πως στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών, η Eurobank εγκαινίασε από εδώ, από τη Λευκωσία, το πραγματικά καινοτόμο πρόγραμμα Go International με τη συμμετοχή ελληνικών και κυπριακών επιχειρήσεων, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και πολλών δυναμικών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής.
Αυτή ακριβώς η δυναμική του Ομίλου, διευκολύνει και τη δική μας δουλειά εδώ στην Κύπρο, γιατί ανοίγει δρόμους και προοπτικές, συμβάλλει στη διαμόρφωση συνθηκών που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής και των πελατών μας. Από την εμπειρία μας μέχρι σήμερα μπορώ να πω ότι οι πελάτες μας αξιολογούν πρωτίστως τη δυναμική μιας τράπεζας, τα προϊόντα, την ευελιξία και την εμπειρία των στελεχών της και είμαστε πολύ υπερήφανοι που κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες έχουμε διατηρήσει την εμπιστοσύνη των πελατών μας.
–Σκοπεύετε να βγείτε επιθετικά στον κυπριακό ανταγωνισμό, από τη στιγμή μάλιστα που δεν έχετε έκθεση στην Ελλάδα;
Η Eurobank EFG Κύπρου έχει εφαρμόσει μία διαφορετική και πιο ανταγωνιστική στρατηγική από τις υπόλοιπες τράπεζες του νησιού, επικεντρωμένη αποκλειστικά στο Wholesale Banking και πιο συγκεκριμένα στους τομείς του Corporate and Ιnvestment Βanking, International Business Banking, Private Banking και Asset Management και Global Markets (Treasury Sales). Μέσω αυτής της διαφοροποιημένης στρατηγικής προσφέρονται πιο εξειδικευμένα και υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και προσαρμοσμένες λύσεις οι οποίες ταιριάζουν στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε πελάτη. Η τράπεζα κάνει σταθερά βήματα ανάπτυξης εργασιών με Κύπριους και ξένους πελάτες.
Αυτό που μας ικανοποιεί αυτή τη στιγμή είναι ότι παρά το ότι η κυπριακή αγορά είναι πολύ ανταγωνιστική, εντούτοις η εικόνα και η φήμη της τράπεζάς μας δρα καταλυτικά στην προσέλκυση νέων πελατών. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί νέοι πελάτες μάς προσεγγίζουν μετά από συστάσεις υφιστάμενων πελατών μας.
Έχουμε εμπιστοσύνη στον Κύπριο επιχειρηματία, στον Κύπριο ιδιώτη επενδυτή και στους θεσμούς του κράτους και πιστεύουμε ότι η παρούσα δύσκολη συγκυρία μπορεί να μετατραπεί και σε ευκαιρία, τόσο για την χώρα όσο και για την τράπεζα. Γι’ αυτό ακριβώς θα συνεχίσουμε να είμαστε δυναμικά παρόντες στην αγορά.
–Σε τι επίπεδα κυμαίνεται η κεφαλαιακή σας βάση;
Η Τράπεζα στην Κύπρο είχε κεφάλαια και αποθεματικά ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ το εννιάμηνο του 2011, με Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας (CAR) 25,3% και Βασικά Ίδια Κεφάλαια (Core Tier 1) 23,26%.
–Το 2011 θα κλείσει με κέρδη;
Πρέπει να σημειώσουμε ότι η τράπεζά μας από την πρώτη κιόλας πλήρη χρονιά χρήσης ήταν κερδοφόρα. Αυτό οφείλεται στη σκληρή δουλειά όλων των συναδέλφων και όλων των τμημάτων της τράπεζας, τα οποία εργάζονται και αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους. Στα δημοσιευμένα αποτελέσματα εννιαμήνου 2011, η Τράπεζα κατέγραψε κέρδη μετά από φόρους ύψους 30,7 εκατομμυρίων ευρώ. Αναμένουμε ότι τα κέρδη για ολόκληρη τη χρονιά του 2011 θα είναι εξίσου ικανοποιητικά όσο και οι πρώτοι εννέα μήνες.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδσα η Καθημερινή Κύπρου στις 5 Φεβρουαρίου 2012