Ως μια λαμπρή ευκαιρία για να ανακτήσει η Κύπρος την εμπιστοσύνη των αγορών χαρακτηρίζει την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Ηλιάδης.
Σε ομιλία του στο 1ο Ενεργειακό Συμπόσιο τόνισε ότι η ύπαρξη των κοιτασμάτων «φέρνει αισιοδοξία στο αβέβαιο περιβάλλον που βιώνουμε. Δημιουργεί προοπτική ελπίδας και επιδρά θετικά στη ψυχολογία. Στο χέρι μας είναι να διαχειριστούμε σήμερα το θέμα σωστά ώστε να αρχίσουμε άμεσα να ανακτούμε την εμπιστοσύνη των αγορών. Μας δίδεται μια λαμπρή ευκαιρία να ξαναθέσουμε την Κύπρο ψηλά στο χάρτη της αξιοπιστίας. Ας μην την αφήσουμε να πάει χαμένη», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης αποδίδουν πολύ μεγάλη σημασία στην ύπαρξη φυσικού πλούτου σε μια χώρα», υπογράμμισε ο κ. Ηλιάδης.
Ο κ. Ηλιάδης βλέπει επιδράσεις, από την ύπαρξη φυσικού αερίου, σε τρείς βασικούς άξονες:
-Στο γεωπολιτικό άξονα.
-Στην αξιοπιστία της Κυπριακής οικονομίας.
-Στην οικονομική δραστηριότητα.
Αναφορικά με τον πρώτο άξονα, τον γεωπολιτικό, η ύπαρξη υδρογονανθράκων στο τρίγωνο Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου, δημιουργεί συνισταμένη δυνάμεων με κοινά συμφέροντα για μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το φυσικό αέριο της περιοχής μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική εναλλακτική πηγή και να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια.
«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος μπορεί να λειτουργήσει και ως ο ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή (Ισραήλ, Αίγυπτο) για αποθήκευση, επεξεργασία, διέλευση ή διαμετακόμιση ενεργειακών πόρων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αποκτώντας τεράστια γεωπολιτική σημασία. Και μόνο η προοπτική αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για ενίσχυση της ειρήνης στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή και να εδραιώσει την πολιτική σταθερότητα», εκτίμησε.
Σε ότι αφορά το δεύτερο άξονα η ύπαρξη φυσικού αερίου επενεργεί καταλυτικά στη βελτίωση της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας η οποία έχει επηρεαστεί από τις διεθνείς συγκυρίες.
Τέλος, στο τρίτο άξονα, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου εκτιμά ότι θα δοθεί ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα από την επεξεργασία και διακίνηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.