To PSI αλλάζει το τραπεζικό σκηνικό

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Η ολοκλήρωση του PSI, δηλαδή της συμμετοχής των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους και η παράλληλη διαδικασία ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας του τραπεζικού τομέα, οδηγεί σε ανακατατάξεις τον κυπριακό τραπεζικό χάρτη.

Στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις ακόμη και για την είσοδο νέων μετόχων, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές και κυρίως οι αγορές, ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα όχι μόνο αντέχει, αλλά μπορεί να προσελκύσει και νέα κεφάλαια.
Την εβδομάδα που μας πέρασε οι μετοχές των κυπριακών τραπεζών ανέκτησαν ένα αξιοσημείωτο μέρος των απωλειών που έχουν υποστεί από το καλοκαίρι, γεγονός που διευκολύνει σχέδια για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Επί του παρόντος το μόνο σχετικό σχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα είναι αυτό της Τράπεζας Κύπρου.

Η Marfin Popular Bank έχει καταθέσει το δικό της σχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει διάφορα σενάρια ακόμη και ακραία, για κούρεμα των ελληνικών ομολόγων πέραν του 70%. Το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης περιλαμβάνει και ανάλογα σενάρια άντλησης κεφαλαίων, ενώ υπάρχει και ενδιαφέρον επενδυτή, που δραστηριοποιείται στην Κύπρο, να αποκτήσει θέση στη Marfin Popular Bank.
Το όλο περιβάλλον επέτρεψε στον υπουργό Οικονομικών, Κίκη Καζαμία, να τοποθετεί δημόσια και θετικά για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι με τα σημερινά δεδομένα οι κυπριακές τράπεζες είναι σε θέση να απορροφήσουν το ελληνικό «σοκ», χωρίς κρατική στήριξη. Επίσης, δήλωσε ότι το κράτος, σε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα, είναι έτοιμο να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια τυχόν του ζητηθεί για στήριξη του κυπριακού τραπεζικού συστήματος.
«Το θέμα της κατάστασης των κυπριακών τραπεζών και της εμπλοκής τους στην ελληνική αγορά το παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση, με πολλή προσοχή, γι’ αυτό κρίνω ότι, όπως είναι τα πράγματα αυτή τη στιγμή, οι τράπεζες είναι σε θέση να ανταποκριθούν με τις δικές τους δυνάμεις και να απαντήσουν στα οποιαδήποτε ερωτήματα και απαιτήσεις τους ζητηθούν, με βάση την απόφαση που έχει σχέση με την αξία των ελληνικών ομολόγων», ανέφερε ο υπουργός.

Μηνύματα
Κοινή εκτίμηση των τραπεζιτών είναι ότι η επιβεβαίωση ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλάζει τα δεδομένα, δημιουργεί νέες προοπτικές και φέρνει νέες επενδύσεις στη χώρα (όπως το έργο για την ηλεκτρική σύνδεση της Κύπρου με Ελλάδα και Ισραήλ). Σε αυτό το περιβάλλον ο τραπεζικός τομέας έχει να κερδίσει πολλά.
«Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αποδίδουν πολύ μεγάλη σημασία στην ύπαρξη φυσικού πλούτου σε μια χώρα», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης, μιλώντας σε ενεργειακό συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

«Η εξεύρεση του συγκεκριμένου κοιτάσματος, η προοπτική ύπαρξης στο σύνολο της ΑΟΖ μας πολύ μεγαλύτερων αποθεμάτων, αλλά και η περιφερειακή ενεργειακή προοπτική που δημιουργείται θα πρέπει να βοηθήσει την Κυπριακή οικονομία, όχι μόνο όταν θα αρχίσει να γίνεται αισθητή η ευημερία στο λαό, αλλά πρώτα βραχυπρόθεσμα», ανέφερε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του και πρότεινε τα έσοδα από το φυσικό αέριο να τοποθετούνται σε ένα Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο.

«Η χρήση των κεφαλαίων αυτών θα πρέπει να είναι μακριά από καταναλωτικές ανάγκες και να επενδύονται μακροχρόνια ή σε μακρόπνοα επενδυτικά έργα που θα ωφελήσουν και τις μελλοντικές γενεές. Τα μηνύματα αυτά θα πρέπει να δοθούν άμεσα, έμπρακτα και ξεκάθαρα προς τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ώστε να μπορέσουμε να τους πείσουμε για τη σύνεση, τη σοβαρότητα και τη διορατικότητα μας», προσέθεσε.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Η Καθημερινή Κύπρου, στις 29 Ιανουαρίου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.