Στα 12,3 δις ευρώ εκτιμάται ο τζίρος των ηλεκτρονικών παιγνίων στην Ευρώπη

Την εκτίμηση ότι τον επόμενο χρόνο ο τζίρος των ηλεκτρονικών παιγνίων στην Ευρώπη θα διπλασιαστεί σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2008 (6,16 δις ευρώ), καθώς η συγκεκριμένη διαδικτυακή αγορά είναι η ταχύτερη αναπτυσσόμενη στην Ε.Ε. εξέφρασε ο Επίτροπος για θέματα εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών, κ. Μ. Μπαρνιέ σε απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Ο κ. Παπανικολάου απευθυνόμενος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι από τους 14.823 ενεργούς ιστοτόπους για τυχερά παιχνίδια στην Ευρώπη, πλέον του 85% λειτουργούν χωρίς άδεια και έθεσε στην Επιτροπή το ζήτημα της αποτελεσματικότητας της κοινοτικής οδηγίας 2005/60/ΕΚ, κατά της νομιμοποίησης προσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο σύνολο των κρατών μελών. Η Επιτροπή αναγνωρίζοντας τα πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εφαρμογή της εν λόγω οδηγίας, σημείωσε πως σε αυτή δεν περιλαμβάνεται ασφαλές πλαίσιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης προσόδων από παράνομες δραστηριότητες στο διαδίκτυο, καθώς τον καιρό που συντάχθηκε, οι διαδικτυακές υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών σε απευθείας σύνδεση δεν ήταν τόσο ανεπτυγμένες όσο σήμερα.

Εξάλλου, δεδομένου ότι η οδηγία βασίζεται στην ελάχιστη εναρμόνιση, ορισμένα κράτη μέλη επωφελήθηκαν από τη δυνατότητα να υπαγάγουν στην έννοια του καζίνου και τον τομέα των τυχερών παιχνιδιών στο Διαδίκτυο. Επομένως είναι αναγκαία η επανεξέταση της οδηγίας κατά τη διάρκεια του 2012 και η Επιτροπή εκτός από την έκδοση αναθεωρημένων διεθνών προτύπων από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force), σκοπεύει να υποβάλει νέα πρόταση για την επικαιροποίηση του ισχύοντος ενωσιακού πλαισίου. Επιπλέον, εξετάζεται, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την Πράσινη Βίβλο για τα τυχερά παιχνίδια σε απευθείας σύνδεση, το ζήτημα της πρόληψης του οικονομικού εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότητας των μέτρων καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που εφαρμόζονται σήμερα στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών.

Ο κ. Παπανικολάου τόνισε: «Σε μια αγορά που σημειώνει ραγδαία άνοδο σε πολλά κράτη μέλη, μετάξυ των οποίων και η Ελλάδα και στην οποία  είναι ιδιαίτερα εκτεθιμένοι οι νέοι άνθρωποι λόγω της μεγαλύτερης οικιότητάς τους με τις νέες τεχνολογίες, πρώτα από όλα έχει σημασία να διασαφηνιστούν οι όροι, οι έννοιες και οι κανόνες λειτουργίας που την διέπουν, ώστε στη συνέχεια να αποτρέπονται και να τιμωρούνται αποτελεσματικότερα οι παράνομες δράσεις.  Η νομική θωράκιση της συγκεκριμένης αγοράς όμως είναι απαραίτητη και για έναν ακόμα λόγο:  Θα συμβάλει στην αύξηση του οικονομικού ελέγχου της αγοράς ηλεκτρονικών παιγνίων για να μην μένουν ανείσπρακτοι φόροι, πολύτιμοι για τους δημόσιους προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένει τις σχετικές πρωτοβουλίες της Επιτροπής».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.