Δύο εμπόδια για τον κυπριακό τουρισμό το 2012

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΕΪΤΑΝΙΔΗ
Τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για τις αφίξεις τουριστών το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2011, επισφραγίζουν την πορεία μιας επιτυχημένης χρονιάς. Στο δεκάμηνο (διάστημα με το μεγαλύτερο όγκο αφίξεων τουριστών) οι αφίξεις ανήλθαν σε 2.234.011 σε σύγκριση με 2.019.154 την αντίστοιχη περίοδο του 2010, σημειώνοντας αύξηση 10,6%. Τον Οκτώβριο οι αφίξεις ανήλθαν σε 259.863 σε σύγκριση με 241.698 τον Οκτώβριο 2010, σημειώθηκε δηλαδή αύξηση 7,5%. Τον Οκτώβριο σημειώθηκε αύξηση 5,1% στις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο (από 107.729 τον Οκτώβριο του 2010 σε 113.205 τον Οκτώβριο του 2011) και κατά 45,8% αύξηση από τη Ρωσία (από 22.637 σε 32.995 φέτος).

Κοιτώντας τη στιγμή όλοι εκφράζουν ικανοποίηση. Προχωρώντας σε μια πιο σφαιρική προσέγγιση το συμπέρασμα είναι ότι η Κύπρος κατάφερε να καλύψει τις απώλειες των τελευταίων δύο ετών, οι αφίξεις επανήλθαν στα επίπεδα του 2008, ενώ τα μηνύματα για τη νέα χρόνια επιτάσσουν μία διαφορετική στρατηγική.

Η περαιτέρω διαφοροποίηση, με έμφαση τις αγορές της Ρωσίας, της Γερμανίας και των Σκανδιναβικών χωρών, αποτελεί μονόδρομο ώστε το 2012 να είναι άλλη μία θετική χρονιά, αν και οι φετινές θεαματικές επιδόσεις είναι δύσκολο να επαναληφθούν.

Το 2011 χαρακτηρίστηκε από την ταυτόχρονη άνοδο των αφίξεων από όλες τις αγορές. Η Βρετανική αγορά λόγω της σημαντικής συνεισφοράς της στο σύνολο βελτίωσε τον όγκο, ενώ οι Ρώσοι προσέφεραν την κατάλληλη στήριξη για να φτάσουμε σε διψήφια ποσοστά ανόδου.

Ο προγραμματισμός για τη νέα χρονιά ξεκινά με ένα θετικό στοιχείο: οι οργανωτές ταξιδιών από τη Μεγάλη Βρετανία διατηρούν στα ίδια επίπεδα τη διαθεσιμότητα των αεροπορικών θέσεων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει η δυνατότητα το 2012 να επαναληφθούν οι αφίξεις του 2011. Αυτό το δεδομένο σε συνδυασμό με την έντονα αυξητική τάση από τη Ρωσία και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τη Ryanair για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα παροχής κινήτρων, δείχνουν ότι η επόμενη τουριστική περίοδος μπορεί να κινηθεί ανοδικά, με πρόσθετο κέρδος την ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση των αγορών.

Το σενάριο αυτό είναι που έχει οδηγήσει τον πρόεδρο του ΚΟΤ, Αλέκο Ορουντιώτη, σε δηλώσεις περί συγκρατημένης αισιοδοξίας για τις αφίξεις και τα έσοδα από τον τουρισμό το 2012.

«Ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε τα ποσοστά αφίξεων από Μεγάλη Βρετανία το 2012 και θα τα αυξήσουμε από κάποιες άλλες χώρες, όπως τη Ρωσία, οι οποίες κυριολεκτικά μας έχουν δώσει σανίδα σωτηρίας στο θέμα των αφίξεων και των εσόδων», δήλωσε ο κ. Ορουντιώτης την περασμένη εβδομάδα εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο.
Η εκτίμηση του ΚΟΤ είναι ότι το 2012 εξακολουθεί να είναι μία δύσκολη οικονομική περίοδος, τόσο για την Κύπρο, αλλά και για τις βασικές χώρες από τις οποίες προσελκύει τουρισμό η χώρα, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα. Η τελευταία είναι μια βασική αγορά για την Κύπρο, η οποία φέτος κινήθηκε έντονα καθοδικά. Το 2010 127.667 Έλληνες έκαναν τις διακοπές τους στην Κύπρο και 131.875 το 2009, αριθμοί που συγκρίνονται με τις αφίξεις από τη Γερμανία.

Τα εμπόδια

Στην τουριστική έκθεση του Λονδίνου World Travel Market φάνηκε ότι οι δυσκολίες που έχει μπροστά της η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου είναι δύο:

Πρώτον, η οικονομική κρίση χτυπά το Ηνωμένο Βασίλειο, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση. Σε μία χώρα με 2,62 εκατομμύρια ανέργους οι διακοπές δεν είναι προτεραιότητα. Η ανεργία στη Βρετανία σημείωσε μεγάλη άνοδο κατά το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε στο 8,3% – το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Τον Οκτώβριο, ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 5.300 στα 1,6 εκατομμύρια, έναντι ανόδου 21.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Στη χώρα υπάρχει διάχυτη ανησυχία ότι η ύφεση θα επεκταθεί.

Δεύτερο εμπόδιο αποτελεί η επιθετική πολιτική της Αιγύπτου και της Τυνησίας. Οι εκπτώσεις είναι μεγάλες και η επίδοση των αεροπορικών εισιτηρίων επιθετική. Βασικές αγορές των δύο χωρών είναι η Βρετανία και η Γερμανία. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την εβδομάδα των Χριστουγέννων στην αγγλική αγορά διατίθενται πακέτο διακοπών μιας εβδομάδας στην Αίγυπτο, σε 4άστερο ξενοδοχείο, all inclusive προς 466 ευρώ (συμπεριλαμβάνει και το αεροπορικό εισιτήριο). Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στην Καραϊβική, το Πουέρτο Ρίκο υλοποιεί μεγάλες τουριστικές επενδύσεις (ύψους 1 δισ. δολαρίων) ρίχνοντας στην αγορά 20 νέα ξενοδοχεία και 15.000 νέες κλίνες το 2012, στοχεύοντας σε υψηλά, αλλά και μεσαία εισοδήματα της Βρετανίας.

Από τα δύο εμπόδια το σημαντικότερο είναι το πρώτο, καθώς διάχυτη είναι η αίσθηση επιφυλακτικότητας και προβληματισμού από τους Βρετανούς.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης το 38% των Βρετανών δεν πραγματοποίησε ταξίδι διακοπών το 2011, το 30% δηλώνει ότι θα ταξιδεύει λιγότερο στο εξής, ενώ το 26% θα ταξιδέψει με μειωμένο όμως προϋπολογισμό.
Αποτέλεσμα του κακού κλίματος είναι ότι οι προκρατήσεις των Άγγλων προς όλες τις χώρες που επιλέγουν για διακοπές (Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία) είναι μειωμένες κατά 5% (μέσος όρος).

Ρευστή χαρακτηρίζει την κατάσταση ο γενικός διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Ζαχαρίας Ιωαννίδης, και θεωρεί κρίσιμο να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την παροχή κινήτρων προς τις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να αυξηθούν οι δυνατότητες πρόσβασης προς την Κύπρο και να γίνουν ανταγωνιστικότερα τα ναύλα.

«Οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειες μας σε αγορές που το καλοκαίρι έδειξαν τη δυναμική τους», σημείωσε σχολιάζοντας τη δυναμική της Αιγύπτου και της Τυνησίας.

Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), Φειδίας Καρρής, στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι δεν υπάρχει μείωση στον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων από την αγγλική αγορά.

«Ας μην ξεχνάμε ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα αύξησης των θέσεων, αν η ζήτηση είναι ανάλογη», προσθέτει, αλλά θεωρεί ότι είναι αρκετά νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Κρίσιμες θεωρεί τις τουριστικές εκθέσεις του Μαρτίου σε Βερολίνο και Μόσχα, στις αγορές δηλαδή που μπορούν να δώσουν αυξημένους αριθμούς.

Σε αυτό το κλίμα θεωρεί λάθος την περικοπή του προϋπολογισμού του ΚΟΤ.

«Οι ανταγωνιστές μας κινούνται επιθετικά και η προβολή αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Η περικοπή είναι λάθος και δεν θα έχει ευνοϊκό αντίκτυπο στις προσπάθειές μας», καταλήγει.

Ρευστή χαρακτηρίζει την κατάσταση και ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων (ACTA), Βίκτωρ Μαντοβάνης.

«Θεωρητικά θα κινηθούμε στα επίπεδα του 2011, αλλά ο ανταγωνισμός έχει μεγαλώσει, ειδικά από την Αίγυπτο και την Τυνησία. Ας μην περιμένουμε το 2012 μεγάλη αύξηση στις αφίξεις. Η τάση από τη Ρωσία είναι θετική, αλλά ας μη γελιόμαστε, τα περισσότερα χρήματα σε εστιατόρια και μπαρ τα ξοδεύουν οι Άγγλοι», παρατήρησε ο κ. Μαντοβάνης.

seitanid@gmail.com

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» στις 20 Νοεμβρίου 2011

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.