Αγκαστινιώτης: Εθνικός στόχος η ανάταξη της οικονομίας

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ

Η δημιουργία δημοσιονομικού αναχώματος για να μπει ένα τέλος στις υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο, τονίζει στην «Κ» ο νέος πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA), Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης. Ο φορέας θα προωθήσει άμεσα σειρά προτάσεων νόμου για να καταστεί η Κύπρος ελκυστικότερος προορισμός επενδύσεων στον χρηματοοικονομικό τομέα.

-Αναλάβετε την προεδρία του φορέα σε μια στιγμή δύσκολη για την κυπριακή οικονομία, με την ανάπτυξη να είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Σε ποιες κατευθύνσεις θα κινηθείτε ώστε να επιτευχθεί η προσέλκυση επενδυτών;
-Η Κύπρος έχει σαφέστατα πλεονεκτήματα, ως επενδυτικός προορισμός, στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών -που είναι και ο μεγαλύτερος τομέας που προσφέρει σήμερα εισοδήματα στην οικονομία μας. Κατά δεύτερο λόγο είναι οι τομείς του τουρισμού και της βιομηχανίας. Πρώτα, όμως, πρέπει να κοιτάξουμε τον χρηματοπιστωτικό τομέα

-Οι οικονομικές δυσκολίες και οι υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομικής πόσο επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών;
-Θεωρώ ότι πρέπει να θέσουμε ως εθνικό στόχο την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους διεθνούς οίκους αξιολόγησης. Δεν είναι εύκολο να πετύχουμε την αναβάθμιση. Απαιτείται πολλαπλή προσπάθεια για να αναστραφεί το κλίμα. Αλλά αν λάβουμε έγκαιρα σωστά, δύσκολα και βαριά μέτρα είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την εικόνα.

-Τι μηνύματα εισπράττεται από το εξωτερικό. Πως βλέπουν την Κύπρο οι συνεργάτες σας;
-Η Κύπρος δεν είναι η μόνη χώρα που έχει δει την πιστοληπτική της ικανότητα να υποβαθμίζεται. Έχει συμβεί και αλλού. Δεν βρισκόμαστε, δηλαδή, σε ένα περιβάλλον όπου όλα πάνε καλά και η Κύπρος αποτελεί την εξαίρεση. Όλες οι χώρες έχουν προβλήματα, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας προκαλεί εφησυχασμό. Για εμάς το θέμα των ξένων επενδύσεων είναι μεγάλης σημασίας και πρέπει να λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα για να ανατρέψουμε το κλίμα.

-Κρίνεται αναγκαίο ένα νέο πλαίσιο κινήτρων. Η χαμηλή φορολογία δεν είναι το άπαν για ένα επενδυτή. Ζητούν και άλλα πράγματα.
-Οι επενδυτές ενδιαφέρεται και για το φορολογικό συντελεστή, αλλά και για τη σταθερότητα της οικονομίας στη χώρα που επενδύει. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να πετύχουμε την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου. Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν, όπως ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας. Η δημιουργία, δηλαδή, ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
-Στις υπηρεσίες υπάρχει ένας μεγάλος ανταγωνισμός από τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο. Η Κύπρος πρέπει να βγει περισσότερο δυναμικά;
-Σίγουρα και ήδη αναφέρθηκα στο θεσμικό περιβάλλον. Οι υποψήφιοι επενδυτές δεν πρέπει να ταλαιπωρούνται τρέχοντας από το ένα γραφείο στο άλλο. Η ειδική επιτροπή θεσμικού πλαισίου του CIPA δουλεύει πάνω σε αυτά τα θέματα και έχει ετοιμάσει πολλές προτάσεις, ακόμη και προσχέδια νόμου. Έχει γίνει αρκετή δουλειά πάνω σε αυτό το θέμα.

-Στη βιομηχανία πως μπορεί να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων;
-Καταρχήν η Κύπρος δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική για την προσέλκυση μεταποιητικών επιχειρήσεων έντασης εργασίας ή ενεργοβόρων μονάδων. Ωστόσο υπάρχουν τομείς της μεταποίησης που έχουν θέση στην Κύπρο και είναι οι επιχειρήσεις έντασης γνώσης, δηλαδή που παράγουν καινοτομία και απαιτούν εξειδικευμένη γνώση. Για παράδειγμα ο τομέας της φαρμακοβιομηχανίας, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει άνθιση. Απαιτείται στόχευση σε αυτό τον τομέα, όπως η σύσταση ενός τεχνολογικού πάρκου και η παροχή κινήτρων.  Έχουμε συζητήσει με το αντίστοιχο του CIPA φορέα της Αιγύπτου για τη δημιουργία στην Κύπρο εταιρειών που θα αραβοποιούν λογισμικό βιομηχανικών κατασκευών. Έχουμε και τη γνώση και την υποδομή.

-Η αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, σε όποιες ποσότητες υπάρχει, μικρές ή μεγάλες, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την προσέλκυση επενδύσεων;
-Σίγουρα. Θεωρώ ότι είναι το θέμα που θα μας απασχολήσει κύρια τα επόμενα χρόνια στον τομέα των επενδύσεων. Το βλέπουμε σοβαρά στο CIPA και θεωρώ ότι ως Πολιτεία πρέπει να χειριστούμε με σύνεση το όλο ζήτημα. Τα έσοδα που θα προκύψουν δεν πρέπει να καταλήγουν στο κρατικό κουρβανά για κατανάλωση. Το πρότυπο της Νορβηγίας, με τα έσοδα να καταλήγουν σε ένα κοινό ταμείο για τη στήριξη της οικονομίας, είναι  πιο σωστό. Έχουμε ευθύνη έναντι των επόμενων γενιών να χειριστούμε αυτό το δώρο της φύσης με σύνεση και να αποφύγουμε τις τάσεις νεοπλουτισμού .

Τα μέτρα να μην ακρωτηριάσουν την ανάπτυξη

-Διεξάγεται ένας διάλογος για τη λήψη μέτρων. Ποιο μίγμα μέτρων κρίνεται ως κατάλληλο;
-Πρώτα απ’ όλα πρέπει να διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά μας. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις λόγω των μέτρων που απαιτούνται –σε όλες τις χώρες που ελήφθησαν μέτρα υπήρξαν αντιδράσεις- αλλά θεωρώ ότι είναι πρώτιστο ζήτημα ο έλεγχος των κρατικών δαπανών, η μείωση του κρατικού μισθολογίου, το πάγωμα των μισθών και της  ΑΤΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ο αυστηρός έλεγχος των προσλήψεων (αν γίνουν). Παράλληλα πρέπει να ληφθούν και μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων, για τα οποία πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η αύξηση της φορολογίας δεν πρέπει να ακρωτηριάσει την ανάπτυξη και να προκαλέσει αύξηση της ανεργίας. Μεταξύ της φορολόγησης της επιχειρηματικότητας και της φορολόγησης του πλούτου, ψηφίζω χωρίς κανέναν ενδοιασμό υπέρ της φορολόγησης του πλούτου. Δεν είναι δυνατό να φορολογηθεί ο κύκλος εργασιών. Να φορολογηθούν τα μεγάλα κέρδη -όπου υπάρχουν- ή ο συσσωρευμένος πλούτος έχει μια λογική. Όσοι πλούτισαν από την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας τα προηγούμενα χρόνια είναι ώρα να προσφέρουν κάτι πίσω. Αλλά αν σκοτώσουμε το επιχειρείν, θα σκοτώσουμε την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουμε επιπρόσθετη ανεργία. Δεν θα έχουμε τρόπο να ανακάμψουμε. Ας μη ξεχνάμε ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα προέλθει πρώτιστα από την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Info

O Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος Εταιρειών VitaTrace Nutrition Ltd (VTN) το οποίο δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Είναι αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ (για την περίοδο 2011-2014), διετέλεσε πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας. Είναι πρόεδρος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας και του Παγκύπριου Συνδέσμου Εισαγωγέων και Διανομέων Κτηνιατρικών Φαρμάκων (2007-2013) και μέλος των διοικητικών συμβουλίων του Ιδρύματος Τεχνολογίας Κύπρου, της Ευημερίας Φυλακών και της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Το 2010 του απενεμήθη από το Υπουργείο Οικονομικών και τον Κυπριακό Οργανισμό Ποιότητας το ετήσιο βραβείο ποιότητος για τη συμβολή του στην αναβάθμιση της ποιότητας.

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.